Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χάντσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χάντσα
ΕίδοςΛογογράμματα
ΓλώσσεςΚορεατική
Χρονική περίοδος4ος αιώνας έως σήμερα
ΚατεύθυνσηΑριστερά προς δεξιά

Το Χάντσα ή Χάντζα (Κορεατικά: 한자, προφέρεται: [ha(ː)nt͈ɕa]) είναι η κορεατική ονομασία για τους κινεζικούς χαρακτήρες (κινεζικά: 漢字, πινγίν: hànzì).[1] Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται στους κινεζικούς χαρακτήρες που πάρθηκαν ως δάνειο από τα κινεζικά και ενσωματώθηκαν στην κορεατική γλώσσα με κορεατική προφορά. Το Χάντσα-μαλ ή το Χάντσα-ω (το τελευταίο χρησιμοποιείται περισσότερο) αναφέρεται σε λέξεις που μπορούν να γραφτούν με το Χάντσα και το χάνμουν (한문, 漢文) αναφέρεται στην κλασική κινεζική γραφή, αν και το "Χάντσα" χρησιμοποιείται μερικές φορές για να συμπεριλάβει αυτές τις άλλες έννοιες. Επειδή το Χάντσα δεν υποβλήθηκε ποτέ σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου πανομοιότυπο με τους παραδοσιακούς κινέζικους και κιουτζιτάι χαρακτήρες, αν και οι κανόνες για ορισμένους χαρακτήρες είναι ελαφρώς διαφορετικοί. Για παράδειγμα, οι χαρακτήρες 教 και 研 είναι γραμμένοι ως 敎 και 硏.[2] Μόνο ένας μικρός αριθμός χαρακτήρων Χάντσα είναι τροποποιημένοι ή μοναδικοί για τα κορεατικά. Αντίθετα, πολλοί από τους κινεζικούς χαρακτήρες που χρησιμοποιούνται σήμερα στην Ιαπωνία και στην ηπειρωτική Κίνα έχουν απλοποιηθεί και περιέχουν λιγότερους κανόνες από τους αντίστοιχους χαρακτήρες Χάντσα.

  1. Coulmas, Florian (1991). The writing systems of the world. Oxford: Wiley-Blackwell. σελ. 116. ISBN 978-0-631-18028-9. 
  2. «Korean Hanja Characters » SayJack». www.sayjack.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2017.