Κατάλογος δημάρχων Χίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο Δήμαρχος Χίου είναι ο επικεφαλής του δήμου Χίου. Πρωθύστεροι του δημάρχου ήταν οι πρόκριτοι, όπως ο Ιωάννης Ζαννή Δαμαλάς, ο οποίος σκοτώθηκε από τους Τούρκους στη Σφαγή της Χίου το 1822. Πολλοί από τους δημάρχους υπηρέτησαν περισσότερες από μία θητεία. Ο πρώτος εκλεγμένος ήταν ο Στυλιανός Κανέλλος το 1922. Ο Παντελής Πατελίδας παραμένει ο δήμαρχος με την μεγαλύτερη σε διάρκεια (συνεχόμενη) θητεία, από το 1951 ως το 1964. Σημερινός κάτοχος της θέσης είναι ο Σταμάτης Κάρμαντζης.

Διοικητική ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο δήμος Χίου συστάθηκε στις 5 Μαΐου 1918 με έδρα τον οικισμό Χίος.[1]

Διατελέσαντες δήμαρχοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημείωση: Πριν το 1916 αναφέρονται ελάχιστα ονόματα δημάρχων που είναι γνωστά από τις φωτογραφίες τους στο δημαρχείο (εκεί αναγράφεται η θητεία τους)[2]
Διάρκεια θητείας Κάτοχος (γεννήθηκε-πέθανε) Σημειώσεις
177?-1822 Ιωάννης Ζαννή Δαμαλάς (17??-1822) Πρόκριτος της Χίου, σκοτώθηκε κατά τη Σφαγή της Χίου το 1822.
1882-1896 Δημήτριος Κ. Αξιωτάκης (18??-19??)
1896-1902 Νικόλαος Μ. Κουβελάς (18??-1916) Πρώτη φορά
1902-1906 Κωνσταντίνος Α. Σγουρός
1910-1916 Νικόλαος Μ. Κουβελάς (18??-1916) Δήμαρχος από Τουρκοκρατίας.[3] Επί δημαρχίας του συντελέστηκε η απελευθέρωση (1912).
1916-1920 Λεωνίδας Μυλωνάδης του Δημοκρίτου [3] (18??-1922) Πρώτη φορά.
1920 Δημήτριος Γ. Τσελεπίδης (18??-19??)
1920-1921 Ανδρέας Πολεμίδης (18??-19??) Δορισμένος[4]
1922 Λεωνίδας Μυλωνάδης του Δημοκρίτου [3] (18??-1922) Δεύτερη φορά.
1922-1929 Στυλιανός Ν. Κανέλλος[5](18??-1949) Πρώτος αιρετός δήμαρχος Χίου. Κέρδισε τον Ανδρέα Πολεμίδη.[6]
1929-1940 Λεωνής Καλβοκορέσης (1881-1962) Βουλευτής. Δήμαρχος επί 15ετία. Εκλεγμένος το 1929 και το 1934. Επί δημαρχίας του (1938) ιδρύθηκε η Δημοτική Φιλαρμονική.
1940-1941 Ανδρέας Λαιμός (1900-1983) Διορισμένος, μετέπειτα εκλεγμένος βουλευτής.
1941-1944 Λεωνής Καλβοκορέσης (1881-1962)
1944-1945 Απόστολος Αμύγδαλος[7] Διορισμένος από το ΕΑΜ.[8]
1945-1947 Δημοσθένης Μαυρογορδάτος Διορισμένος.
1948-1949 Κωνσταντίνος Ι. Κεφαλάς (19??-19??)
1949-1951 Καρατσιώλης Διορισμένος από το υπουργείο Εσωτερικών
1951-1964 Παντελής Πατελίδας (1900-1986) Εξελέγη το 1951 και επανεξελέγη με 3.430 ψήφους το 1954[9] και επανεξελέγη το 1959.
1964-1969 Σωκράτης Δημ. Χέλιος (19??-1987) Εκλεγείς το 1964 και διορισμένος το 1967 με αναπληρωτή τον Δημήτριο Οθ. Τσαμπλάκο.[10] Ο Χέλιος ήταν και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου.
1969-1974 Δημήτριος Τσαμπλάκος (1905-1981) Ιατρός, γυναικολόγος-μαιευτήρας. Διορισμένος.
1974-1975 Πάτροκλος Καζάκος Διορισμένος από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας
1975-1978 Στέφανος Τσουρής (1939-1982) Νικητής των εκλογών του 1975 με ποσοστό 54,3%. Πρώτος αιρετός δήμαρχος μεταπολιτευτικά. Πατέρας της Ελπίδας Τσουρή.
1979-1982 Ισίδωρος Μαυριδόγλου (1911-1994) Βουλευτής Χίου. Εκλεγείς το 1978.[11]
1983-1994 Γιάννης Μπουμπάρης (1930-2017) Οδοντίατρος. Εξελέγη για πρώτη φορά , επικεφαλής ανεξάρτητου συνδυασμού που υποστήριξε μόνο το τότε ΚΚΕ εσωτερικού

