Κατάλογος πέτρινων γεφυρών Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Τα πέτρινα γεφύρια είναι σημαντικότατο κομμάτι της παραδοσιακής Καστοριανής αρχιτεκτονικής. Συναντώνται σε όλο το νομό και εντυπωσιάζουν με τις ιδιαίτερες δυνατότητες των κατασκευαστών τους. Τα πιο γνωστά είναι το γεφύρι της Ζούζουλης, το γεφύρι της Κορομηλιάς, το γεφύρι Κουσιουμπλή και το γεφύρι στο Μπερίκι.

Γεφύρι Ζούζουλης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βρίσκεται σε απομακρυσμένη περιοχή στο νοτιότερο άκρο του νομού Καστοριάς, είναι κτισμένο πάνω από τα νερά του ζουζουλιώτικου ρέματος και συνδέει τον Σμόλικα με το Βόιο. Είναι μονότοξο, έχει μήκος 25 μέτρα και ύψος 7 μέτρα. Κατασκευάστηκε το 1880 από τεχνίτες με καταγωγή τα μαστοροχώρια της Κόνιτσας. Η κατασκευή του χρηματοδοτήθηκε είτε από έναν αγωγιάτη, στη μνήμη του αδερφού του που πνίγηκε στο ποτάμι, είτε από κάποιον άρχοντα που, συγκινημένος από τον πνιγμό ενός κοριτσιού, θέλησε να κατασκευάσει τη γέφυρα.

Γεφύρι Κουσιουμπλή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το γεφύρι του Κουσιουμπλή εντοπίζεται ανάμεσα στους ορεινούς όγκους του Βοΐου και του Σμόλικα στο ζουζουλιώτικο ρέμα, ενώ συνέδεε παλαιότερα τα χωριά Ζούζουλη και Επταχώρι, τη Φούρκα και τα βοσκοτόπια τού Προφήτη Ηλία και του Κούτσουρου. Είναι μονότοξο, έχει άνοιγμα τόξου 14 μέτρα, ύψος 8 μέτρα, συνολικό μήκος 33 μέτρα και πλάτος 2,40 μέτρα. Χτίστηκε στα τέλη του 18ου και τις αρχές του 19ου αιώνα από τους Επταχωρίτες μάστορες Γεώργιο Δήμο, Τσιαμοχρήστο, και τους αδερφούς Γαλάνη, στην τοποθεσία Φράξο, στα πρώτα χιλιόμετρα του δρόμου που ενώνει το Επταχώρι με τη Ζούζουλη.

Γεφύρι Μπερίκι ή Δενδροχωρίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το γεφύρι στο Μπερίκι είναι μονότοξο, με άνοιγμα 16 μέτρων, ύψος 8,7 μέτρων, μήκος 26 μέτρα και πλάτος 3 μέτρα. Το άνοιγμα του τόξου του σχηματίζει καμάρα σε σχήμα σχεδόν τέλειου κύκλου. Κατασκευάστηκε από τον αρχιμάστορα Σδρόλιο, ο οποίος καταγόταν από το χωριό Ντέμπενι (σημερινό Δενδροχώρι), πιθανώς το 1866. Δίπλα στο γεφύρι υπήρχε, ενδεχομένως, ένας νερόμυλος και ένα χάνι. Κατά πάσα πιθανότητα από εκεί προήλθε το όνομα της περιοχής (χάνι Μπερίκι). Βρίσκεται δίπλα στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού (προς Αλβανία) λίγο μετά την διασταύρωση προς Δενδροχώρι. Σύμφωνα με τοποθετημένες πινακίδες, από εκεί ξεκινάει το Ορειβατικό μονοπάτι Κορομηλιάς - Σιδηροχωρίου.

Γεφύρι Κορομηλιάς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το γεφύρι της Κορομηλιάς είναι κτισμένο ένα περίπου χιλιόμετρο βόρεια από το χωριό Κορομηλιά Καστοριάς, πάνω στον Λαδοπόταμο (ή Βίστριτσα ή Λιβαδοπόταμος) παραπόταμο του Αλιάκμονα. Είναι μονότοξο και έχει μήκος 26 μέτρα, πλάτος 3 μέτρα, ύψος 8,7 μέτρα και άνοιγμα τόξου 16 μέτρα ενώ παλιότερα ένωνε την Κορομηλιά με το Δενδροχώρι. Κτίστηκε το 1865 από Γάλλους τεχνικούς που ήταν στην υπηρεσία του Οθωμανικού Στρατού[1], κι αποτελείται από ασβεστόλιθο και σχιστολιθικές μαυρόπλακες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Τουριστικός οδηγός Καστοριάς, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καστοριάς
  • Μακεδονικά Γεφύρια, Γεώργιος Π. Τσότσος, Εκδόσεις UNIVERSITY STUDIO PRESS, Θεσσαλονίκη, 1997, ISBN13 9789601205878