Κατάλογος προέδρων της Τυνησίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Πρόεδρος της Τυνησιακής Δημοκρατίας
Κάτοχος
Μοχάμεντ Ενασέρ
Υπηρεσιακός

από 25 Ιουλίου 2019
ΠροσφώνησηΕξοχότατε (Son Excellence)
ΚατοικίαΠαλάτι της Δημοκρατίας, Καρχηδόνα
Διάρκεια θητείαςΠέντε χρόνια, ανανεώσιμη μία φορά
Αρχικός κάτοχοςΧαμπίμπ Μπουργκίμπα
Δημιουργία25 Ιουλίου 1957
Ιστοσελίδαwww.carthage.tn

Ο Πρόεδρος της Τυνησίας, επίσημα γνωστός ως Πρόεδρος της Τυνησιακής Δημοκρατίας (αραβικά: رئيس الجمهورية التونسية‎, γαλλικά: Président de la République tunisienne‎) είναι ο αρχηγός κράτους της Τυνησίας, η οποία είναι ημιπροεδρική δημοκρατία, με τον Πρόεδρο να είναι αρχηγός κράτους και τον Πρωθυπουργό (με τον τίτλο Αρχηγός Κυβέρνησης της Τυνησίας) να ηγείται της κυβέρνησης. Με βάση το νέο σύνταγμα του 2014, η θητεία του περιορίζεται σε δύο πενταετίες (διαδοχικές ή διακεκομμένες). Με βάση το Άρθρο 77 του συντάγματος, ο πρόεδρος είναι και αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων.[1] Η Βουλή έχει το δικαίωμα να τον καθαιρέσει (με θετική ψήφο από τα δύο τρίτα της) σε περίπτωση που παραβιάσει το σύνταγμα. Πρώτος πρόεδρος της χώρας ήταν ο Χαμπίμπ Μπουργκίμπα, ο οποίος εξελέγη επίσημα το 1959 και το 1975 ανακηρύχθηκε ισόβιος πρόεδρος, μέχρι την ανατροπή του σε πραξικόπημα το 1987 από τον Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι. Οι πρώτες ελεύθερες προεδρικές εκλογές στη χώρα διεξήχθησαν το 2014, με νικητή τον Μπέτζι Καΐντ Εσέμπσι, ο οποίος απεβίωσε εν ενεργεία τον Ιούλιο του 2019.[2]

Εκλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με βάση το Σύνταγμα του 2014, ο Πρόεδρος εκλέγεται από τον λαό με πλειοψηφία. Ισχύει η εκλογή σε δύο γύρους σε περίπτωση που δεν υπάρχει υποψήφιος που να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία στον πρώτο γύρο. Για να είναι κάποιος υποψήφιος πρόεδρος, πρέπει να έχει ηλικία τουλάχιστον 35 ετών την ημέρα που καταθέτει τα έγγραφά του για την υποψηφιότητα και να είναι μουσουλμάνος. Επίσης, πρέπει να έχει τυνησιακή υπηκοότητα και να έχει εγκαταλείψει κάθε άλλη υπηκοότητα.

Κατάλογος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κόμματα
  Υποδηλώνει Υπηρεσιακό Πρόεδρο

      Neo Destour/SDP/DCR (2)       Κογκρέσο για τη Δημοκρατία (1)       Nidaa Tounes (1)

No. Πορτρέτο Πρόεδρος Διάρκεια θητείας Κόμμα Θητεία
1 Portrait Habib Bourguiba.jpg Χαμπίμπ Μπουργκίμπα
(1903-2000)
25 Ιουλίου 1957

7 Νοεμβρίου 1987
Neo-Destour I
[3]
25 Ιουλίου 1957 – 8 Νοεμβρίου 1959
1
(1959)
8 Νοεμβρίου 1959 – 8 Νοεμβρίου 1964
SDP 2
(1964)
8 Νοεμβρίου 1964 – 2 Νοεμβρίου 1969
3
(1969)
2 Νοεμβρίου 1969 – 3 Νοεμβρίου 1974
4
(1974)
[4]
3 Νοεμβρίου 1974 – 7 Νοεμβρίου 1987
2 Zine El Abidine Ben Ali.jpg Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι
(1936-}}
7 Νοεμβρίου 1987

14 Ιανουαρίου 2011
SDP A
[5]
7 Νοεμβρίου 1987 – 2 Απριλίου 1989
DCR 1
(1989)
2 Απριλίου 1989 – 20 Μαρτίου 1994
2
(1994)
20 Μαρτίου 1994 – 24 Οκτωβρίου 1999
3
(1999)
24 Οκτωβρίου 1999 – 24 Οκτωβρίου 2004
4
(2004)
24 Οκτωβρίου 2004 – 12 Νοεμβρίου 2009
5
([[Τυνησιακές γενικές εκλογές (2009)[6]
12 Νοεμβρίου 2009[7] – 14 Ιανουαρίου 2011
Μοχάμετ Γκανουσί, υπηρεσιακός Πρόεδρος από τις 14 Ιανουαρίου ως τις 15 Ιανουαρίου 2011.[8]
3 FouedMebazaa.jpg Φουάτ Μεμπαζά
(1933-)
15 Ιανουαρίου 2011

