Κατάλογος προέδρων της Κολομβίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Οίκος του Ναρίνιο, η επίσημη κατοικία του προέδρου και το κέντρο της διοίκησης

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Κολομβίας του 1991, ο πρόεδρος της Κολομβίας είναι ο αρχηγός του κράτους και ο αρχηγός της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Κολομβίας . Ως επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας και επικεφαλής της εθνικής κυβέρνησης στο σύνολό της, η προεδρία είναι το ανώτατο πολιτικό αξίωμα στην Κολομβία λόγω επιρροής και αναγνώρισης. Ο πρόεδρος είναι επίσης ο γενικός διοικητής των Στρατιωτικών Δυνάμεων της Κολομβίας . Ο πρόεδρος εκλέγεται απευθείας για τετραετή θητεία σε λαϊκές εκλογές. Από την ψήφιση της Νομοθετικής Πράξης 2 του 2004, κανένα πρόσωπο δεν μπορεί να εκλεγεί πρόεδρος περισσότερες από δύο φορές. [1] Το 2015 μια συνταγματική τροποποίηση κατήργησε τις αλλαγές του 2004 και επανήλθε στο αρχικό όριο μιας θητείας. [2] Μετά το θάνατο, την παραίτηση ή την απομάκρυνση από το αξίωμα ενός εν ενεργεία προέδρου, ο αντιπρόεδρος αναλαμβάνει το αξίωμα. Ο πρόεδρος πρέπει να είναι τουλάχιστον 30 ετών και «φυσικά γεννημένος» πολίτης της Κολομβίας.

Κατάλογοι προέδρων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δημοκρατία της Κολoμβίας (1819-1831)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτός ο κατάλογος περιλαμβάνει τα πρόσωπα που ορκίστηκαν ή ανέλαβαν βίαια το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας της Κολομβίας μετά την ψήφιση του Συντάγματος της Κολομβίας του 1832, το οποίο τέθηκε σε ισχύ στις 30 Αυγούστου 1821.

Η Δημοκρατία της Κολομβίας του 1821 – 1831 αναφέρεται πλέον συνήθως ως η Μεγάλη Κολομβία για να διαφοροποιηθεί από τη σημερινή Δημοκρατία της Κολομβίας . Η Μεγάλη Κολομβία ήταν η ένωση των εδαφών που αποτελούσαν την Αντιβασιλεία της Νέας Γρανάδας σύμφωνα με την αρχή uti possidetis, και περιλάμβανε τις πολιτικές οντότητες που είχαν σχηματιστεί στη Νέα Γρανάδα μετά τους αρχικούς πολέμους ανεξαρτησίας του 1810 εναντίον του Βασιλείου της Ισπανίας υπό τον βασιλιά Ιωσήφ Α΄, αυτές περιελάμβαναν την Δεύτερη Δημοκρατία της Βενεζουέλας, τις Ηνωμένες Επαρχίες της Νέας Γρανάδας, την Προεδρία του Κίτο και το Βασιλικό Ακροατήριο του Παναμά .

Η προεδρία χρονολογείται από το Συνέδριο της Ανγκοστούρα. Αυτή η σχεδόν συντακτική συνέλευση σχηματίστηκε για να θέσει τις βάσεις για μια αυτοδιοικούμενη διοίκηση μετά την ανεξαρτησία. Η Συντακτική Συνέλευση σχηματίστηκε από περιφερειακούς ηγέτες που αντιπροσώπευαν περιοχές υπό τον έλεγχο των ανταρτών. αυτές οι περιοχές δεν περιλάμβαναν τμήματα της σημερινής Κολομβίας, καθώς αυτές οι περιοχές εξακολουθούσαν να βρίσκονται υπό ισπανικό έλεγχο, αλλά στόχευαν να νομοθετήσουν για λογαριασμό της. Το Κογκρέσο εξέλεξε έναν προσωρινό εκτελεστικό στέλεχος και απένειμε σε αυτό το πρόσωπο τον τίτλο του προέδρου . Επιλέχθηκε για να γίνει πρώτος πρόεδρος της Κολομβίας, ο στρατηγός Σιμόν Μπολίβαρ ι Παλάσιος, ηγέτης των επαναστατικών δυνάμεων, ο οποίος μέχρι εκείνη τη στιγμή ονομαζόταν «Ανώτατος Αρχηγός» για τον ρόλο του στην επανάσταση. Την επόμενη μέρα, το Κογκρέσο εξέλεξε τον Φρανσίσκο Αντόνιο Σέα Ντίας ως πρώτο αντιπρόεδρο της Κολομβίας. Ο Μπολίβαρ στη συνέχεια επανεξελέγη προσωρινός πρόεδρος από τη Συνέλευση της Ανγκοστούρα στις 17 Δεκεμβρίου 1819 μετά την κατάκτηση της Κολομβίας έπειτα από τη Μάχη της Μπογιακά και εκλέχτηκε ξανά το 1821 σε μόνιμη προσωρινή βάση, εν αναμονή των εθνικών εκλογών, από το Συνέδριο της Κούκουτα, μια άλλη συντακτική συνέλευση με εντολή της Συνέλευσης της Ανγκοστούρα, και αυτή τη φορά με εκλεγμένους αξιωματούχους που αντιπροσώπευαν τα κολομβιανά εδάφη, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, και μέχρι το 1826, η εκτελεστική εξουσία ανατέθηκε στον Αντιπρόεδρο Φρανσίσκο δε Πάουλα Σανταντέρ ι Ομάνια , ενώ ο Μπολίβαρ ήταν μακριά στη μάχη για την απελευθέρωση ισπανικών αποικιών στη Βολιβία και στο Περού. Ο Μπολίβαρ εξελέγη επίσημα σε εθνικές εκλογές το 1826 για μια περίοδο τεσσάρων ετών, αλλά στις 27 Αυγούστου 1828 κήρυξε στρατιωτικό νόμο και ανέλαβε εξουσίες σε μορφή δικτατορίας, αφού το Κογκρέσο της Οκάνια απέτυχε να περάσει ένα νέο σύνταγμα. Ο Μπολίβαρ τελικά εγκατέλειψε την εξουσία το 1830 και το Κογκρέσο εξέλεξε τον Χοακίν ντε Μοσκέρα ι Αρμπολέδα ως διάδοχό του, αλλά σύντομα καθαιρέθηκε από τον στρατηγό Ραφαέλ Ουρδανέτα ι Φαρία που ήλπιζε ότι ο Μπολίβαρ θα αναλάμβανε ξανά την εξουσία, αλλά ο Μπολίβαρ όχι μόνο αρνήθηκε την προεδρία, αλλά και σύντομα πέθανε, αφήνοντας τον Ουρδανέτα χωρίς εντολή για εξουσία. Ο Ουρδανέτα παραχώρησε την εκτελεστική εξουσία στον Αντιπρόεδρο Ντομίνγκο Καϊσέντο ι Σανς δε Σανταμαρία, καθώς το Κογκρέσο είχε κατηγορήσει τον Μοσκέρα για την αποτυχία του να αποτρέψει το πραξικόπημα. κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, και μέχρι το 1832, η προεδρία παρέμεινε κενή καθώς δεν υπήρχε νόμος για τη διαδοχή της εξουσίας. Το 1832, ο πρώην αντιπρόεδρος Σανταντέρ εξελέγη από το Κογκρέσο ως πρόεδρος της Μεγάλης Κολομβίας και θα ήταν ο τελευταίος, αφού τα εδάφη της Βενεζουέλας και του Ισημερινού αποσχίστηκαν, γεγονός που οδήγησε στη σύνταξη ενός νέου συντάγματος.

Flag of the Gran Colombia (1819-1820).svgΔημοκρατία της ΚολομβίαςCoat of arms of Gran Colombia (1819).svg
No.
[n 1]
Πρόεδρος Από Έως Κόμμα Θητεία
[n 1]
Αντιπρόεδρος Υπηρεσιακοί πρόεδροι[n 2]
1 Bolivar Arturo Michelena.jpg Σιμόν
Μπολίβαρ ι Παλάσιος

[3]
15 Φεβρουαρίου 1819 4 Μαΐου 1830
[n 3]
Κανένα κόμμα (1819) Φρανσίσκο Αντόνιο
Σέα Ντίας

(16 Φεβρουαρίου 1819–21 Μαρτίου 1820)[n 3]
Φρανσίσκο δε Πάουλα Σανταντέρ ι Ομάνια
(13 Δεκεμβρίου 1821–14 Νοεμβρίου 1826)
Εστανισλάο Βεργκάρα ι Σανταμαρία
(10 Νοεμβρίου 1829–10 Δεκεμβρίου 1829)
1
(1819)
Χουάν Χερμάν
Ρόσιο Νιέβες

(21 Μαρτίου 1820–10 Μαρτίου 1821)[n 4]
κενή
(10 Μαρτίου 1821–4 Απριλίου 1821)
Αντόνιο
Ναρίνιο ι Άλβαρες

(4 Απριλίου 1821–6 Ιουνίου 1821)[n 3]
Χοσέ Μαρία
δελ Καστίγιο ι Ράδα

(6 Ιουνίου 1821–3 Οκτωβρίου 1821)
2
(1821)
Φρανσίσκο δε Πάουλα
Σανταντέρ ι Ομάνια

(3 Οκτωβρίου 1821–27 Αυγούστου 1828)
3
(1825)
Φρανσίσκο δε Πάουλα
Σανταντέρ ι Ομάνια

(3 Οκτωβρίου 1821–27 Αυγούστου 1828)
κενή
(27 Αυγούστου 1828– 4 Μαΐου 1830)
2 JoaquínMosquera2.jpg Χοακίν
δε Μοσκέρα ι Αρμπολέδα

