Κερλ της Μερκίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κερλ της Μερκίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση0η χιλιετία
Θάνατος7ος αιώνας
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Περίοδος ακμής7ος αιώνας[1]
Οικογένεια
ΤέκναCwenburh
ΓονείςΚρέοντα της Μερκίας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαβασιλιάς της Μερκίας[2]

Ο Κερλ (αγγλ. Cearl of Mercia) ήταν βασιλιάς της Μερκίας, πιθανότερα κατά την περίοδο 606 - 626. Είναι ο πρώτος βασιλιάς της Μερκίας που αναφέρεται από τον μεγάλο ιστορικό Βέδα. Διαδέχθηκε τον βασιλιά της Μερκίας Πίμπα, αλλά δεν είχε καμία σχέση με τη βασιλική οικογένεια και ήταν πιθανότατα ένας ισχυρότατος ευγενής του.

Κατά τον Βέδα είχε μια κόρη που νυμφεύτηκε τον εξόριστο βασιλιά Έντουιν της Νορθουμβρίας, με τον οποίο απέκτησε δύο γιους, τους Όσφριθ και Ίντφριθ. Το γεγονός αυτό τον έφερε σε αντιπαλότητα με τον βασιλιά Έθελφριθ της Νορθουμβρίας, αφού ο Έντουιν ήταν αντίπαλος του, σημαίνοντας έτσι την ανεξαρτησία της Μερκίας από αυτόν.

Οι ιστορικοί αναφέρουν ως πρώτο βασιλιά που ανεξαρτητοποίησε την Μερκία από την Νορθουμβρία τον διάδοχο του Πέντα της Μερκίας, γιο του Πίμπα που τον διαδέχθηκε σαν βασιλιάς το 633 (πιθανότερα από το 626 αλλά δεν είχε καθοριστική εξουσία). Το γεγονός ότι η κόρη του παντρεύτηκε το γιο του Έντουιν τον έκανε εχθρό με τον βασιλιά Πέντα. Αυτός ίσως ήταν ο λόγος που αργότερα σκότωσε τον Ίντφριθ, γιο του Έντουιν και εγγονό του Κερλ μέσω της κόρης του ή το γεγονός πως φοβόταν εκδίκηση για τον θάνατο του πατέρα του.

Κερλ της Μερκίας
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Πίμπα της Μερκίας
Βασιλιάς της Μερκίας

606/615 - 626
Διάδοχος
Πέντα της Μερκίας
  1. Ανακτήθηκε στις 23  Ιουλίου 2021.
  2. Ανακτήθηκε στις 22  Μαρτίου 2020.