13 Δεκεμβρίου 2011
DCR
[9]
A
[10]
15 Ιανουαρίου 2011 – 3 Μαρτίου 2011
Ανεξάρτητος I
[11]
3 Μαρτίου 2011 – 13 Δεκεμβρίου 2011
4 Moncef Marzouki2.jpg Μονσέφ Μαρζουκί
(1945-)
13 Δεκεμβρίου 2011

31 Δεκεμβρίου 2014
Κογκρέσο για τη Δημοκρατία I
[12]
13 Δεκεμβρίου 2011 – 31 Δεκεμβρίου 2014
5 Beji Caid el Sebsi at the 37th G8 Summit in Deauville 006.jpg Μπέτζι Καΐντ Εσέμπσι
(1926–2019)
31 Δεκεμβρίου 2014

25 Ιουλίου 2019
Nidaa Tounes 1
(2014)
31 Δεκεμβρίου 2014 – 25 Ιουλίου 2019
(Η θητεία του υποτίθεται ότι θα ολοκληρωνόταν στις 31 Δεκεμβρίου 2019)
Μοχάμεντ Ενασέρ, υπηρεσιακός Πρόεδρος από τις 25 Ιουλίου 2019[13]

Τελευταίες εκλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Πρόεδρος, 23 Νοεμβρίου και 21 Δεκεμβρίου 2014
Υποψήφιοι Κόμματα 1ος γύρος 2ος γύρος
Ψήφοι % Ψήφοι %
Μπέτζι Καΐντ Εσέμπσι Nidaa Tounes 1.289.384 39,46% 1.731.529 55,68%
Μονσέφ Μαρζουκί Κογκρέσο για τη Δημοκρατία 1.092.418 33,43% 1.378.513 44,32%
Αμά Αμαμί Λαϊκό Μέτωπο 255.529 7,82%
Χεσμί Χαμντί Ρεύμα Αγάπης 187.923 5,75%
Σλιμ Ριαχί Ελεύθερη Πατριωτική Ένωση 181.407 5,55%
Καμέλ Μορζάν Εθνική Πρωτοβουλία Ντεστουριάν 41.614 1,27%
Αχμέντ Νετζίμπ Σεμπί Ρεπουμπλικανικό Κόμμα 34.025 1,0%
Σαφί Σαίντ Ανεξάρτητος 26.073 0,80%
Μοντχέρ Ζεναϊντί Ανεξάρτητος 24.160 0,74%
Μουσταφά μπεν Τζαφαάρ Δημοκρατικό Φόρουμ για Εργασία και Ελευθερίες 21.989 0,67%
Καλτούμ Κανού Ανεξάρτητος 18287 0,56%
Μοχάμεντ Φριχά Ανεξάρτητος 17.506 0,54%
Αμπντεραζάκ Κιλανί Ανεξάρτητος 10.077 0,31%
Μουσταφά Καμέλ Ναμπλί (αποσύρθηκε) Ανεξάρτητος 6.723 0,21%
Αμπντελκαντέρ Λαμπαουί Ανεξάρτητος 6.486 0,20%
Λαρμπί Νασρά Φωνή του Λαού της Τυνησίας 6.426 0,20%
Χαμουντά μπεν Σλαμά Ανεξάρτητος 5.737 0,18%
Μοχάμεντ Χαμντί (αποσύρθηκε) Κόμμα Δημοκρατικού Συνασπισμού 5.593}} 0,17%
Μεχρέζ Μπουσαγιέν Ανεξάρτητος 5.377 0,16%
Σαλέμ Σαϊμπί Κόμμα Λαϊκού Κογκρέσου 5.245 0,16%
Σαμίρ Αμπντελί Ανεξάρτητος 5.054 0,15%
Αλί Σουραμπί Ανεξάρτητος 4.699 0,14%
Μοχτάρ Μετζρί Ανεξάρτητος 4.286 0,13%
Αμπντεραούφ Αγιαντί (αποσύρθηκε) Κίνημα Γουαφά 3.551 0,11%
Γιασέν Σενουφί Ανεξάρτητος 3.118 0,10%
Αμπντεραχίμ Ζουαρί (αποσύρθηκε) Κίνημα Ντεστουριάν 2.701 0,08%
Νουρεντίν Χασέντ (αποσύρθηκε) Ανεξάρτητος 2.181 0,07%
Σύνολο 3.267.569 100% 3.110.042 100%
Λευκά 22.009 0,66% 28.755 0,90%
Άκυρα 50.088 1,50% 50.585 1,59%
Σύνολο ψήφων 3.339.666 3.189.672
Συμμετοχή* 3.180.131 64,56% %
Αποχή* 1.745.475 35,44% }} }}%
Εγγεγραμμένοι* 4.925.606
Πηγή: Ανεξάρτητη Ανώτατη Αρχή για τις Εκλογές.