[4]
4 Μαΐου 1830 4 Σεπτεμβρίου 1830 κανένα κόμμα 4
(1830)
Ντομίνγκο
Καϊσέντο ι Σανς δε Σανταμαρία

(4 Μαΐου 1830–4 Σεπτεμβρίου 1830)
Ντομίνγκο Καϊσέντο ι Σανς δε Σανταμαρία
(4 Μαΐου 1830–15 Ιουνίου 1830)
(2 Αυγούστου 1830–18 Αυγούστου 1830)
3 Rafael urdaneta.jpg Ραφαέλ
Ουρδανέτα ι Φαρία

[5]
4 Σεπτεμβρίου 1830
[n 5]
30 Απριλίου 1831 κανένα κόμμα ανεστάλησαν τα καθήκοντά του
(4 Σεπτεμβρίου 1830–30 Απριλίου)
κενή 30 Απριλίου 1831 10 Μαρτίου 1832 κανένα κόμμα Ντομίνγκο
Καϊσέντο ι Σανς δε Σανταμαρία

(30 Απριλίου 1831–21 Νοεμβρίου 1831)
Χοσέ Μαρία
Ομπάντο δελ Κάμπο

(21 Νοεμβρίου–10 Μαρτίου 1832)
4 General Santander.jpg Φρανσίσκο δε Πάουλα
Σανταντέρ ι Ομάνια

[6]
10 Μαρτίου 1832 1 Απριλίου 1837 κανένα κόμμα 5
(1832)
Χοσέ Ιγκνάσιο
δε Μάρκες Μπαρέτο

(10 Μαρτίου 1832–1 Απριλίου 1833)
Χοσέ Ιγκνάσιο δε Μάρκες Μπαρέτο
(10 Μαρτίου 1832–7 Οκτωβρίου 1832)

Δημοκρατία της Νέας Γρανάδας (1832 - 1858)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτός ο κατάλογος περιλαμβάνει εκείνα τα άτομα που ορκίστηκαν ή ανέλαβαν βίαια το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας της Νέας Γρανάδας μετά την ψήφιση του Συντάγματος της Κολομβίας του 1832, το οποίο τέθηκε σε ισχύ στις 26 Νοεμβρίου 1832.

Υπήρχαν 8 άτομα στο αξίωμα που υπηρέτησαν μια προεδρία το καθένα. Όλοι εξελέγησαν λαϊκά σύμφωνα με ένα σύστημα εκλεκτορικών κολεγίων εκτός από έναν, τον Χοσέ Μαρία Μέλο ι Ορτίς που ανέλαβε την εξουσία κάνοντας πραξικόπημα. Ο Φρανσίσκο δε Πάουλα Σανταντέρ ι Ομάνια, ο πρώτος πρόεδρος, υπηρέτησε αρχικά σε προσωρινή βάση, αλλά το 1833 ξεκίνησε μια κανονική τετραετή θητεία ως πρόεδρος της Δημοκρατίας της Νέας Γρανάδας, στην οποία εξελέγη από το λαό. Ο Σανταντέρ παρέμεινε το μεγαλύτερο διάστημα στην εξουσία με 5 χρόνια και 22 ημέρες. Ο Χοσέ Μαρία Ομπάντο δελ Κάμπο πέρασε το μικρότερο χρονικό διάστημα στην εξουσία με μόλις 1 χρόνο και 6 ημέρες πριν από την καθαίρεση.

Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος εξελέγησαν χωριστά με διαφορά δύο ετών για περίοδο τεσσάρων ετών ο καθένας, με αποτέλεσμα ένας πρόεδρος να έχει δύο αντιπροέδρους υπό κανονικές συνθήκες. Το Σύνταγμα της Κολομβίας του 1832, όπως και ο προκάτοχός του, δεν προέβλεπε τρόπο να καλυφθεί μια κενή θέση στην προεδρία ή την αντιπροεδρία μέχρι την επόμενη εκλογική περίοδο, εξαιτίας αυτού η προεδρία ήταν κενή μεταξύ 1854 και 1857 όταν ο Μέλο, ο οποίος είχε καθαιρέσει τον πρόεδρο Ομπάντο σε ένα πραξικόπημα, παρέδωσε την εξουσία στην προηγούμενη κυβέρνηση. Ο Ομπάντο θα είχε πάρει πίσω την προεδρία, αλλά είχε παραπεμφθεί από το Κογκρέσο και ως εκ τούτου δεν υπήρχε πρόεδρος για να αναλάβει την εξουσία. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο αντιπρόεδρος Χοσέ δε Οβαλδία ι Ορεχουέλα υπηρέτησε ως αναπληρωτής πρόεδρος μέχρι το τέλος της θητείας του, οπότε ο νεοεκλεγείς αντιπρόεδρος Μανουέλ Μαρία Μαγιαρίνο Ιμπαργκουέν υπηρέτησε ως αναπληρωτής πρόεδρος για το υπόλοιπο της θητείας που είχε εκλεγεί ο Ομπάντο μέχρι το 1857. όταν εξελέγη ο Μαριάνο Οσπίνα Ροδρίγκες. Η αντιπροεδρία ήταν επίσης κενή μεταξύ 1837 και 1839, όταν ο αντιπρόεδρος Χοσέ Ιγκνάσιο δε Μάρκες Μπαρέτο εξελέγη πρόεδρος και η θέση παρέμεινε κενή μέχρι τις επόμενες αντιπροεδρικές εκλογές το 1839.

Κόμματα

      Συντηρητικό       Φιλελεύθερο       Στρατιωτικό καθεστώς

Flag of New Granada.svgΔημοκρατία της Νέας ΓρανάδαςCoat of arms of New Granada.svg
No.
[n 1]
Πρόεδρος Από Έως Κόμμα Θητεία
[n 1]
Αντιπρόεδρος Υπηρεσιακοί πρόεδροι[n 2]
1 General Santander.jpg Φρανσίσκο δε Πάουλα
Σανταντέρ ι Ομάνια

(1792–1840)
[7]
10 Μαρτίου 1832 1 Απριλίου 1837 κανένα κόμμα (1832) Χοσέ Ιγκνάσιο
δε Μάρκες Μπαρέτο

(10 Μαρτίου 1832–1 Απριλίου 1833)
Χοσέ Ιγκνάσιο δε Μάρκες Μπαρέτο
(10 Μαρτίου 1832–7 Οκτωβρίου 1832)
1
(1833)
Χοακίν Μαριάνο
Μοσκέρα ι Αρμπολέδα

(1 Απριλίου 1833–1 Απριλίου 1835)
Χοσέ Ιγκνάσιο
δε Μάρκες Μπαρέτο

(1 Απριλίου 1835–1 Απριλίου 1837)
2 José Ignacio de Márquez.jpg Χοσέ Ιγκνάσιο
δε Μάρκες Μπαρέτο

(1793–1880)
[8]
1 Απριλίου 1837 1 Απριλίου 1841 κανένα κόμμα
(Υπουργικά)
2
(1837)
κενή
(1 Απριλίου 1837–1 Απριλίου 1839)
Ντομίνγκο
Καϊσέντο ι Σανς δε Σανταμαρία

(1 Απριλίου 1839–1 Απριλίου 1843)
3 Pedro Alcántara Herrán.jpg Πέδρο Αλκάνταρα
Εράν Μαρτίνες

(1800–1872)
[9]
1 Απριλίου 1841 1 Απριλίου 1845 κανένα κόμμα
(Υπουργικά)
3
(1841)
Χουάν δε Διός Αρανσάσου Γκονσάλες
(5 Ιουλίου 1841–19 Μαΐου 1842)
Χοακίν Χοσέ
Γκορί ι Άλβαρες δε Κάστρο

(1 Απριλίου 1843–1 Απριλίου 1847)
4 Τομάς Σιπριάνο
δε Μοσκέρα ι Αρμπολέδα

(1798–1878)
[10]
1 Απριλίου 1845 1 Απριλίου 1849 κανένα κόμμα
(Υπουργικά)
4
(1845)
Ρουφίνο Κουέρβο ι Μπαρέτο
(14 Αυγούστου 1847–14 Δεκεμβρίου 1847)
Ρουφίνο
Κουέρβο ι Μπαρέτο

(1 Απριλίου 1847–1 Απριλίου 1851)
5 Josehilariolopez1.png Χοσέ Ιλάριο
Λόπες Βαλντές

(1798–1869)
[11]
1 Απριλίου 1849 1 Απριλίου 1853 Φιλελεύθερο 5
(1849)
Χοσέ
δε Ομπαλδία ι Ορεχουέλα

(1 Απριλίου 1851–1 Απριλίου 1855)
6 Jose Maria Obando.jpg Χοσέ Μαρία
Ομπάντο ντελ Κάμπο

(1795–1861)
[12]
1 Απριλίου 1853 17 Απριλίου 1854 Φιλελεύθερο 6
(1853)
7 Daguerrotipo de José María Melo.jpg Χοσέ Μαρία
Μέλο ι Ορτίς

(1800–1860)
[13]
17 Απριλίου 1854
[n 5]
4 Δεκεμβρίου 1854 κανένα κόμμα (Στρατός) Φρανσίσκο Αντόνιο Ομπρεγόν Μουνιός
(20 Μαΐου 1854–2 Ιουνίου 1854)
κενή 4 Δεκεμβρίου 1854 1 Απριλίου 1857 Χοσέ δε Ομπαλδία ι Ορεχουέλα
(5 Αυγούστου 1854–1 Απριλίου 1855)
Μανουέλ Μαρία Μαγιαρίνο Ιμπαργκουέν
(1 Απριλίου 1855–1 Απριλίου 1857)
Μανουέλ Μαρία
Μαγιαρίνο Ιμπαργκουέν

(1 Απριλίου 1855–1 Απριλίου 1859)
8 Mariano Ospina Rodríguez.jpg Μαριάνο
Οσπίνα Ροδρίγκες

(1805–1885)
[14]
1 Απριλίου 1857 1 Απριλίου 1861 Συντηρητικό 7
(1857)
[n 6]

Συνομοσπονδία Γραναδίνης (1858 - 1863)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτός ο κατάλογος περιλαμβάνει εκείνα τα πρόσωπα που ορκίστηκαν, διαδέχτηκαν ή ανέλαβαν βίαια τα καθήκοντά τους ως Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας της Γραναδίνης μετά την ψήφιση του Συντάγματος της Κολομβίας του 1858, το οποίο τέθηκε σε ισχύ στις 22 Μαΐου 1858.

