Κερλ της Μερκίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κερλ της Μερκίας
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος 7ος αιώνας
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα μονάρχης
Οικογένεια
Τέκνα Cwenburh
Γονείς Κρέοντα της Μερκίας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα βασιλιάς της Μερκίας

Ο Κερλ (αγγλ. Cearl of Mercia) ήταν βασιλιάς της Μερκίας, πιθανότερα κατά την περίοδο 606 - 626. Είναι ο πρώτος βασιλιάς της Μερκίας που αναφέρεται από τον μεγάλο ιστορικό Βέδα. Διαδέχθηκε τον βασιλιά της Μερκίας Πίμπα, αλλά δεν είχε καμία σχέση με τη βασιλική οικογένεια και ήταν πιθανότατα ένας ισχυρότατος ευγενής του.

Κατά τον Βέδα είχε μια κόρη που νυμφεύτηκε τον εξόριστο βασιλιά Έντουιν της Νορθουμβρίας, με τον οποίο απέκτησε δύο γιους, τους Όσφριθ και Ίντφριθ. Το γεγονός αυτό τον έφερε σε αντιπαλότητα με τον βασιλιά Έθελφριθ της Νορθουμβρίας, αφού ο Έντουιν ήταν αντίπαλος του, σημαίνοντας έτσι την ανεξαρτησία της Μερκίας από αυτόν.

Οι ιστορικοί αναφέρουν ως πρώτο βασιλιά που ανεξαρτητοποίησε την Μερκία από την Νορθουμβρία τον διάδοχο του Πέντα της Μερκίας, γιο του Πίμπα που τον διαδέχθηκε σαν βασιλιάς το 633 (πιθανότερα από το 626 αλλά δεν είχε καθοριστική εξουσία). Το γεγονός ότι η κόρη του παντρεύτηκε το γιο του Έντουιν τον έκανε εχθρό με τον βασιλιά Πέντα. Αυτός ίσως ήταν ο λόγος που αργότερα σκότωσε τον Ίντφριθ, γιο του Έντουιν και εγγονό του Κερλ μέσω της κόρης του ή το γεγονός πως φοβόταν εκδίκηση για τον θάνατο του πατέρα του.

Κερλ της Μερκίας
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Πίμπα της Μερκίας
Βασιλιάς της Μερκίας
Saint Alban's cross.svg

606/615 - 626
Διάδοχος
Πέντα της Μερκίας
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Cearl of Mercia της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).