[12] το 1982 και επανεξελέγη τα έτη 1986 και 1990.

1995-1998 Γεώργιος Βαρκάρης Βουλευτής. Νικητής των εκλογών του 1994.
1999-2002 Πέτρος-Γεώργιος Παντελάρας Εξελέγη το 1998 με ποσοστό 56%.
2003-2006 Μάρκος-Ελευθέριος Μεννής Εξελέγη το 2002.
2007-2010 Παντελής Βρουλής Νικητής των εκλογών του 2006.
2011-2014 Πολύδωρος Λαμπρινούδης Εξελέγη από τον 1ο γύρο με ποσοστό 59,4% το 2010.
2014-2019 Μανώλης Βουρνούς (1972-) [13] Αρχιτέκτονας. Εκλεγείς το 2014 με ποσοστό 60,6% στον 2ο γύρο.
2019-σήμερα Σταμάτης Κάρμαντζης (1954-) Εξελέγη με ποσοστό 56,7% και επανεξελέγη το 2019 συγκεντρώνοντας ποσοστό 51,8%.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ, ΕΕΤΑΑ». eetaa.gr. Ανακτήθηκε στις 12 Μαΐου 2020. 
  2. ΜΗ ΕΝ ΖΩΗ ΔΙΑΤΕΛΕΣΑΝΤΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΧΙΟΥ (φωτογραφίες) Αρχειοθετήθηκε 2020-07-19 στο Wayback Machine., Chios Press, 10 Νοεμβρίου 2012, ανακτήθηκε στις 15 Μαΐου 2020.
  3. 3,0 3,1 3,2 ΠΕΛΙΝΝΑΙΟ Αρχειοθετήθηκε 2020-02-23 στο Wayback Machine., Αναδρομή, ανακτήθηκε στις 13 Μαΐου 2020.
  4. Κώστα Μερούση, Σ. Γ. Βίου, "Η σφαγή της Χίου εις το στόμα του χιακού λαού", aplotaria.gr, 2 Απριλίου 2017, ανακτήθηκε στις 15 Μαΐου 2020.
  5. εφ. Ελευθερία, 4 Αυγούστου 1926, σελ. 1.
  6. εφ. Η Αλήθεια, 3 Αυγούστου 2007.
  7. Βασίλης Βουγιούκας: Η Χίος στη μετακατοχική περίοδο και η πορεία προς την εμφύλια σύγκρουση Αρχειοθετήθηκε 2019-09-30 στο Wayback Machine., 27 Ιουλίου 2019, ανακτήθηκε στις 13 Μαΐου 2020.
  8. Πρωτοπόρος, 18 Δεκεμβρίου 1945, "Μισό χρόνο προφυλακισμένοι από πολιτικό και αντεθνικό πάθος".
  9. Το Βήμα, 23 Νοεμβρίου 1954, σελ. 5.
  10. Επιθεώρησις Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, τχ. ΙΒ΄ (Δεκέμβριος 1967), σελ. 1132.
  11. «Δημοτικές εκλογές- ΕΕΤΑΑ, αποτελέσματα εκλογών». www.eetaa.gr. Ανακτήθηκε στις 12 Μαΐου 2020. 
  12. Πέθανε ο πρώην δήμαρχος Χίου Γιάννης Μπουμπάρης, iefimerida.gr, 26 Ιουλίου 2017, ανακτήθηκε στις 12 Μαΐου 2020.
  13. Βιογραφικό του Μανώλη Βουρνού[νεκρός σύνδεσμος] στην ιστοσελίδα eklogika.gr, ανακτήθηκε στις 12 Μαΐου 2020.