Το Σύνταγμα του 1858 κατάργησε τη θέση της Αντιπροεδρίας. Η γραμμή διαδοχής τροποποιήθηκε με την εισαγωγή των προσωπικοτήτων του 1ου, 2ου και 3ου Προεδρικού Υποψηφίου, οι οποίοι εκλέγονταν ετησίως από το Κογκρέσο μεταξύ των μελών του, αλλά δεν είχαν κανένα αξίωμα ή καθήκοντα πέραν της διαδοχής στην προεδρία σε περίπτωση προσωρινής ή μόνιμης απουσίας του Προέδρου.

Υπήρχαν μόνο 3 άτομα στο αξίωμα που υπηρέτησαν από μια προεδρία ο καθένας. Ο Μαριάνο Οσπίνα Ροδρίγκες ανέλαβε αρχικά τα καθήκοντά του το 1857 ως ο 8ος και τελευταίος Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Νέας Γρανάδας . Το 1861 ο Χούλιο Αρμπολέδα Πόμπο έγινε το πρώτο πρόσωπο που εξελέγη Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας της Γραναδίνης σύμφωνα με το νέο σύστημα εκλογικών κολεγίων που δημιουργήθηκε από το νέο σύνταγμα, ωστόσο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η χώρα περνούσε από έναν εμφύλιο πόλεμο και το Κογκρέσο έκλεισε. Επιπλέον, σύμφωνα με το νέο σύνταγμα, ο πρόεδρος έπρεπε να αναλάβει καθήκοντα ενώπιον του Κογκρέσου. Δεδομένου ότι αυτό δεν μπορούσε να συμβεί, ο Πόμπο δεν μπορούσε να αναλάβει καθήκοντα και δεν έγινε πρόεδρος. Όταν η θητεία του Οσπίνα έληξε την 1η Απριλίου 1861, χωρίς συνέδριο για να ορκιστεί ο εκλεγμένος Πρόεδρος, η εξουσία θα είχε μεταφερθεί σε έναν από τους Προεδρικούς Υποψηφίους, ωστόσο με το Κογκρέσο που έκλεισε δεν εξελέγησαν υποψήφιοι για εκείνο το έτος και χωρίς κανέναν διαδεχτεί τον Οσπίνα, η προεδρία δόθηκε στο επόμενο άτομο στη σειρά διαδοχής που ήταν ο Γενικός Επιθεωρητής, Μπαρτολομέ Κάλβο Ντίας. Η προεδρική θητεία του Κάλβο ήταν σύντομη. μέσα σε τρεις μήνες από την κατοχή της θέσης, ο στρατηγός Τομάς Σιπριάνο δε Μοσκέρα ι Αρμπολέδα, ηγέτης των Φιλελεύθερων δυνάμεων, βάδισε στη Μπογκοτά καθαιρώντας τον Κάλβο σε ένα πραξικόπημα .

Δεδομένης της μεγάλης εχθρότητας μεταξύ Συντηρητικών και Φιλελευθέρων την εποχή του εμφυλίου πολέμου του 1860-62, ένα άλλο πράγμα που σημάδεψε αυτή την περίοδο όσον αφορά την προεδρία ήταν ότι υπήρξαν πολλαπλές απόπειρες να υπονομευτεί η κυβέρνηση στην εξουσία διεκδικώντας την προεδρία χρησιμοποιώντας διάφορα επιχειρήματα. Ο πρώτος από αυτούς ήταν ο Φιλελεύθερος Στρατηγός Χουάν Χοσέ Νιέτο Χιλ, ο οποίος διεκδίκησε την προεδρία αδιαφορώντας για τη νομιμότητα του Οσπίνα και διεκδικώντας την εξουσία λόγω του ότι ήταν ο δεύτερος προεδρικός υποψήφιος. τελικά παραχώρησε την εξουσία στον συνάδελφό του Φιλελεύθερο Στρατηγό, Μοσκέρα , όταν ανέλαβε την εξουσία στη Μπογκοτά. Ο Μοσκέρα είχε επίσης διεκδικητές για την προεδρία σε αντίθεση μαζί του. Ο Χούλιο Αρμπολέδα Πόμπο, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος αλλά δεν μπόρεσε να αναλάβει καθήκοντα, διορίστηκε γενικός επιθεωρητής από τον πρόεδρο Κάλβο όταν ήταν στην εξουσία, έτσι όταν ο Μοσκέρα τον συνέλαβε, ο Αρμπολέδα διεκδίκησε την προεδρία ως ο επόμενος στη σειρά διαδοχής του Κάλβο, παρόλο που την ώρα που η κυβέρνηση και η πόλη είχαν πέσει και η συντηρητική διοίκηση είχε εγκαταλείψει την πρωτεύουσα. Αφού ο Αρμπολέδα συνελήφθη επίσης από τον Μοσκέρα λίγες μέρες μετά τη σύλληψη του Κάλβο, ο υπουργός Οικονομικών, Ιγκνάσιο Γκουτιέρες Βεργκάρα, διαδέχθηκε τον Αρμπολέδα στην προεδρία ως ο επόμενος στη σειρά διαδοχής ως ο γηραιότερος κυβερνητικός γραμματέας της προηγούμενης κυβέρνησης. Όταν ο Γκουτιέρες συνελήφθη από τον Μοσκέρα, ο επόμενος στη σειρά διαδοχής ανά ηλικία ήταν ο Γραμματέας της Κυβέρνησης και του Πολέμου, στρατηγός Λεονάρδο Κανάλ Γκονσάλες. Ως διεκδικητής της προεδρίας, μετέφερε την πρωτεύουσα του έθνους στο Πάστο, όπου ηγήθηκε της συντηρητικής κυβέρνησης στην εξορία. Το 1862 ο Κανάλ έφυγε για να πολεμήσει τις Φιλελεύθερες δυνάμεις και άφησε τον Μανουέλ δελ Ρίο ι δε Ναρβάες, τον υπουργό Κυβέρνησης και Πολέμου του, ως αναπληρωτή πρόεδρο της εξόριστης κυβέρνησης. Αυτός ο αγώνας για την εξουσία έληξε το 1863 όταν ο δελ Ρίο τελικά συνθηκολόγησε με τον Μοσκέρα παρουσιάζοντας την παράδοση της εξόριστης κυβέρνησης και αναγνωρίζοντας την προεδρία του Μοσκέρα που έφερε τέλος στον εμφύλιο πόλεμο.

Κόμματα

      Συντηρητικό       Φιλελεύθερο

Flag of New Granada.svg• Συνομοσπονδία Γραναδίνης •Coat of arms of New Granada.svg
No.[n 1] Πρόεδρος Από Έως Κόμμα Θητεία[n 1] Αντιπρόεδρος Υπηρεσιακοί πρόεδροι Σε εξέγερση
1 Mariano Ospina Rodríguez.jpg Μαριάνο Οσπίνα Ροδρίγκες
(1805-1885)
[15]
1 Απριλίου 1857 1 Απριλίου 1861 Συντηρητικό (1857) [n 6] Χουάν Χοσέ Νιέτο Χιλ(25 Ιανουαρίου 1861 - 18 Ιουλίου 1861)
2 Bartolomé Calvo.jpg Μπαρτολομέ Κάλβο Ντίας(1815-1889)[16] 1 Απριλίου 1861 18 Ιουλίου 1861 Συντηρητικό 1
(1861)
[n 6]
3 Juan José Nieto Gil Oleo.jpg Χουάν Χοσέ Νιέτο Χιλ (1804-1866) 25 Ιανουαρίου 1861 18 Ιουλίου 1861 Φιλελεύθερο
4 Τομάς Σιπριάνο δε Μοσκέρα ι Αρμπολέδα
(1798-1878)[17]
18 Ιουλίου 1861 [n 5] 4 Φεβρουαρίου 1863 Φιλελεύθερο [n 6] Αντρές Σερόν Σεράνο
(Φεβρουάριος 1862-Φεβρουάριος 1862)
Χούλιο Αρμπολέδα Πόμπο (10 Ιουλίου 1861-18 Ιουλίου 1861)
Ιγκνάσιο Γκουτιέρες Βεργκάρα (18 Ιουλίου 1861-18 Ιανουαρίου 1862)
Λεονάρδο Κανάλ Γκονσάλες (18 Ιουλίου 1861-6 Νοεμβρίου 1862)
Μανουέλ δελ Ρίο ι δε Ναρβάες

Ηνωμένες Πολιτείες της Κολομβίας (1863-1886)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτός ο κατάλογος περιλαμβάνει εκείνα τα πρόσωπα που ορκίστηκαν, διαδέχτηκαν ή ανέλαβαν βίαια τα καθήκοντά τους ως Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Κολομβίας μετά την ψήφιση του Συντάγματος της Κολομβίας του 1863, το οποίο τέθηκε σε ισχύ στις 8 Μαΐου 1863.

