Κατάλογος δημάρχων Χαλκιδέων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο Δήμαρχος Χαλκίδας είναι ο επικεφαλής του Δήμου Χαλκιδέων (Χαλκίδας). Ο δήμος συστάθηκε στις 24 Νοεμβρίου 1835. Το 1841 αναφέρεται ως Δήμος Χαλκιδέων και ως το 1938 υπάγεται στον νομό Ευβοίας. Το 1938 και μέχρι το 1951 ανήκει στον νομό Αττικής και Βοιωτίας, για να επιστρέψει στην Εύβοια, όπου ανήκει ως σήμερα.[1] Πρώτος δήμαρχος ήταν ο Αντώνιος Νίκας, ο οποίος διορίστηκε με Βασιλικό Διάταγμα. Το 2019 εξελέγη η πρώτη γυναίκα δήμαρχος, η Ελένη Βάκα, η οποία βρίσκεται στη θέση ως σήμερα.

Διατελέσαντες δήμαρχοι Χαλκίδας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δήμαρχοι Χαλκίδας διετέλεσαν τα ακόλουθα πρόσωπα[2]

# Όνομα (γεννήθηκε-πέθανε) Δήμαρχος Από Έως Σημειώσεις
1 Αντώνιος Νίκας 24 Νοεμβρίου 1835 1 Μαρτίου 1837
2 Σπύρος Καλογερόπουλος 1 Μαρτίου 1837 12 Αυγούστου 1838
3 Γεώργιος Αποστολίδης 12 Αυγούστου 1838 1 Μαρτίου 1842
(2) Σπύρος Καλογερόπουλος 1 Μαρτίου 1837 12 Αυγούστου 1838 Δεύτερη θητεία
(3) Γεώργιος Αποστολίδης 12 Αυγούστου 1838 1 Μαρτίου 1842 Δεύτερη θητεία
(2) Σπύρος Καλογερόπουλος 1 Μαρτίου 1842 31 Δεκεμβρίου 1843 Τρίτη θητεία. Παραιτήθηκε όταν εξελέγη γερουσιαστής.
4 Κ. Χ. Νάνος 1 Ιανουαρίου 1844 30 Ιανουαρίου 1846 Χρέη δημάρχου ως πρώτος δημαρχιακός πάρεδρος.
5 Αναγνώστης ή Λουκάς Μάντζαρης 30 Ιανουαρίου 1846 26 Ιουλίου 1853 Δύο συνεχείς θητείες, η πρώτη από το 1846 ως το 1849.
6 Δημήτριος Καφετζόπουλος 26 Ιουλίου 1853 4 Οκτωβρίου 1855 Δικάστηκε για απιστία και πλαστογραφία και τελικά με Βασιλικό Διάταγμα απολύθηκε.
7 Νικόλαος Β. Βουδούρης 4 Οκτωβρίου 1855 30 Νοεμβρίου 1857
8 Γ. Βελισσάριος 30 Νοεμβρίου 1857 31 Μαρτίου 1866
9 Ζήσης Ιατρός 31 Μαρτίου 1866 12 Μαρτίου 1870
10 Δημ. Κατσικογιάννης 12 Μαρτίου 1870 5 Ιανουαρίου 1874
11 Ηρακλής Γαζέπης 5 Ιανουαρίου 1874 7 Ιουλίου 1891 Δήμαρχος για 4 συνεχείς θητείες.
12 Ν. Φαρμακίδης 7 Ιουλίου 1891 17 Σεπτεμβρίου 1895
13 Χρήστος Λεμπέσης 17 Σεπτεμβρίου 1895 16 Αυγούστου 1903 Δύο συνεχείς θητείες.
14 Μιχαήλ Κακαράς 16 Αυγούστου 1903 9 Φεβρουαρίου 1914 Δύο συνεχείς θητείες.
15 Νικ. Κακαράς 9 Φεβρουαρίου 1914 25 Οκτωβρίου 1925
16 Ν. Βασιλείου 25 Οκτωβρίου 1925 31 Μαρτίου 1934 Δύο συνεχείς θητείες, εκλεγείς το 1925 και το 1929.
17 Σαραφιανός Σαραφιανός 31 Μαρτίου 1934 1 Μαΐου 1942
18 Κ. Ρεντίφης 1 Μαΐου 1942 Οκτώβριος 1944 Κατοχικός δήμαρχος. Διορισμένος.
19 Νικόλαος Καμπάνης 23 Οκτωβρίου 1944 27 Φεβρουαρίου 1945 Διορισμένος από το ΕΑΜ.
(18) Κ. Ρεντίφης 27 Φεβρουαρίου 1945 2 Απριλίου 1945 2η φορά. Διορισμένος.
(17) Σαραφιανός Σαραφιανός 2 Απριλίου 1945 18 Οκτωβρίου 1946 Διορισμένος από το υπουργείο Εσωτερικών.
20 Πέτρος Φουσάρας (18??-1957) 25 Οκτωβρίου 1946 8 Αυγούστου 1950 Βιομήχανος. Διορισμένος, απολύθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών το 1950. Πέθανε στις 24 Φεβρουαρίου 1957.[3]
21 Κ. Καρβελάς 4 Αυγούστου 1950 1951 Διορισμένος, Πρωτοδίκης.
22 Αντώνης Κακαράς (1896-1967) 1951 1 Ιανουαρίου 1956 Δύο συνεχόμενες εκλογές, το 1951 και το 1954. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του παραιτήθηκε για να είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές.
23 Αχιλλέας Παπαθανασίου 2 Ιανουαρίου 1956 22 Απριλίου 1956 Διορισμένος μέχρι τη διεξαγωγή εκλογής δημάρχου.
24 Αντώνης Μαργαρίτης 23 Απριλίου 1956 10 Μαΐου 1959 Νικητής της εκλογής της 15ης Απριλίου 1956. Υπηρέτησε το υπόλοιπο της δεύτερης θητείας του Αντώνη Κακαρά.
25 Δημήτριος Κ. Σκούρας 10 Μαΐου 1959 8 Δεκεμβρίου 1969 Εκλεγείς το 1959[4], επανεξελέγη το 1964 και παρέμεινε δήμαρχος επί επταετίας ως το 1969.
26 Θεόφιλος Ρεντίφης 8 Δεκεμβρίου 1969 4 Δεκεμβρίου 1971 Διορισμένος από το καθεστώς της επταετίας.
27 Αντώνης Πνευματικός 4 Δεκεμβρίου 1971 20 Σεπτεμβρίου 1974 Διορισμένος από το καθεστώς της επταετίας.
28 Δημ. Παπαμήτσος 20 Σεπτεμβρίου 1974 31 Μαΐου 1975 Πρωτοδίκης, διορισθείς ως υπηρεσιακός δήμαρχος από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

