Κατάλογος δημάρχων Κερκυραίων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων (Δήμαρχος Κερκυραίων ως το 2019) είναι ο επικεφαλής του Δήμου. Ο Δήμος Κερκυραίων ιδρύθηκε στις 6 Ιανουαρίου 1866. Νωρίτερα λειτουργούσε η Τοπική Αυτοδιοίκηση από το Επαρχιακό Συμβούλιο της Κέρκυρας κατά την Αγγλοκρατία. [1] Πρώτος δήμαρχος ήταν ο Νικόλαος Β. Μάνεσης, ο οποίος υπηρέτησε από το 1866 ως το 1870. Ο πρώτος αιρετός δήμαρχος μεταδικτατορικά ήταν ο Σπυρίδων Ραθ.

Λίστα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δήμαρχοι από το 1866 ως το 1911[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δήμαρχοι από το 1866 ως το 1911 διετέλεσαν οι[2]:

Κατάλογος Δημάρχων Κερκυραίων
Από Έως Εκλεγμένος ή διορισμένος Δήμαρχος (Γέννηση - Θάνατος) Σημειώσεις
16 Απριλίου 1866 15 Απριλίου 1870 Νικόλαος Β. Μάνεσης του Άγγελου Πρώτος δήμαρχος.
1870 1879 Χριστόδουλος Μ. Κυριάκης του Σπυρίδωνος Δύο θητείες (συνεχείς), η πρώτη το 1870-74 και η δεύτερη το 1874-79.
1879 1887 Γεώργιος Θεοτόκης του Νικολάου Δύο θητείες (συνεχείς), η πρώτη το 1879-83 και η δεύτερη το 1883-87.
1887 1895 Μιχαήλ Θεοτόκης του Νικολάου Δύο θητείες (συνεχείς), η πρώτη το 1887-91 και η δεύτερη το 1891-95.
1895 1899 Άγγελος Ψωρούλας του Ιωάννου
1899 1911 Δημήτριος Κόλλας του Δανιήλ Τρεις θητείες (συνεχείς), η πρώτη από το 1899 ως το 1903 , η δεύτερη από το 1903 ως το 1907 και η τρίτη από το 1907 ως το 1911.

Δήμαρχοι (1914-1974)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάλογος Δημάρχων Κερκυραίων
Από Έως Εκλεγμένος ή διορισμένος Δήμαρχος (Γέννηση - Θάνατος) Σημειώσεις
1 Απριλίου 1914 30 Νοεμβρίου 1925 Ιωάννης Μαυρόγιαννης του Γεωργίου
1 Δεκεμβρίου 1925 16 Μαΐου 1951 Σπυρίδων Κόλλας του Δανιήλ Νικητής των αυτοδιοικητικών εκλογών των ετών 1925, 1929 και 1934.
1941 Νίκος Πασιόκας Δήμαρχος για λίγες μέρες επί ιταλικής Κατοχής. Ιδρυτής του Εργατικού Κέντρου Κερκύρας (1918).[3]
17 Μαΐου 1951 15 Απριλίου 1956 Σταμάτιος Δεσύλλας
(18??-1956)
Απεβίωσε εν ενεργεία και τον διαδέχθηκε στη δημαρχία η σύζυγός του.
15 Απριλίου 1956 5 Μαΐου 1959 Μαρία Δεσύλλα - Καποδίστρια
(1898-1980)
Πρώτη γυναίκα δήμαρχος Κέρκυρας και πρώτη εκλεγμένη γυναίκα δήμαρχος στη σύγχρονη ελληνική ιστορία σε αναπληρωματικές εκλογές.
1959 1959 Στέφανος Φακιολάς Ο κυβερνητικός δημοτικός σύμβουλος Στέφανος Φακιολάς εξελέγη δήμαρχος στις 24 Μαΐου 1959 με τις ψήφους από τους αντιπάλους του. Δεν αποδέχθηκε την εκλογή.[4] Στη συνέχεια έγινε πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.
31 Μαΐου 1959 14 Ιουλίου 1964 Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος του Βασιλείου Εξελέγη το 1959 έπειτα από την άρνηση του Φακιολά να αποδεχθεί την εκλογή του.
26 Αυγούστου 1964 26 Ιουλίου 1967 Σπυρίδων Ραθ του Φίλιππου
(1902-1983)
Αντικαταστάθηκε από τη χούντα.
1967 1974 Διορισμένος δήμαρχος επί χούντας.

Μετά τη Μεταπολίτευση (1974-2019)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αιρετοί δήμαρχοι Κερκυραίων και του διάδοχου δήμου διετέλεσαν μεταπολιτευτικά οι εξής:[5]

Κατάλογος Δημάρχων Κερκυραίων
Από Έως Εκλεγμένος ή διορισμένος Δήμαρχος
(Γέννηση - Θάνατος)
Σημειώσεις
1974 1975 Κωνσταντίνος Αλεξόπουλος Εφέτης, διορισμένος από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
1975 31 Δεκεμβρίου 1978 Σπυρίδων Ραθ του Φίλιππου
(1902-1983)
Πρώτος αιρετός δήμαρχος μεταπολιτευτικά, έχοντας κερδίσει τις [[εκλογές του 1975.
1 Ιανουαρίου 1979 31 Δεκεμβρίου 1990 Ιωάννης Κούρκουλος του Γεωργίου Νικητής των εκλογών του 1978, επανεξελέγη το 1982 και το 1986.
1 Ιανουαρίου 1991 31 Δεκεμβρίου 2002 Χρύσανθος Σαρλής του Μιχαήλ Κέρδισε τις εκλογές του 1990, του 1994 και του 1998 (3 θητείες συνολικά).
1 Ιανουαρίου 2003 23 Ιανουαρίου 2004 Αλέξανδρος Μάστορας του Σπυρίδωνος
(1936-2004)
Απεβίωσε εν ενεργεία.
6 Φεβρουαρίου 2004 31 Δεκεμβρίου 2006 Γιάννης Τρεπεκλής του Αναστασίου Ολοκλήρωσε τη θητεία του αποβιώσαντα Μάστορα.
1 Ιανουαρίου 2007 31 Δεκεμβρίου 2010 Σωτήριος Μικάλεφ του Σπυρίδωνος-Αντωνίου Νικητής των εκλογών του 2006.
1 Ιανουαρίου 2011 31 Αυγούστου 2014 Γιάννης Τρεπεκλής του Αναστασίου Νικητής των εκλογών του 2010.
1 Σεπτεμβρίου 2014 31 Αυγούστου 2019 Κωνσταντίνος Νικολούζος Νικητής των εκλογών του 2014. Τελευταίος δήμαρχος Κερκυραίων πριν τη διάσπαση του δήμου.
1 Σεπτεμβρίου 2019 Σήμερα Μερόπη Υδραίου Πρώτη δήμαρχος Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων. Εκλεγείσα το 2019. Πρώτη γυναίκα δήμαρχος Κέρκυρας, εκλεγμένη με τακτικές εκλογές.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Σύντομη ιστορία του Δήμου, επίσημη ιστοσελίδα.
  2. Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων - Δημοτικές Αρχές από το 1866 ως το 1911
  3. Δημοκρατικόν Βήμα, 28 Νοεμβρίου σελ. 1962.
  4. Δημοκρατικόν Βήμα, 28 Μαΐου 1959, σελ. 1.
  5. «ΕΕΤΑΑ-Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Α.Ε.». www.eetaa.gr. Ανακτήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2019.