Υπήρχαν 11 άτομα στο αξίωμα και 14 προεδρίες καθώς τρεις πρόεδροι υπηρέτησαν δύο μη συνεχόμενες θητείες ο καθένας και υπολογίζονται χρονολογικά δύο φορές, είναι οι: Τομάς Σιπριάνο δε Μοσκέρα ι Αρμπολέδα, Μανουέλ Μουρίγιο Τόρο και Ραφαέλ Νούνιες Μολέδο, οι δύο τελευταίοι έχουν στην πραγματικότητα εκλέχθηκε δύο φορές. Από τα 11 άτομα στην εξουσία, 9 εξελέγησαν, ένα διαδέχθηκε άλλον στην προεδρία (Χοσέ Εουσέμπιο Οταλόρα Μαρτίνες) και ένα ανέλαβε την προεδρία κάνοντας πραξικόπημα (Σάντος Ακόστα Καστίγιο). Μόνο ένας πρόεδρος πέθανε στην εξουσία από φυσικά αίτια (Φρανσίσκο Χαβιέρ Σαλδούα ι Ρασίνες).

Ο Τομάς Σιπριάνο δε Μοσκέρα ι Αρμπολέδα, ο πρώτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Κολομβίας, είχε ουσιαστικά ξεκινήσει τη θητεία του το 1861 (έγινε ο τρίτος και τελευταίος πρόεδρος της Συνομοσπονδίας της Γραναδίνης με πραξικόπημα). Με αυτή την ιδιότητα διορίστηκε από την Εθνική Συντακτική Συνέλευση του 1863 για να συνεχίσει να υπηρετεί ενώ η συνέλευση συνέταξε, ψήφισε, υπέγραψε και εφάρμοζε ένα νέο σύνταγμα. Ο πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Κολομβίας ήταν ο Μανουέλ Μουρίγιο Τόρο, ο οποίος εξελέγη το 1864 για συνταγματική διετή θητεία. Ο μακροβιότερος πρόεδρος ήταν ο Ραφαέλ Νούνιες Μολέδο με 10 χρόνια, 5 μήνες και 17 ημέρες, εκ των οποίων μόνο 2 χρόνια, 4 μήνες και 5 ημέρες ήταν στην πραγματικότητα εκλεγμένος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Κολομβίας, αλλά ακόμα περισσότερο από οποιονδήποτε αλλού. Ο Φρανσίσκο Χαβιέρ Σαλδούα ι Ρασίνες πέρασε τον μικρότερο χρόνο στην εξουσία με μόλις 8 μήνες και 20 ημέρες το 1882.

Το Σύνταγμα της Κολομβίας του 1858 είχε ουσιαστικά καταργήσει την αντιπροεδρία και εισήγαγε μια νέα γραμμή διαδοχής που παρουσίαζε τα στοιχεία του πρώτου, του δεύτερου και του τρίτου προεδρικού υποψηφίου. Αυτοί οι διορισμένοι εκλέγονταν ετησίως από το Κογκρέσο μεταξύ των μελών του, αλλά δεν είχαν κανένα αξίωμα ή καθήκοντα εκτός από την παροχή διαδοχής στον πρόεδρο σε περίπτωση προσωρινής ή μόνιμης απουσίας του κατόχου. Τόσο οι αλλαγές στην αντιπροεδρία όσο και στους προεδρικούς διορισμούς διατηρήθηκαν από το Σύνταγμα της Κολομβίας του 1863. Αυτό το σύστημα διαδοχής εφαρμόστηκε το 1882 όταν ο πρόεδρος Σαλδούα πέθανε εν ενεργεία και ο τρίτος προεδρικός υποψήφιος, Κλίμακο Καλδερόν Ρέγιες, έγινε εν ενεργεία πρόεδρος, ενώ ο πρώτος διορισμένος πρόεδρος, Ραφαέλ Νούνιες Μολέδο, ανέλαβε τα καθήκοντά του, ωστόσο ο Νούνιες απέρριψε την προεδρία και ως εκ τούτου τον δεύτερο. Ο υποψήφιος για την προεδρία, Χοσέ Εουσέμπιο Οτάλορα Μαρτίνες, διαδέχθηκε τον Σαλδούα στην προεδρία.

Κόμματα

      Φιλελεύθερο

Flag of Colombia.svgΗνωμένες Πολιτείες ΚολομβίαςCoat of arms of United States of Colombia.svg
No. Πρόεδρος Από Έως Κόμμα Θητεία Αντιπρόεδρος[n 7] Υπηρεσιακοί πρόεδροι
1 Τομάς Σιπριάνο
δε Μοσκέρα ι Αρμπολέδα

(1798–1878)
14 Μαΐου 1863 1 Απριλίου 1864 Φιλελεύθερο
(Ριζοσπαστικό)
(1860) Χουάν Αγουστίν δε Ουρικοετσέα ι Ρότσα
(29 Ιανουαρίου 1864–28 Φεβρουαρίου 1864)
2 Μανουέλ
Μουρίγιο Τόρο

(1816–1880)
[18]
1 Απριλίου 1864 1 Απριλίου 1866 Φιλελεύθερο
(Ριζοσπαστικό)
1
(1864)
3 Τομάς Σιπριάνο
δε Μοσκέρα ι Αρμπολέδα

(1798–1878)
1 Απριλίου 1866 23 Μαΐου 1867 Φιλελεύθερο
(Μετριοπαθές)
2
(1866)
Χοσέ Μαρία Ρόχας Γκαρίδο
(1 Απριλίου 1866–22 Μαΐου 1866)
4 Manuel María de los Santos Acosta.jpg Σάντος
Ακόστα Καστίγιο

(1828–1901)
[19]
23 Μαΐου 1867
[n 5]
1 Απριλίου 1868 Φιλελεύθερο
(Ριζοσπαστικό)
5 Santos Gutiérrez 1.jpg Σάντος
Γκουτιέρες Πριέτο

(1820–1872)
[20]
1 Απριλίου 1868 1 Απριλίου 1870 Φιλελεύθερο
(Ριζοσπαστικό)
3
(1868)
Σαλβαδόρ Καμάτσο Ρολντάν
(21 Δεκεμβρίου 1868–2 Ιανουαρίου 1869)
6 Óleo Eustorgio Salgar.jpg Εουστόργιο
Σαλγκάρ Μορένο

(1831–1885)
[21]
1 Απριλίου 1870 1 Απριλίου 1872 Φιλελεύθερο
(Ριζοσπαστικό)
4
(1870)
7 Μανουέλ
Μουρίγιο Τόρο

(1816–1880)
[22]
1 Απριλίου 1872 1 Απριλίου 1874 Φιλελεύθερο
(Ριζοσπαστικό)
5
(1872)
8 Santiago Pérez de Manosalba.JPG Σαντιάγο
Πέρες δε Μανοσάλμπας

(1830–1900)
[23]
1 Απριλίου 1874 1 Απριλίου 1876 Φιλελεύθερο
(Ριζοσπαστικό)
6
(1874)
9 Aquileo Parra.jpg Ακιλέο
Πάρα Γκόμες

(1825–1900)
[24]
1 Απριλίου 1876 1 Απριλίου 1878 Φιλελεύθερο
(Ριζοσπαστικό)
7
(1876)
Χοσέ Σέργιο Καμάργο Πινσόν
(19 Μαΐου 1877–14 Αυγούστου 1877)
Μανουέλ Μαρία Ραμίρες Φορτούλ
(22 Δεκεμβρίου 1877–24 Δεκεμβρίου 1877)
10 Julián Trujillo Largacha.jpg Χουλιάν
Τρουχίγιο Λαργκάτσα

(1828–1883)
[25]
1 Απριλίου 1878 1 Απριλίου 1880 Φιλελεύθερο
(Ριζοσπαστικό)
8
(1878)
11 Rafael Núñez, ca.1886.jpg Ραφαέλ
Νούνιες Μολέδο

(1825–1894)
[26]
1 Απριλίου 1880 1 Απριλίου 1882 Φιλελεύθερο
(Ανεξάρτητο)
9
(1880)
12 Francisco Javier Zaldúa 1.jpg Φρανσίσκο Χαβιέρ
Σαλδούα ι Ρασίνες

(1811–1882)
[27]
1 Απριλίου 1882 21 Δεκεμβρίου 1882
[n 4]
Φιλελεύθερο
(Ανεξάρτητο)
10
(1882)
13 José Eusebio Otálora 1.jpg Χοσέ Εουσέμπιο
Οτάλορα Μαρτίνες

(1826–1884)
[28]
21 Δεκεμβρίου 1882 1 Απριλίου 1884 Φιλελεύθερο
(Ανεξάρτητο)
Κλίμακο Καλδερόν Ρέγιες
(21 Δεκεμβρίου 1882– 22 Δεκεμβρίου 1882)
14 Rafael Núñez, ca.1886.jpg Ραφαέλ
Νούνιες Μολέδο

(1825–1894)
[26]
1 Απριλίου 1884 1 Απριλίου 1886 Φιλελεύθερο
(Ανεξάρτητο)
11
(1884)
Εσεκιέλ Ουρτάδο Ουρτάδο
(1 Απριλίου 1884– 11 Αυγούστου 1884)
Χοσέ Μαρία Κάμπο Σεράνο
(1 Απριλίου 1886– 7 Αυγούστου 1886)

Δημοκρατία της Κολομβίας (1886- σήμερα)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κατάλογος αυτός περιλαμβάνει εκείνα τα πρόσωπα που ορκίστηκαν, διαδέχτηκαν ή ανέλαβαν βίαια τα καθήκοντά τους ως πρόεδροι της σημερινής Δημοκρατίας της Κολομβίας μετά την ψήφιση του Κολομβιανού Συντάγματος του 1886, το οποίο τέθηκε σε ισχύ στις 6 Αύγουστος 1886. Για τους Κολομβιανούς ηγέτες πριν από αυτό, δείτε τους παραπάνω καταλόγους.