[5]

29 Γιάννης Σπανός (1938-2021) 1 Ιουνίου 1975 9 Ιουνίου 1985 Πρώτος αιρετός δήμαρχος μεταπολιτευτικά. Εξελέγη για πρώτη φορά το 1975 και επανεξελέγη το 1978 και το 1982.[6] Παραιτήθηκε όταν εξελέγη βουλευτής.[7]
30 Ελευθέριος Παπαγεωργόπουλος (1947-) 9 Ιουνίου 1985 31 Δεκεμβρίου 1986 Υπηρέτησε το υπόλοιπο της τρίτης θητείας του Σπανού.
31 Στυλιανός Μαργαρίτης (1934-2016) 1 Ιανουαρίου 1987 31 Δεκεμβρίου 1994 Νικητής των εκλογών του 1986 και του 1990.
32 Γιάννης Σπανός (1938-2021) 1 Ιανουαρίου 1995 31 Δεκεμβρίου 1998 Εκλεγείς το 1994. 4η φορά.
33 Χαράλαμπος Μανιάτης 1 Ιανουαρίου 1999 31 Δεκεμβρίου 2002 Κέρδισε τις εκλογές του 1998.
34 Δημήτρης Αναγνωστάκης 1 Ιανουαρίου 2003 31 Δεκεμβρίου 2006 Νικητής των δημοτικών εκλογών του 2002.
35 Αθανάσιος Ζεμπίλης 1 Ιανουαρίου 2007 31 Δεκεμβρίου 2010 Νικητής των εκλογών του 2006.
36 Χρήστος Παγώνης 1 Σεπτεμβρίου 2014 31 Αυγούστου 2019 Κέρδισε τις εκλογές του 2014.
37 Ελένη Βάκα 1 Σεπτεμβρίου 2019 Σήμερα Πρώτη γυναίκα δήμαρχος Χαλκιδέων. Κέρδισε τις εκλογές του 2019.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Διοικητικές μεταβολές, Δήμος Χαλκιδέων
  2. https://eviaportal.gr/oloi-oi-diatelesantes-dhmarchoi-tis-chalkidas/ Όλοι οι διατελέσαντες δήμαρχοι της Χαλκίδας], Eviaportal.gr, με πληροφορίες από ΓΑΚ - Αρχεία Νομού Ευβοίας, ανακτήθηκε στις 27 Μαρτίου 2020.
  3. Εθνική Φωνή, φύλλο 3ης Μαρτίου 1957, σελ. 2.
  4. "Τα αποτελέσματα των δημοτικών και κοινοτικών εκλογών εις την Εύβοια", Εθνική Φωνή, φύλλο 17 Απριλίου 1959, σελ. 2.
  5. Μακεδονία , "Διωρίσθησαν 102 δικαστικοί ως Δήμαρχοι", φ. 22 Σεπτεμβρίου 1975, σελ. 1 (μέσω Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας), ανάκτηση 27 Μαρτίου 2020.
  6. «ΕΕΤΑΑ-Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Α.Ε.». www.eetaa.gr. Ανακτήθηκε στις 27 Μαρτίου 2020. 
  7. Βιογραφικά στοιχεία, στο vouliwatch.gr, ανακτήθηκε στις 27 Μαρτίου 2020.