Κατάλογος δημάρχων Λευκωσίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Οι πρώτες εκλογές για την ανάδειξη δημάρχου στο Δήμο Λευκωσίας έγιναν το 1888 με πρώτο δήμαρχο τον Αχιλλέα Λιασίδη. Εκλέγονταν οι δημοτικοί σύμβουλοι, σε αναλογία Έλληνες και Τούρκοι και μετά αυτοί εξέλεγαν τον δήμαρχο. Μετά την εξέγερση του Οκτωβρίου του 1931 οι Βρετανοί απαγορεύουν τις εκλογικές αναμετρήσεις και δήμαρχοι διορίζονται. Το 1943 διενεργούνται πάλι εκλογές μέχρι το 1953 όταν και αρχίζει ο ένοπλος αγώνας των Κυπρίων για ένωση με την Ελλάδα, οι Βρετανοί για μία ακόμα φορά απαγορεύουν τις εκλογές και διορίζουν τους δημάρχους. Το 1991 επανέρχονται οι εκλογικές αναμετρήσεις μέχρι σήμερα.


Δήμαρχοι Λευκωσίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάλογος Δημάρχων της Λευκωσίας

Εκλεγμένος ή διορισμένος Δήμαρχος Γέννηση - Θάνατος Διάρκεια Δημαρχίας Κόμμα Σημειώσεις
Αχιλλέας Λιασίδης 1850 - 1924 1888 - 1908 Ο μακροβιότερος δήμαρχος της Λευκωσίας ακόμα και σήμερα.
Σεφκέτ Μπέης 1908 - 1911 Οι δύο παρατάξεις που συμμετείχαν, η Κιτιακή και η Κυρηνειακή, έβγαλαν από 3 υποψήφιους. Στη συνέχεια στη εκλογή του δημάρχου υπερίσχυσαν οι Τούρκοι εκλεγέντες δημοτικοί σύμβουλοι εκλέγοντας στο αξίωμα τον Σεφκέτ Μπέη
Αχιλλέας Λιασίδης 1850 - 1924 1911 - 1914 Εκλέχτηκε δήμαρχος ομόφωνα από του εκλεγμένους δημοτικούς σύμβουλου όλων των παρατάξεων χωρίς να είναι υποψήφιος
Αχιλλέας Λιασίδης 1850 - 1924 1914 - 1917
Αχιλλέας Λιασίδης 1850 - 1924 1917 - 1920 Κοινό ψηφοδέλτιο Δεν έγιναν εκλογές γιατί οι υποψήφιοι ήταν οριακοί, ανακηρύχθηκαν όλοι δημοτικοί σύμβουλοι χωρίς εκλογές.
Αχιλλέας Λιασίδης 1850 - 1924 1920 - 1923 Βενιζελική παράταξη
Αχιλλέας Λιασίδης 1850 - 1924 1923 - 1926 Συνδυασμός Λιασίδη Απεβίωσε το 1924 πριν λήξη η θητεία του.
Γεώργιος Μαρκίδης 1926 - 1929 Προοδευτικός Συνδυασμός Αντίπαλος του ήταν ο Λαϊκός Συνδυασμός και 3 ανεξάρτητοι, ενώ για πρώτη φορά έθεσαν υποψηφιότητα 17 υποψήφιοι.
Θεμιστοκλής Δέρβης 1894 - 1968 1929 - 1931 Ενιαίος συνδυασμός Υπήρξε μόνο ένας συνδυασμός. Ήταν ο τελευταίος εκλεγμένος δήμαρχος μέχρι τις εκλογές του 1943
Θεμιστοκλής Δέρβης 1894 - 1968 1943 - 1946 Εθνικός Συνδυασμός Οι πρώτες εκλογές μετά το 1931
Ιωάννης Κληρίδης 1946 - 1949 ΑΚΕΛ Ο πρώτος αριστερός δήμαρχος Λευκωσίας
Θεμιστοκλής Δέρβης 1894 - 1968 1949 - 1953
Θεμιστοκλής Δέρβης 1894 - 1968 1953 - 1959 Εθνικός Συνδυασμός Λευκωσίας Τελευταίες ελεύθερες εκλογές μέχρι το 1991
Διομήδης Σκέττος 1959 - 1960 Διορισμένος
Γεώργιος Σπανός 1960 - 1962 Διορισμένος
Γεώργιος Σπανός 1963 - 1964 Διορισμένος
Οδυσσέας Ιωαννίδης 1964 - 1970 Διορισμένος
Λέλλος Δημητριάδης 1970 - 1974 Διορισμένος
Χριστόφορος Κυθραιώτης Άυγουστος 1974 Διορισμένος
Λέλλος Δημητριάδης 1933-2022 Οκτώβριος 1974 - 1986 Διορισμένος
Λέλλος Δημητριάδης 1933-2022 1986 - 1991 υποστήριξη από ΔHΣY, ΔHKO και EΔEK
Λέλλος Δημητριάδης 1933-2022 1991 - 1996 υποστήριξη του ΑΚΕΛ και της EΔEK Πρώτες ελεύθερες εκλογές από το 1953.
Λέλλος Δημητριάδης 1933-2022 1996 - 2001 υποστήριξη από ΔHΣY, AKEΛ, EΔEK, Ενωμένοι Δημοκράτες και Κόμμα Φιλελευθέρων
Μιχαλάκης Ζαμπέλας 2001 - 17 Νοεμβρίου 2006 Πολυκομματική υποστήριξη
Ελένη Μαύρου 17 Νοεμβρίου 2006 - 2011 ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ
Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης 2011- ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]