Υπήρξαν 31 άτομα στην εξουσία και 32 προεδρίες καθώς ο Αλφόνσο Λόπες Πουμαρέχο υπηρέτησε δύο μη συνεχόμενες θητείες και υπολογίζεται χρονολογικά ως ο 14ος και ο 16ος πρόεδρος. Από τα 31 άτομα που ήταν στην εξουσία, 26 εξελέγησαν πρόεδροι, τρεις διαδέχθηκαν άλλους στην προεδρία (Μιγκέλ Αντόνιο Κάρο Τομπάρ, Ραμόν Γκονσάλες Βαλένσια και [[[Χόρχε Ολγκίν Μαγιαρίνο ]]), δύο ανέλαβαν την προεδρία οργανώνοντας ένα πραξικόπημα (Χοσέ Μανουέλ Μαροκίν και Γκουστάβο Ρόχας Πινίγια εναντίον των Μανουέλ Αντόνιο Σανκλεμέντε Σανκλεμέντε και Λαουρεάνο Γκόμες Κάστρο αντίστοιχα), δύο παραιτήθηκαν οριστικά από το αξίωμα (Ραφαέλ Ρέγιες Πριέτο και Μάρκο Φιδέλ Σουάρες) και ένας πέθανε από φυσικά αίτια (Ραφαέλ Νούνιες Μολέδο).

Ο Ραφαέλ Νούνιες Μολέδο, ο πρώτος πρόεδρος, ανέλαβε καθήκοντα στην πραγματικότητα το 1884 ως ο 14ος και τελευταίος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Κολομβίας για μια συνταγματική θητεία δύο ετών. Με αυτή την ιδιότητα διορίστηκε από την Εθνική Συντακτική Συνέλευση του 1885 για να υπηρετήσει μια νέα εξαετή θητεία ενώ η συνέλευση συνέταξε, ψήφισε, υπέγραψε και εφάρμοσε ένα νέο σύνταγμα. Στο τέλος αυτής της θητείας εξελέγη το 1892 για την πρώτη συνταγματική εξαετή θητεία του ως πρόεδρος της Κολομβίας. Ο Νούνιες πέρασε το μεγαλύτερο διάστημα στην εξουσία με 10 χρόνια, 5 μήνες και 17 ημέρες, αλλά έχοντας περάσει μόνο 2 χρόνια, 1 μήνα και 11 ημέρες ως εκλεγμένος πρόεδρος της Κολομβίας πριν από το θάνατό του. Ο μακροβιότερος εκλεγμένος πρόεδρος ήταν ο Άλβαρο Ουρίμπε Βέλες με 8 χρόνια μεταξύ 2002 και 2010 να επανεκλέγεται για δεύτερη θητεία το 2006. Ο Ραμόν Γκονσάλες Βαλένσια πέρασε το μικρότερο χρονικό διάστημα στην εξουσία με μόλις 1 χρόνο μεταξύ 1909 και 1910 όταν εξελέγη από το Κογκρέσο για να ολοκληρώσει τη θητεία στην οποία είχε παραιτηθεί ο πρόεδρος Ραφαέλ Ρέγιες Πριέτο. Ο πιο σύντομος εκλεγμένος πρόεδρος ήταν ο Μανουέλ Αντόνιο Σανκλεμέντε Σανκλεμέντε με 1 έτος, 11 μήνες και 24 ημέρες πριν από την καθαίρεσή του. Ο Κάρλος Εουχένιο Ρεστρέπο Ρεστρέπο, ήταν ο πρώτος πρόεδρος που υπηρέτησε με τη νέα τετραετή συνταγματική θητεία μετά τη Συνταγματική Μεταρρύθμιση του 1910, όταν διορίστηκε πρόεδρος από την Εθνική Συντακτική Συνέλευση του ίδιου έτους. ο πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος που υπηρέτησε την τετραετή συνταγματική θητεία θα ήταν ο διάδοχός του, Χοσέ Βισέντε Κόντσα Φερέιρα που εξελέγη το 1914. Ο Εντουάρντο Σάντος Μοντέχο ήταν ο πρώτος που εξελέγη από άνδρες όλων των τάξεων το 1938 αφού όλοι οι περιορισμοί ιδιοκτησίας γης και αλφαβητισμού καταργήθηκαν με τη Συνταγματική Μεταρρύθμιση του 1936. Ο Αλμπέρτο Γιέρας Καμάργο το 1958 έγινε ο πρώτος πρόεδρος που εξελέγη αφότου οι γυναίκες απέκτησαν δικαιώματα ψήφου μετά τη Συνταγματική Μεταρρύθμιση του 1954.

Η αντιπροεδρία καταργήθηκε μετά τη Συνταγματική Μεταρρύθμιση του 1905 και εισήχθη εκ νέου μόνο μετά την ψήφιση του Κολομβιανού Συντάγματος του 1991 που παραμένει σε ισχύ. Το άρθρο 127 του Συντάγματος της Κολομβίας του 1886 επέτρεπε την επανεκλογή του προέδρου μόνο σε μη άμεση μορφή. Αυτό άλλαξε με τη Συνταγματική Μεταρρύθμιση του 2005 επιτρέποντας άμεσες επανεκλογές για δύο θητείες το πολύ.

Σύμφωνα με το Κολομβιανό Σύνταγμα του 1991, ο Πρόεδρος της Κολομβίας είναι ο αρχηγός κράτους και αρχηγός κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Κολομβίας. Ως επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας και επικεφαλής της εθνικής κυβέρνησης στο σύνολό της, η προεδρία είναι το ανώτατο πολιτικό αξίωμα στην Κολομβία ως προς την επιρροή και την αναγνώριση. Ο πρόεδρος είναι επίσης οαρχηγός των στρατιωτικών δυνάμεων της Κολομβίας. Ο πρόεδρος εκλέγεται απευθείας για τετραετή θητεία με καθολική εκλογή. Η Νομοθετική Πράξη 2 του 2004 όρισε ότι κανένα άτομο δεν μπορεί να εκλεγεί πρόεδρος περισσότερες από δύο φορές, επιτρέποντας στους Άλβαρο Ουρίμπε και Χουάν Μανουέλ Σάντος να επανεκλεγούν διαδοχικά το 2006 και 2014 αντίστοιχα. Ωστόσο, το 2015 το Κογκρέσο μεταρρυθμίστηκε ξανά το Σύνταγμα και κατέστειλε διαδοχικές και μη προεδρικές επανεκλογές.[29] Από το Σύνταγμα του 1991 καθιερώθηκε ότι εάν κανένας υποψήφιος για την προεδρία δεν συγκεντρώσει περισσότερο από το 50% των λαϊκών ψήφων, απαιτείται δεύτερος γύρος. Μετά το θάνατο, την παραίτηση ή την απομάκρυνση από το αξίωμα ενός εν ενεργεία προέδρου, ο αντιπρόεδρος αναλαμβάνει το αξίωμα. Ο πρόεδρος πρέπει να είναι τουλάχιστον 30 ετών και «φυσικά γεννημένος» πολίτης της Κολομβίας.

Κόμματα

      Εθνικό       Συντηρητικό       Φιλελεύθερο       Ρεπουμπλικανική Ένωση       Στρατιωτικό καθεστώς       Πρώτα η Κολομβία       Εθνική Ενότητα       Δημοκρατικό Κέντρο       Ανθρώπινη Κολομβία

Flag of Colombia.svgΔημοκρατία της ΚολομβίαςEscudo de Colombia.svg
No.
[n 1]
Πρόεδρος Από Έως Κόμμα Θητεία
[n 1]
Αντιπρόεδρος Υπηρεσιακοί πρόεδροι[n 2]
1 Rafael Núñez Moledo.jpg Ραφαέλ
Νούνιες Μολέδο

(1825–1894)
[26]
1 Απριλίου 1886
[n 8]
18 Σεπτεμβρίου 1894
[n 8][n 4]
Εθνικό (1886) Ελισέο
Παγιάν Ουρτάδο

(7 Αυγούστου 1886–7 Αυγούστου 1892)
Χοσέ Μαρία Κάμπο Σεράνο
(7 Αυγούστου 1886–5 Ιανουαρίου 1887)
Ελισέο Παγιάν Ουρτάδ
(5 Ιανουαρίου 1887–4 Ιουνίου 1887)
(12 Δεκεμβρίου 1887–8 Φεβρουαρίου 1888)
Κάρλος Ολγκίν Μαγιαρίνο
(7 Αυγούστου 1888–7 Αυγούστου 1892)
Αντόνιο Μπασίλιο Κουέρβο Ουρισάρι
(16 Ιανουαρίου 1893–17 Ιανουαρίου 1893)
Μιγκέλ Αντόνιο Κάρο Τομπάρ
(7 Αυγούστου 1892–18 Σεπτεμβρίου 1894)
1
(1892)
Μιγκέλ Αντόνιο
Κάρο Τομπάρ

(7 Αυγούστου 1892–18 Σεπτεμβρίου 1894)
2 Miguel Antonio Caro 2.jpg Μιγκέλ Αντόνιο
Κάρο Τομπάρ

