Κατάλογος πολιτειών της Ινδίας ανά αριθμό ομιλητών της Ούρντου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2001 από τη κυβέρνηση της Ινδίας, ο συνολικός αριθμός των ομιλητών της Ούρντου στην Ινδία ήταν 81.061.078 άτομα και σύμφωνα με έκθεση του 2001 ο συνολικός αριθμός των ομιλητών της Ούρντου στην Ινδία ήταν 51.536.111 άτομα (εκ των οποίων 51.533.954 ομιλούσαν τα Ούρντου και 2.157 ομιλούσαν άλλες διαλέκτους όπως οι Μποτζπούρι, Μαϊθίλι, Αουάντι, Μαγκάντι και άλλες μορφές της Ινδουστανικής).[1][2]

Η Ούρντου είναι επίσημα αναγνωρισμένη στην Ινδία και έχει επίσημο καθεστώς στην περιφέρεια της Εθνικής Πρωτεύουσας του Δελχί, όπου η γλώσσα έχει παίξει σημαντικό ρόλο σε Μουσουλμανικά σουλτανάτα και αυτοκρατορίες της περιοχής, και τις ινδικές πολιτείες Ούταρ Πραντές, Μπιχάρ,[3] Τελανγκάνα, και Τζαμού και Κασμίρ.

Περιφερειακή κατανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρακάτω παρατίθεται ένας κατάλογος των Πολιτειών και Ενωσιακών Επικρατειών της Ινδίας ανά ομιλητές της Ούρντου σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής με τις εκτιμήσεις του 2001 ομιλητές.[4]

Κατάταξη Πολιτεία Ομιλητές της Ούρντου
Συνολικός αριθμός ατόμων Άνδρες Γυναίκες
Ινδία 85.061.078 46.837.143 45.698.968
1 Ούταρ Πραντές 38.272.080 20.947.596 19.324.484
2 Μπιχάρ 17.757.548 8.891.011 8.566.537
3 Τελανγκάνα και Άντρα Πραντές 8.575.033 4.351.545 4.223.488
4 Μαχαράστρα 6.895.501 3.247.547 3.247.954
5 Καρνάτακα 5.539.910 3.430.719 2.109.191
6 Τζαρκάντ 3.324.411 2.206.458 1.117.953
7 Μαντία Πραντές 3.186.364 2.180.019 1.006.345
8 Δελχί 2.674.333 1.373.117 1.301.216
9 Δυτική Βεγγάλη 1.653.739 914.087 739.652
10 Ρατζαστάν 1.462.983 781.000 681.002
11 Γκουτζαράτ 1.350.630 687.723 663.907
12 Ταμίλ Ναντού 1.342.299 473.914 468.385
13 Ορίσα 611.509 311.692 299.817
14 Ουταράχαντ 497.081 265.152 231.929
15 Χαρυάνα 260.687 140.038 120.649
16 Τσατίσγκαρ 88,008 46,670 41,338
17 Γκόα 54.163 28.306 25.857
18 Παντζάμπ 27.660 16.971 10.689
19 Κεράλα 13.492 6.703 6.789
20 Τζαμού και Κασμίρ 13.251 8.293 4.958
21 Τσαντίγκαρ 7.254 4.428 2.826
22 Πουντουτσέρι 7.092 3.450 3.642
23 Χιμάτσαλ Πραντές 4.787 3.146 1.641
24 Ασσάμ 4.715 2.821 1.894
25 Σικκίμ 2.930 2.118 812
26 Μεγκαλάγια 2.531 1.509 1.022
27 Νήσοι Ανταμάν και Νικομπάρ 1.615 885 730
28 Αρουνάτσαλ Πραντές 1,258 883 375
29 Ντάντρα και Ναγκάρ Χαβέλι 994 590 404
30 Ναγκαλάντ 759 562 197
31 Νταμάν και Ντιού 574 388 186
32 Μανιπούρ 483 470 13
33 Τρίπουρα 313 253 60
34 Μιζόραμ 98 84 14
35 Λακσαντγουίπ 26 14 12

Αριθμός ομιλητών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρακάτω αναφέρονται οι αριθμοί των ατόμων που ανέφεραν τα Ούρντου ως μητρική γλώσσα στις Ινδικές απογραφές του 1971, 1981, 1991, 2001 και 2011:[5][6]

Γλώσσα Άτομα που δήλωσαν τα Ούρντου ως μητρική γλώσσα Ποσοστό ως προς τον συνολικό πληθυσμό
1971 1981 1991 2001 2011 1971 1981 1991 2001 2011
Ούρντου 38.620.895 44.941.435 53.406.932 61.536.111 81.061.078 5.22 5.25 5.18 5.01 6.70

Κατάταξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρακάτω αναφέρεται η κατάταξη του αριθμού των ομιλητών της Ούρντου στις απογραφές του 1971, 1981, 1991 και 2001[7]:

Ούρντου: κατάταξη και ποσοστό επί του συνολικού πληθυσμού
1971 1981 1991 2001
Κατάταξη % Κατάταξη % Κατάταξη % Κατάταξη %
6 5.22 5 5.25 5 5.18 5 5.01

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]