Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κρεόντα της Μερκίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κρέοντα της Μερκίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση540
Θάνατος593
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΤέκναΠίμπα της Μερκίας
Κερλ της Μερκίας
ΓονείςCynewald
ΟικογένειαΟίκος του Ικέλ
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμονάρχης
βασιλιάς της Μερκίας[1]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Κρεόντα της Μερκίας ή Κρίντα [2] (Creoda, ... - 593) ήταν πιθανότατα ο πρώτος βασιλιάς της Μερκίας από τον Οίκο του Ικέλ στα τέλη του 6ου αιώνα, ο πατέρας του Πίμπα της Μερκίας. Ο Κρεόντα αναφέρεται στο Αγγλοσαξωνικό χρονικό χωρίς να του αποδίδεται ο τίτλος του βασιλιά, η ύπαρξη του αμφισβητείται από πολλούς ιστορικούς. Η ιστορικός Μπάρμπαρα Γιόρκε (γεν. 1951) αναφέρει : "Άν και υπάρχουν αποδείξεις από βασιλικούς καταλόγους ότι υπήρξε βασιλιάς της Μερκίας, οι εισαγωγές αυτές δεν ήταν τίποτα περισσότερο από έξυπνες εικασίες οι οποίες εισήχθησαν από τα ονόματα τα οποία καταγράφονται στα γενεαλογικά δέντρα του Βέδα, οι ημερομηνίες καθορίστηκαν από μια εισαγωγή του Αγγλοσαξωνικού χρονικού σχετικά με τον θάνατο του Δυτικού Σάξονα Κρέοντα. Οι πηγές που διασώθηκαν μας δίνουν ελάχιστες πληροφορίες και δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το βασίλειο της Μερκίας υπήρξε στα τέλη του 6ου αιώνα".[3]

Την άποψη της Γιορκ συμμερίζονται πολλοί άλλοι σπουδαίοι ιστορικοί όπως ο Νίκολας Μπρούκς (1941 - 2014) ο οποίος αναφέρει : "Παρά τις προσπάθειες του ιστορικού Ντέιβις να συμφωνήσει με το ιστορικό υλικό φαίνεται ότι τα πάντα σχετικά με τον Κρεόντα είναι ασαφή. Τα έργα του Ερρίκου του Χιούντινγκτον, του Ρογήρου του Βεντόβερ και του Ματθαίου των Παρισίων βασίστηκαν σε μια εισαγωγή ενός Άγγλου μοναχού ο οποίος έζησε στα τέλη του 12ου αιώνα, ο μοναχός αυτός στηρίχθηκε στα γενεαλογικά δέντρα του Βέδα και στο Αγγλοσαξωνικό χρονικό. Το γεγονός αυτό δεν αποτελεί καθόλου έκπληξη ότι ταιριάζουν οι πληροφορίες σε πολλά πράγματα με τις πηγές που διασώθηκαν στα πρώτα χρόνια του βασιλείου της Μερκίας αφού ο συγγραφέας έκανε αντιγραφή από τις συγκεκριμένες πηγές".[4]

Ο Κρεόντας δεν αναφέρεται σαν βασιλιάς της Μερκίας από την "Αγγλική Ιστορία" που γράφτηκε από τον Ερρίκο του Χιούντινγκτον το πρώτο μισό του 12ου αιώνα.[5] Ο θάνατος του Κρεόντα καταγράφεται υποθετικά από τον Ερρίκο του Χιούντινγκτον το 593, την ίδια χρονιά φαίνεται ότι καταγράφεται και ο θάνατος κάποιου άντρα με το όνομα Κρίντα ο οποίος όμως δεν ήταν από την Μερκία αλλά από την Δυτική Σαξονία.[6][7][8] Ο Κρεόντα αναφέρεται στον κατάλογο των βασιλέων της Μερκίας στην Αγγλική συλλογή σαν γιος του Κινεβάλντ και δισέγγονος του Ικέλ τον προπάτορα του Οίκου του Ικέλ που έδωσε το όνομα του στην δυναστεία.

 1. Ανακτήθηκε στις 22  Μαρτίου 2020.
 2. Michael James Swanton (1998). An Anglo-Saxon Chronicle. Psychology Press. pp. 24 & 338.
 3. Yorke, Barbara (1990). Kings and Kingdoms of Early Anglo-Saxon England. Routledge. p. 102.
 4. Brooks, Nicholas (1998). Anglo-Saxon Myths: State and Church, 400-1066: State and Church, 400-1066. Hambledon Continuum. p. 68.
 5. HA, II, 26
 6. ASC C, s. a. 593
 7. W. Davies, "Annals and the Origin of Mercia", p. 23
 8. B. Yorke: The Origins of Mercia, p. 18
 • Michael James Swanton (1998). An Anglo-Saxon Chronicle
 • Michelle P. Brown; Carol Ann Farr (1 May 2005). Mercia: An Anglo-Saxon Kingdom In Europe
 • Yorke, Barbara (1990). Kings and Kingdoms of Early Anglo-Saxon England. Routledge. p. 102.
 • Brooks, Nicholas (1998). Anglo-Saxon Myths: State and Church, 400-1066: State and Church, 400-1066. Hambledon Continuum.
 • W. Davies, "Annals and the Origin of Mercia"

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Κρεόντα της Μερκίας
 Θάνατος: 593
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Δημιουργία του βασιλείου της Μερκίας
Βασιλιάς της Μερκίας

585 - 593
Διάδοχος
Πίμπα της Μερκίας