(1845–1909)
[30]
18 Σεπτεμβρίου 1894 7 Αυγούστου 1898 Εθνικό κενή
(18 Σεπτεμβρίου 1894–1 Αυγούστου 1898)
[n 9]
Γκιγέρμο Κιντέρο Καλντερόν
(12 Μαρτίου 1896– 17 Μαρτίου 1896)
3 Manuel antonio sanclemente.jpg Μανουέλ Αντόνιο
Σανκλεμέντε Σανκλεμέντε

(1814–1902)
[31]
7 Αυγούστου 1898 31 Ιουλίου 1900 Εθνικό 2
(1898)
Χοσέ Μανουέλ
Μαροκίν Ρικάουρτε

(7 Αυγούστου 1898–31 Ιουλίου 1900)
4 José Manuel Marroquín.jpg Χοσέ Μανουέλ
Μαροκίν Ρικάουρτε

(1827–1908)
[32]
31 Ιουλίου 1900
[n 5]
7 Αυγούστου 1904 Συντηρητικό κενή
(31 Ιουλίου 1900–7 Αυγούστου 1904)
[n 9]
5 Rafael Reyes.jpg Ραφαέλ
Ρέγιες Πριέτο

(1849–1921)
[33]
7 Αυγούστου 1904 27 Ιουλίου 1909
[n 3]
Συντηρητικό 3
(1904)
Ραμόν
Γκονσάλες Βαλένσια

(7 Αυγούστου 1904–10 Μαρτίου 1905)
[n 3][n 10]
Ντιέγκο Εουκλίδες δε Ανγούλο Λέμος
(16 Μαρτίου 1908– 16 Απριλίου 1908)
Χόρχε Ολγκίν Μαγιαρίνο
(27 Ιουλίου 1909–4 Αυγούστου 1909)
[n 10]
6 Ramón González Valencia.jpg Ραμόν
Γκονσάλες Βαλένσια

(1851–1928)
[34]
7 Αυγούστου 1909 7 Αυγούστου 1910 Συντηρητικό [n 10]
7 Carlos Eugenio Restrepo Restrepo.jpg Κάρλος Εουχένιο
Ρεστρέπο Ρεστρέπο

(1867–1937)
[35]
7 Αυγούστου 1910 7 Αυγούστου 1914
[n 11]
Ρεπουμπλικανική Ένωση
[n 12]
4
(1910)
[n 10]
8 José Vicente Concha en Informe sobre el Putumayo.jpg Χοσέ Βισέντε
Κόντσα Φερέιρα

(1867–1929)
[36]
7 Αυγούστου 1914 7 Αυγούστου 1918 Συντηρητικό 5
(1914)
[n 10]
9 Marco Fidel Suárez (1855-1927) restored version.jpg Μάρκο Φιντέλ
Σουάρες

(1855–1927)
[37]
7 Αυγούστου 1918 11 Νοεμβρίου 1921
[n 3]
Συντηρητικό 6
(1918)
[n 10]
10 Jorge Holguin.jpg Χόρχε
Ολγκίν Μαγιαρίνο

(1848–1928)
[38]
11 Νοεμβρίου 1921 7 Αυγούστου 1922 Συντηρητικό [n 10]
11 Gen'l. Pedro Nel Ospina, 5-4-22 LOC npcc.06199.jpg Πέδρο Νελ
Οσπίνα Βάσκες

(1858–1927)
[39]
7 Αυγούστου 1922 7 Αυγούστου 1926 Συντηρητικό 7
(1922)
[n 10]
12 Abadía Mendez en la Rosario (cropped).jpg Μιγκέλ
Αμπαντία Μέντες

(1867–1947)
[40]
7 Αυγούστου 1926 7 Αυγούστου 1930 Συντηρητικό 8
(1926)
[n 10]
13 Presidente Enrique Olaya Herrera.jpg Ενρίκε
Ολάγια Ερέρα

(1880–1937)
[41]
7 Αυγούστου 1930 7 Αυγούστου 1934 Φιλελεύθερο 9
(1930)
[n 10]
14 Alfonso Lopez Pumarejo.jpg Αλφόνσο
Λόπες Πουμαρέχο

(1886–1959)
[42]
7 Αυγούστου 1934 7 Αυγούστου 1938 Φιλελεύθερο 10
(1934)
[n 10]
15 Eduardo-santos-montejo.jpg Εδουάρδο
Σάντος Μοντέχο

(1888–1974)
[43]
7 Αυγούστου 1938 7 Αυγούστου 1942 Φιλελεύθερο 11
(1938)
[n 10]
16 Alfonso Lopez Pumarejo.jpg Αλφόνσο
Λόπες Πουμαρέχο

(1886–1959)

[42]
7 Αυγούστου 1942 7 Αυγούστου 1946 Φιλελεύθερο 12
(1942)
[n 10] Κάρλος Λοσάνο ι Λοσάνο
(9 Οκτωβρίου 1942–19 Οκτωβρίου 1942)
Νταρίο Ετσαντία Ολάγια
(16 Μαΐου 1944–10 Ιουλίου 1944)
Αλμπέρτο Γιέρας Καμάργκο
(7 Αυγούστου 1945–7 Αυγούστου 1946)
17 Mariano Ospina Pérez.jpg Μαριάνο
Οσπίνα Πέρες

(1891–1976)
[44]
7 Αυγούστου 1946 7 Αυγούστου 1950 Συντηρητικό 13
(1946)
[n 10]
18 Laureano Gómez (c. 1925-1926).jpg Λαουρεάνο
Γκόες Κάστρο

(1889–1965)
[45]
7 Αυγούστου 1950 13 Ιουνίου 1953 Συντηρητικό 14
(1949)
[n 10] Ρομπέρτο Ουρδανέτα Αρμπελάες
(5 Νοεμβρίου 1951–13 Ιουνίου 1953)
19 Portrait of Gustavo Rojas Pinilla (cropped).png Γκουστάβο
Ρόχας Πινίγια

(1900–1975)
[46]
13 Ιουνίου 1953
[n 5]
10 Μαΐου 1957
[n 3]
κανένα κόμμα (Στρατός) [n 10] Γκαμπριέλ Παρίς Γκορδίγιο
(30 Ιουλίου 1955–3 Αυγούστου 1955)

(1954)
Junta Militar de 1957.jpg
Στρατιωτική χούντα 10 Μαΐου 1957 7 Αυγούστου 1958 κανένα κόμμα (Στρατός) [n 10] Γκαμπριέλ Παρίς Γκορδίγιο
Ραφαέλ Νάβας Πάρδο
Ντεογκράσιας Φονσέκα Εσπινόσα
Ρουμπέν Πιεντραΐτα Αράνγκο
Λουίς Ερνέστο Ορντόνιες Καστίγιο
20 Lleras en la Rosario.jpg Αλμπέρτο
Γιέρας Καμάργο

(1906–1990)
[47]
7 Αυγούστου 1958 7 Αυγούστου 1962 Φιλελεύθερο
[n 13]
15
(1958)
[n 10]
21 Guillermo Leon Valencia Munoz.jpg Γκιγέρμο Λεόν
Βαλένσια Μουνιός

(1909–1971)
[48]
7 Αυγούστου 1962 7 Αυγούστου 1966 Συντηρητικό
[n 13]
16
(1962)
[n 10] Χοσέ Αντόνιο Μοντάλβο Μπερμπέο
(6 Αυγούστου 1963–8 Αυγούστου 1963)
22 LlerasRestrepo.jpg Κάρλος
Γιέρας Ρεστρέπο

(1908–1994)
[49]
7 Αυγούστου 1966 7 Αυγούστου 1970 Φιλελεύθερο
[n 13]
17
(1966)
[n 10]
23 Misael Pastrana en 1970.jpg Μισαέλ
Παστράνα Μπορέρο

(1923–1997)
[50]
7 Αυγούστου 1970 7 Αυγούστου 1974 Συντηρητικό
[n 13]
18
(1970)
[n 10] Ραφαέλ Ασουέρο Μαντσόλα
(21 Ιουλίου 1973–24 Ιουλίου 1973)
24 Alfonso Lopez Michelsen.jpg Αλφόνσο
Λόπες Μίκελσεν

(1913–2007)
[51]
7 Αυγούστου 1974 7 Αυγούστου 1978 Φιλελεύθερο 19
(1974)
[n 10] Ινταλέσιο Γιέβανο Αγκίρε
(20 Σεπτεμβρίου 1975–24 Σεπτεμβρίου 1975)
25 Julio César Turbay Ayala.jpg Χούλιο Σέσαρ
Τουρμπάι Αγιάλα

(1916–2005)
[52]
7 Αυγούστου 1978 7 Αυγούστου 1982 Φιλελεύθερο 20
(1978)
[n 10] Βίκτορ Μοσκέρα Σο
(3 Φεβρουαρίου 1981–11 Φεβρουαρίου 1981)
26 Belisario Betancur 1985.jpg Μπελισάριο
Μπετανκούρ Κουάρτας

(1923–2018)
[53][54]
7 Αυγούστου 1982 7 Αυγούστου 1986 Συντηρητικό 21
(1982)
[n 10]
27 President Virgilio Barco.png Βιρχίλιο
Μπάρκο Βάργκας

(1921–1997)
[55][56]
7 Αυγούστου 1986 7 Αυγούστου 1990 Φιλελεύθερο 22
(1986)
[n 10]
28 César Gaviria.jpg Σέσαρ
Γκαβίρια Τρουχίγιο

(1947–)
[57][58]
7 Αυγούστου 1990 7 Αυγούστου 1994 Φιλελεύθερο 23
(1990)
[n 10]
29 Ernesto Samper.jpg Ερνέστο
Σάμπερ Πισάνο

