Γκότζεντό

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Κατζεντό)
Νήσος Γκότζεντό
Το παλαιό δημαρχείο της Γκότζε στο Γκότζεντό
Γεωγραφία
ΤοποθεσίαΕιρηνικός Ωκεανός
Έκταση383,44 km²
Υψόμετρο580 μ
Υψηλότερη κορυφήΓκάρα
Χώρα
ΕπαρχίαΓκιόνγκσανγκναμ-ντο
Δημογραφικά
Πληθυσμόςάνω των 200.000
Πυκνότητα> 522 /χλμ2

To Γκότζεντό (χάνγκουλ 거제도, χάντσα 巨濟島) είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Νότιας Κορέας. Είναι ένα από τα πολλά της νότιας ακτής της κορεατικής χερσονήσου, στην επαρχία Γκιόνγκσανγκναμ-ντο, και πάνω του είναι κτισμένο το μεγαλύτερο μέρος της πόλεως Γκότζε. Το Γκότζεντό απέχει από την παρακείμενη ηπειρωτική ακτή ελάχιστη απόσταση μόλις 450 μέτρα, στα ανατολικά, και συνδέεται με αυτή με δύο γέφυρες, προς την πόλη Τονγκγιάν. Επιπλέον, η «Σταθερή Σύνδεση Μπουσάν-Γκότζε», συνδυασμός δύο γεφυρών και μιας υποθαλάσσιας σήραγγας, εγκαινιάσθηκε τον Δεκέμβριο του 2010 και παρέχει πιο άμεση σύνδεση με τη μεγαλούπολη Μπούσαν.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Γκότζεντό είναι νησί του Στενού της Κορέας και έχει έκταση 383,44 τετραγωνικά χιλιόμετρα, που το καθιστά το δεύτερο σε έκταση νησί ολόκληρης της Νότιας Κορέας (το μεγαλύτερο είναι το Τζέτζου). Το τοπίο του Γκότζεντό είναι λοφώδες, με αρκετές κορυφές: Το υψηλότερο σημείο του νησιού είναι η κορυφή Γκάρα, με υψόμετρο 580 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, και ακολουθεί η Γκαρόνγκ (554,9 μέτρα). Το νησί είναι γνωστό για τα μεγάλα αποθέματα γρανίτη που διαθέτει. Η νότια ζώνη του, μαζί με ένα μέρος του νησιού Ναμχέ-ντο, συναποτελεί το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Χαλυά.

Το Γκότζεντό έχει αρκετούς φυσικούς λιμένες. Η σημαντικότερη βιομηχανία στο νησί είναι η ναυπηγική. Το δεύτερο και το τρίτο μεγαλύτερο από τα ναυπηγεία της Νότιας Κορέας βρίσκονται αμφότερα στο Γκότζεντό: Αυτό της Daewoo (Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering, DSME) στο δημοτικό διαμέρισμα Οκπό της Γκότζε και αυτό της Samsung (SHI) στο δημοτικό διαμέρισμα Κοχυάν της Γκότζε.

Ετυμολογία και ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το γκό (거) σημαίνει «μεγάλο», το τζε (제) σημαίνει «πέρασμα», «πορθμείο», και το ντο (도) σημαίνει απλώς «νησί». Επομένως η λέξη «Γκότζεντό» εμπεριέχει τον προσδιορισμό του νησιού και όταν γράφεται ή λέγεται με αυτόν πρέπει να αποδίδεται ως «Νήσος Γκότζε», ή «νησί Γκότζε», και όχι «Νήσος Γκότζεντό». Σημαίνει «Νήσος του μεγάλου περάσματος» ή «του μεγάλου πορθμείου».

Κατά την περίοδο των Τριών Κρατών των Χαν (2300 π.Χ.), το νησί Γκότζε αντιστοιχούσε στο ένα από τα 12 κρατίδια του Κράτους Μπουανχάν (변한) και ονομαζόταν Ντόκνο (독로국 ή 瀆盧國). Πολύ αργότερα, επί Δυναστείας Σιλά (신라시대), ο Βασιλιάς Γκυανγκντάκ το 757 μ.Χ. ήταν ο πρώτος που άρχισε να χρησιμοποιεί το όνομα «επαρχία Γκότζε» αναφερόμενος στο νησί.

Κατά την περίοδο της Δυναστείας των Τζοσόν, αφότου η περιοχή που ονομάσθηκε Κασάν (기성현) αποχωρίσθηκε από το Γκότζε, η περιοχή του Γκότζε αποκαλείτο λανθασμένα Τονγκγιάν (통영군). Εκείνη την εποχή το νησί αποτελούσε στρατηγική τοποθεσία ανάμεσα στην Ιαπωνία και την Κορεατική Χερσόνησο, οπότε δέχθηκε την εισβολή από την Ιαπωνική Αυτοκρατορία.

Μετά την κατάληψη της Τονγκγιάν από τους Ιάπωνες το 1592, το αρχηγείο του κορεατικού στόλου των Τριών Επαρχιών εγκαταστάθηκε στην πόλη Γκότζε, από όπου διοικήθηκε σε αρκετές ναυμαχίες στην περιοχή, όπως του Μαΐου του 1592, όταν ο ναύαρχος Γι Σουν-σιν ηγήθηκε των κορεατικών δυνάμεων σε μια περίφημη νίκη στη θάλασσα έξω από το Οκπό του Γκότζε (옥포해전), αλλά και της 28ης Ιουλίου 1592 στο Κανεργιάνγκ (견내량해전), γνωστή και ως «Μεγάλη νίκη του Χανσάν» (한산대첩). Το έτος 1597 η πρώτη και μοναδική ναυτική ήττα των Κορεατών από τους Ιάπωνες στην ιστορία έλαβε χώρα στο Τσιλτσάν του Γκότζε (칠천량해전).

Στον 20ό αιώνα, κατά τον Πόλεμο της Κορέας, οι δυνάμεις του ΟΗΕ δημιούργησαν στο νησί το 1951 το Στρατόπεδο συγκεντρώσεως αιχμαλώτων πολέμου του Γκότζε για να συγκεντρώνουν εκεί τους Βορειοκορεάτες αιχμαλώτους.

Το 1953 δημιουργήθηκε ανεξάρτητη Επαρχία Γκότζε και στις αρχές της δεκαετίας του 1970 τα πρώτα ναυπηγεία άρχισαν να ναυπηγούν πλοία, οπότε από τότε και μετά ο πληθυσμός του νησιού πολλαπλασιάσθηκε. Το 1995 η πόλη Γκότζε έφθασε το όριο πληθυσμού που την κατέτασσε επισήμως ως πόλη κατά τα κορεατικά πρότυπα.

Στο νησί γεννήθηκε ο πρώην Πρόεδρος της Νότιας Κορέας (1993-1998) Κιμ Γιονγκ-σαμ.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]