Πρώτος γύρος: πρώτα αποτελέσματα και συμμετοχή, δεύτερος γύρος: πρώτα αποτελέσματα

* Χωρίς τους Τυνήσιους του εξωτερικού.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Title four, chapter one». THE CONSTITUTION OF THE TUNISIAN REPUBLIC (ανεπίσημη αγγλική μετάφραση). UNDP and International IDEA. 26 Ιανουαρίου 2014. http://www.constitutionnet.org/files/2014.01.26_-_final_constitution_english_idea_final.pdf. Ανακτήθηκε στις 15 Απριλίου 2015. 
  2. Parker, Claire; Fahim, Kareem (25 Ιουλίου 2019). «Tunisian President Beji Caid Essebsi dies at 92». Washington Post. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2019. 
  3. Στις 25 Ιουλίου η Εθνική Συντακτική Συνέλευση κήρυξε τη δημοκρατία. Ο πρωθυπουργός Χαμίμπ Μπουργκίμπα ορίστηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το Κοινοβούλιο μέχρι να εκλεγεί ένας νέος πρόεδρος, αφότου ολοκληρωθεί το σύνταγμα.
  4. Στη διάρκεια της θητείας αυτής, ο Μπουργκίμπα αυτοανακηρύχθηκε ισόβιος πρόεδρος και κυβέρνησε ως την ανατροπή του σε πραξικόπημα, το 1987.
  5. Έπειτα από το πραξικόπημα του 1987, ανέλαβε καθήκοντα ως υπηρεσιακός Πρόεδρος ο πρωθυπουργός Μπεν Άλι, μέχρι την εκλογή ενός μόνιμου προέδρου.
  6. Στη διάρκεια αυτής της θητείας, ο Μπεν Άλι ανατράπηκε με την Τυνησιακή Επανάσταση.
  7. http://www.businessnews.com.tn/tunisie--ben-ali-prate-serment-et-annonce-des-mesures-historiques,519,19322,1
  8. Ο Μοχάμετ Γκανουσί διεκδίκησε την προεδρία στις 14 Ιανουαρίου 2011. Κατά συνέπεια, ήταν υπηρεσιακός πρόεδρος μέχρι την επίσημη ανακήρυξη από το Συνταγματικό Συμβούλιο ότι ο Μπεν Άλι είχε ανατραπεί. Με βάση το Άρθρο 57, ο Γκανουσί αντικαταστάθηκε από τον Φουάτ Μεμπαζά (Fouad Mebazaa).
  9. Ο Μεμπαζά αποχώρησε από την ηγεσία του κόμματος στις 18 Ιανουαρίου και το DCR διαλύθηκε στις 9 Μαρτίου 2011.
  10. Υπηρεσιακός Πρόεδρος
  11. Ο Μεμπαζά διορίστηκε υπηρεσιακός πρόεδρος για πρώτη φορά στις 15 Ιανουαρίου 2011. Με βάση το Άρθρο 57 του Συντάγματος, θα έπρεπε να διενεργηθούν εκλογές σε διάστημα 45 με 60 ημερών από τον διορισμό του Μεμπαζά. Όμως στις 3 Μαρτίου 2011 ο ίδιος ανακοίνωσε ότι έκανε να μην υφίσταται το σύνταγμα του 1959 και ότι θα εκλεγόταν μια συντακτική συνέλευση, με σκοπό να σχεδιάσει έναν νέο καταστατικό χάρτη. Κατά συνέπεια, ανέλαβε μεταβατικός πρόεδρος (τρίτος στην τυνησιακή ιστορία) μέχρι την εκλογή ενός σταθερού προέδρου. Για τον λόγο αυτό, αντί να θητεύσει για 45-60 ημέρες, υπηρέτησε στο αξίωμα περίπου για έναν χρόνο.
  12. Ο Μαρζουκί εξελε΄γη από την Εθνική Συντακτική Συνέλευση μεταβατικός πρόεδρος μέχρι να καταρτιστεί ένα νέο σύνταγμα και να εκλεγεί ένας σταθερός πρόεδρος.
  13. https://www.businessnews.com.tn/que-prevoit-la-constitution-tunisienne-en-cas-de-vacance-du-pouvoir,520,89630,3
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα List of Presidents of Tunisia της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).