(1950–)
[59][60]
7 Αυγούστου 1994 7 Αυγούστου 1998 Φιλελεύθερο 24
(1994)
Ουμπέρτο
δε λα Κάγιε Λομπάνα

(7 Αυγούστου 1994–19 Σεπτεμβρίου 1997)
[n 10][n 3]
Κάρλος Λίμος Σίμοντς
(11 Ιανουαρίου 1998–21 Ιανουαρίου 1998)
Κάρλος
Λίμος Σίμοντς

(19 Σεπτεμβρίου 1997–7 Αυγούστου 1998)
30 Andres Pastrana Arango (2001).jpg Αντρές
Παστράνα Αράνγκο

(1954–)
[61][62]
7 Αυγούστου 1998 7 Αυγούστου 2002 Συντηρητικό 25
(1998)
Γκουστάβο Αδόλφο
Μπελ Λίμους

(7 Αυγούστου 1998–7 Αυγούστου 2002)
31 Alvaro Uribe Velez with Obamas (cropped 2).jpg 'Αλβαρο
Ουρίμπε Βέλες

(1952–)
[63][64]
7 Αυγούστου 2002 7 Αυγούστου 2010
[n 14]
Πρώτα η Κολομβία 26
(2002)
Φρανσίσκο
Σάντος Καλδερόν

(7 Αυγούστου 2002–7 Αυγούστου 2010)
27
(2006)
32 Juan Manuel Santos and Lula (cropped).jpg Χουάν Μανουέλ
Σάντος Καλδερόν

(1951–)
[65][66]
7 Αυγούστου 2010 7 Αυγούστου 2018 Εθνική Ενότητα 28
(2010)
Ανχελίνο
Γκαρσόν

(7 Αυγούστου 2010–7 Αυγούστου 2014)
29
(2014)
Χερμάν
Βάργκας Γιέρας

(7 Αυγούστου 2014–21 Μαρτίου 2017)[n 3]
Όσκαρ Ναράνχο
(29 Μαρτίου 2017–7 Αυγούστου 2018)
33 Iván Duque Márquez (Recortado).png Ιβάν
Ντούκε Μάρκες

(1976–)
7 Αυγούστου 2018 7 Αυγούστου 2022 Δημοκρατικό Κέντρο 30
(2018)
Μάρτα Λουσία Ραμίρες
(7 Αυγούστου 2018–7 Αυγούστου 2022)
34 Presidente Gustavo Petro Urrego.jpg Γκουστάβο Φρανσίσκο
Πέτρο Ουρέγο

(1960–)
7 Αυγούστου 2022 Σημερινός
(Η θητεία του τερματίζεται στις 7 Αυγούστου 2026)
Ανθρώπινη Κολομβία
(Ιστορική Συμφωνία)
31
(2022)
Φράνσια Μάρκες
(7 Αυγούστου 2022–)

Χρονογραμμή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Gustavo PetroIván DuqueJuan Manuel SantosÁlvaro Uribe VélezAndrés Pastrana ArangoErnesto Samper PizanoCésar Gaviria TrujilloVirgilio Barco VargasBelisario Betancur CuartasJulio César Turbay AyalaAlfonso López MichelsenMisael Pastrana BorreroCarlos Lleras RestrepoGuillermo León Valencia MuñozAlberto Lleras CamargoMilitary JuntaGustavo Rojas PinillaLaureano Gómez CastroMariano Ospina PérezEduardo Santos MontejoAlfonso López PumarejoEnrique Olaya HerreraMiguel Abadía MéndezPedro Nel Ospina VázquezJorge Holguín MallarinoMarco Fidel SuárezJosé Vicente Concha FerreiraCarlos Eugenio Restrepo RestrepoRamón González ValenciaRafael Reyes PrietoJosé Manuel Marroquín RicaurteManuel Antonio Sanclemente SanclementeMiguel Antonio Caro TobarJosé Eusebio Otálora MartínezFrancisco Javier Zaldúa y RacinesRafael Núñez MoledoJulián Trujillo LargachaAquileo Parra GómezSantiago Pérez de ManosalbasEustorgio Salgar MorenoSantos Gutiérrez PrietoSantos Acosta CastilloManuel Murillo ToroBartolomé Calvo DíazMariano Ospina RodríguezJosé María Melo y OrtizJosé María Obando del CampoJosé Hilario López ValdézTomás Cipriano de Mosquera y ArboledaPedro Alcántara Herrán MartínezJosé Ignacio de Márquez BarretoΦρανσίσκο δε Πάουλα Santander y OmañaRafael Urdaneta y FaríaJoaquín de Mosquera y ArboledaSimón Bolívar y PalaciosColombian Constitution of 1991Colombian Constitution of 1886Colombian Constitution of RionegroGranadine Confederation#Constitution of 1858Constitutional history of Colombia#The Reform of 1853Constitutional history of Colombia#The Reform of 1843Republic of New Granada#Colombian constitution of 1832Constitutional history of Colombia#The Admirable Congress and the Constitution of 1830Colombian Constitution of Cucuta


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 Για λόγους αρίθμησης, ως προεδρία ορίζεται η αδιάλειπτη περίοδος θητείας που υπηρετείται από ένα άτομο. Για παράδειγμα, ο Ραφαέλ Νούνιες Μολέδο υπηρέτησε δύο συνεχόμενες θητείες και υπολογίζεται ως ο πρώτος πρόεδρος (όχι ο πρώτος και ο δεύτερος). Μετά την παραίτηση του 5ου προέδρου Ραφαέλ Ρέγιες Πριέτο, ο Ραμόν Γκονσάλες Βαλένσια έγινε ο 6ος πρόεδρος, παρόλο που απλώς υπηρέτησε το υπόλοιπο της δεύτερης θητείας του Ρέγιες και δεν εξελέγη ποτέ στην προεδρία από μόνος του. Ο Αλφόνσο Λόπες Πουμαρέχο ήταν ο 14ος πρόεδρος και ο 16ος πρόεδρος, καθώς οι δύο θητείες του δεν ήταν διαδοχικές.
  2. 2,0 2,1 2,2 Μια περίοδος κατά την οποία ένας αντιπρόεδρος, ένας προεδρικός διορισμένος ή ένας υπηρεσιακός γίνεται προσωρινά Αναπληρωτής Πρόεδρος σύμφωνα με το άρθρο 193 του Συντάγματος του 1991, ή πριν από αυτό, σύμφωνα με τα άρθρα 124 και 125 του Συντάγματος του 1886, δεν είναι προεδρία, επειδή ο πρόεδρος συνταγματικά παραμένει στη θέση του κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας περιόδου.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 3,6 3,7 3,8 Παραιτήθηκε.
  4. 4,0 4,1 4,2 Απεβίωσε εν ενεργεία, από φυσικά αίτια.
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 5,4 5,5 Κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα.
  6. 6,0 6,1 6,2 6,3 Το Σύνταγμα του 1858 κατήργησε τη θέση του Αντιπροέδρου.
  7. Το Σύνταγμα του 1858 είχε καταργήσει τη θέση του Αντιπροέδρου, απόφαση που υποστηρίχθηκε το 1863.
  8. 8,0 8,1 O πρόεδρος Νούνιες είχε αναλάβει στην πραγματικότητα καθήκοντα στις 1 Απριλίου 1884 για διετή θητεία, όπως ορίζει το άρθρο 79 του Συντάγματος του 1863. Το 1886 διορίστηκε στο Εθνικό Συντακτικό Συμβούλιο για 6ετή θητεία, σύμφωνα με το άρθρο Α του Συντάγματος του 1886.
  9. 9,0 9,1 Πριν την κατάργηση της θέσης του Αντιπροέδρου το 1905, το άρθρο 131 του συντάγματος του 1886 δεν επιτρεπόταν να αλλάξει ο πρωθυπουργός εάν δεν ολοκλήρωνε τη θητεία του.
  10. 10,00 10,01 10,02 10,03 10,04 10,05 10,06 10,07 10,08 10,09 10,10 10,11 10,12 10,13 10,14 10,15 10,16 10,17 10,18 10,19 10,20 10,21 10,22 10,23 10,24 10,25 10,26 Το αξίωμα του Αντιπροέδρου καταργήθηκε στις 28 Μαρτίου 1905.
  11. Με την συνταγματική τροποποίηση του 1910, και σύμφωνα με το σύνταγμα του 1886, αυξήθηκε η προεδρική θητεία από 6 χρόνια σε 1-4 έτη.
  12. Ο Ρεστρέπο ήταν επί μακρόν μέλος του Συντηρητικού Κόμματος.
  13. 13,0 13,1 13,2 13,3 Μεταξύ των προεδριών από το 1958 έως το 1974 και υπό το εναλλακτικό σχέδιο του Εθνικού Μετώπου, στην εξουσία διαδέχονταν το ένα το άλλο (Φιλελεύθεροι και Συντηρητικοί).
  14. Ο Άλβαρο Ουρίμπε Βέλες είναι ο πρώτος πρόεδρος στον οποίο επιτράπηκε νόμιμα να διεκδικήσει αμέσως 2η θητεία με την Πράξη του 2002, η οποία τροποποίησε το άθρο 197 του συντάγματος του 1991. Το προηγούμενο σύνταγμα (1886) επέτρεπε στους προέδρους να διεκδικούν 2η θητεία μόνο όταν δεν ήταν συνεχόμενη.

Περαιτέρω ανάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Colombia, Congress of (2004-12-27). «Acto Legislativo 2 de 2004 [Legislative Act 2 of 2004]» (στα es). Diario Oficial (Μπογκοτά: Εθνικό Τυπογραφείο) 45 (775). ISSN 0122-2112. OCLC 500057889. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-05-20. https://web.archive.org/web/20120520102343/http://www.secretariasenado.gov.co/senado/basedoc/cp/acto_legislativo_02_2004.html. Ανακτήθηκε στις 2012-11-23. 
  2. «Constitución Política de 1991 (Artículo 197)». Secretaría General del Senado. 
  3. «Biography of Rafael Núñez Moledo» (στα Ισπανικά). wsp.presidencia.gov.co. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2012. 
  4. «Biography of Rafael Núñez Moledo» (στα Ισπανικά). wsp.presidencia.gov.co. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2012. 
  5. «Biography of Rafael Urdaneta» (στα Ισπανικά). wsp.presidencia.gov.co. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2012. 
  6. «Biography of Fransisco de Paula Santander» (στα Ισπανικά). wsp.presidencia.gov.co. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2012. 
  7. «Biography of Fransisco de Paula Santander» (στα Ισπανικά). wsp.presidencia.gov.co. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2012. 
  8. «Biography of José Ignacio de Márquez» (στα Ισπανικά). wsp.presidencia.gov.co. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2012. 
  9. «Biography of Pedro Alcántara Herrán» (στα Ισπανικά). wsp.presidencia.gov.co. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2012. 
  10. «Biography of Tomás Cipriano de Mosquera» (στα Ισπανικά). wsp.presidencia.gov.co. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2012. 
  11. «Biography of José Hilario López» (στα Ισπανικά). wsp.presidencia.gov.co. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2012. 
  12. «Biography of José María Obando del Campo» (στα Ισπανικά). wsp.presidencia.gov.co. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2012. 
  13. «Biography of José María Melo» (στα Ισπανικά). wsp.presidencia.gov.co. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2012. 
  14. «Mariano Ospina Rodríguez» (στα Ισπανικά). wsp.presidencia.gov.co. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2012. 
  15. «Mariano Ospina Rodríguez» (στα Ισπανικά). wsp.presidencia.gov.co. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2012. 
  16. «Biography of Tomás Cipriano de Mosquera» (στα Ισπανικά). wsp.presidencia.gov.co. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2012. 
  17. «Biography of Tomás Cipriano de Mosquera» (στα Ισπανικά). wsp.presidencia.gov.co. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2012. 
  18. «Biography of Manuel Murillo Toro» (στα Ισπανικά). wsp.presidencia.gov.co. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2012. 
  19. «Biography of Santos Acosta Castillo» (στα Ισπανικά). wsp.presidencia.gov.co. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2012. 
  20. «Biography of Santos Gutiérrez Prieto» (στα Ισπανικά). wsp.presidencia.gov.co. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2012. 
  21. «Biography of Eustorgio Salgar Moreno» (στα Ισπανικά). wsp.presidencia.gov.co. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2012. 
  22. «Biography of Manuel Murillo Toro» (στα Ισπανικά). wsp.presidencia.gov.co. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2012. 
  23. «Biography of Santiago Pérez de Manosalbas» (στα Ισπανικά). wsp.presidencia.gov.co. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2012. 
  24. «Biography of Santiago Aquileo Parra Gómez» (στα Ισπανικά). wsp.presidencia.gov.co. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Ιουλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2012. 
  25. «Biography of Julián Trujillo Largacha» (στα Ισπανικά). wsp.presidencia.gov.co. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2012. 
  26. 26,0 26,1 26,2 «Biography of Rafael Núñez Moledo» (στα Ισπανικά). wsp.presidencia.gov.co. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2012. 
  27. «Biography of Francisco Javier Zaldúa y Racines» (στα Ισπανικά). wsp.presidencia.gov.co. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2012. 
  28. «Biography of José Eusebio Otálora Martínez» (στα Ισπανικά). wsp.presidencia.gov.co. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2012. 
  29. web/20150707135554/http://www.eltiempo.com/politica/congreso/congreso-elimino-definitivamente-la-reeleccion-presidencial/15886541 «Congreso eliminó la reelección presidencial στην Κολομβία» (στα es). El Tiempo. 2015-07-07. Αρχειοθετήθηκε από /congreso/congreso-elimino-definitivamente-la-reeleccion-presidencial/15886541 το πρωτότυπο στις 2015-07-07. https://web.archive.org/ web/20150707135554/http://www.eltiempo.com/politica/congreso/congreso-elimino-definitivamente-la-reeleccion-presidencial/15886541. Ανακτήθηκε στις 2022-07-16. 
  30. «Biography of Miguel Antonio Caro Tovar» (στα Ισπανικά). wsp.presidencia.gov.co. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2012. 
  31. «Biography of Manuel Antonio Sanclemente Sanclemente» (στα Ισπανικά). wsp.presidencia.gov.co. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2012. 
  32. «Biography of José Manuel Marroquín» (στα Ισπανικά). wsp.presidencia.gov.co. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2012. 
  33. «Biography of Rafael Reyes Prieto» (στα Ισπανικά). wsp.presidencia.gov.co. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2012. 
  34. «Biography of Ramón González Valencia» (στα Ισπανικά). wsp.presidencia.gov.co. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2012. 
  35. «Biography of Carlos Eugenio Restrepo» (στα Ισπανικά). wsp.presidencia.gov.co. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2012. 
  36. «Biography of José Vicente Concha» (στα Ισπανικά). wsp.presidencia.gov.co. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2012. 
  37. «Biography of Marco Fidel Suárez» (στα Ισπανικά). wsp.presidencia.gov.co. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2012. 
  38. «Biography of Jorge Holguín Jaramillo» (στα Ισπανικά). wsp.presidencia.gov.co. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013 -06-15. Ανακτήθηκε στις 2012-11-15.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |archive-date= (βοήθεια)
  39. «Biography of Pedro Nel Ospina Vázquez» (στα Ισπανικά). wsp.presidencia.gov.co. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2012. 
  40. «Biography of Miguel Abadía Méndez» (στα Ισπανικά). wsp.presidencia.gov.co. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2012. 
  41. «Biography of Enrique Olaya Herrera» (στα Ισπανικά). wsp.presidencia.gov.co. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2012. 
  42. 42,0 42,1 «Biography of Alfonso López Pumarejo» (στα Ισπανικά). wsp.presidencia.gov.co. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2012. 
  43. «Biography of Eduardo Santos Montejo» (στα Ισπανικά). wsp.presidencia.gov.co. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2012. 
  44. «Biography of Mariano Ospina Pérez» (στα Ισπανικά). wsp.presidencia.gov.co. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2012. 
  45. «Biography of Laureano Gómez Castro» (στα Ισπανικά). wsp.presidencia.gov.co. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2012. 
  46. «Biography of Gustavo Rojas Pinilla» (στα Ισπανικά). wsp.presidencia.gov.co. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2012. 
  47. «Biography of Alberto Lleras Camargo» (στα Ισπανικά). wsp.presidencia.gov.co. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2012. 
  48. «Biography of Guillermo León Valencia Muñoz» (στα Ισπανικά). wsp.presidencia.gov.co. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2012. 
  49. «Biography of Carlos Lleras Restrepo» (στα Ισπανικά). wsp.presidencia.gov.co. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2012. 
  50. «Biography of Misael Pastrana Borrero» (στα Ισπανικά). wsp.presidencia.gov.co. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2012. 
  51. «Biography of Alfonso López Michelsen» (στα Ισπανικά). wsp.presidencia.gov.co. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2012. 
  52. «Biography of Julio César Turbay Ayala» (στα Ισπανικά). wsp.presidencia.gov.co. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2012. 
  53. «Biography of Belisario Betancur Cuartas» (στα Ισπανικά). wsp.presidencia.gov.co. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2012. 
  54. «Biography of Belisario Betancur Cuartas» (στα Ισπανικά). Barcelona: CIDOB Foundation. 6 Ιουνίου 2011. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2012. 
  55. «Biography of Virgilio Barco Vargas» (στα Ισπανικά). wsp.presidencia.gov.co. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2012. 
  56. «Biography of Virgilio Barco Vargas» (στα Ισπανικά). Barcelona: CIDOB Foundation. 6 Ιουνίου 2011. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022. 
  57. «Biography of César Gaviria Trujillo» (στα Ισπανικά). wsp.presidencia.gov.co. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2012. 
  58. «Biography of César Gaviria Trujillo» (στα Ισπανικά). Barcelona: CIDOB Foundation. 6 Ιουνίου 2011. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2012. 
  59. «Biography of Ernesto Samper Pizano» (στα Ισπανικά). wsp.presidencia.gov.co. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2012. 
  60. «Biography of Ernesto Samper Pizano» (στα Ισπανικά). Barcelona: CIDOB Foundation. 6 Ιουνίου 2011. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022. 
  61. «Biography of Andrés Pastrana Arango» (στα Ισπανικά). wsp.presidencia.gov.co. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2012. 
  62. «Biography of Andrés Pastrana Arango» (στα Ισπανικά). Barcelona: CIDOB Foundation. 6 Ιουνίου 2011. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022. 
  63. «Biography of Álvaro Uribe Vélez» (στα Ισπανικά). wsp.presidencia.gov.co. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2012. 
  64. «Biography of Álvaro Uribe Vélez» (στα Ισπανικά). Barcelona: CIDOB Foundation. 6 Ιουνίου 2011. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022. 
  65. «Biography of Juan Manuel Santos Calderón» (στα Ισπανικά). wsp.presidencia.gov.co. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2012. 
  66. «Biography of Juan Manuel Santos Calderón» (στα Ισπανικά). Barcelona: CIDOB Foundation. 6 Ιουνίου 2011. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022.