Κατάλογος δημάρχων Δράμας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Δήμαρχος Δράμας είναι ο επικεφαλής του Δήμου Δράμας. ο δήμος συστάθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 1918 με έδρα τον ομώνυμο οικισμό. Ο μακροβιότερος δήμαρχος είναι ο Μαργαρίτης Τζίμας, ο οποίος υπηρέτησε στον δήμο από το 1991 ως το 2006.[1]

Κατάλογος δημάρχων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάλογος Δημάρχων της Δράμας[2] [3]
Εκλεγμένος ή διορισμένος δήμαρχος (Γέννηση - Θάνατος) Ποσοστό % (έτος εκλογών) Διάρκεια Σημειώσεις
Δημήτριος Βάντσης 1919-1920 Διορισμένος, πρώτος δήμαρχος.
Μιχαήλ Φέσσας 1920-1923 Διορισμένος
Θεόφιλος Αθανασιάδης 1923 Διορισμένος
Δημήτριος Βάντσης 1923 Διορισμένος. 2η φορά.
Λάζαρος Δανιηλίδης 1923-1925 Διορισμένος
Νικόλαος Παρμενίδης 1925-1929 Ο πρώτος εκλεγμένος δήμαρχος Δράμας.
Γρηγόριος Παζιώνης (1887-1983) 1929-1934 Εξελέγη το 1929. Ήταν επίσης νομάρχης.
Σταύρος Κισάγιζλης (18??-19??) 1934-1935 Εξελέγη το 1934.
Αθανάσιος Αναγνώστου 1935-1936 Διορισμένος
Σταύρος Κισάγιζλης (18??-19??) 1936-1937 Διορίστηκε επί καθεστώτος Ι. Μεταξά.
Αθανάσιος Τρακοσόπουλος 1937 Διορισμένος
Γεράσιμος Κύρου (18??-1952[4]) 1937-1939 Διορισμένος από το καθεστώς του Ι. Μεταξά.
Απόστολος Αποστολίδης (1???-19??) 1939-1940 Δήμαρχος μέχρι τη βουλγαρική κατοχή.
Αθανάσιος Τριανταφυλλίδης 1940-1945 Διορισμένος
Σταύρος Κισάγιζλης[5] 1945-1946 Διορισμένος δήμαρχος μετά τη βουλγαρική κατοχή.
Αντώνιος Παπαλούδης [5] 1946-1950
Αθανάσιος Τρίπας 1950-1951 Αντεισαγγελέας. Υπηρεσιακός δήμαρχος ως την ορκωμοσία του δημάρχου που εξελέγη το 1951.[6]
Ανδρέας Νικηφορίδης (1907-1978) 1951 (εκλογή από το δημοτικό συμβούλιο) / ? (1954) 1951-1959 Παιδίατρος από το Καρς. Πλειοψηφήσας δημοτικός σύμβουλος. Εξελέγη ως ανεξάρτητος σε επαναληπτική εκλογή στις 7 Ιουνίου 1951, ορκίστηκε δύο ημέρες μετά[7] και επανεξελέγη με άμεση εκλογή το 1954.[8] Απεβίωσε στις 13 Μαΐου 1978.
Αντώνης Καστρινός (1904-1964) Αιρετός 1959 Εξελέγη Δήμαρχος το 1959 αλλά δεν ανέλαβε καθήκοντα, γιατί έπεσε θύμα συναλλαγής. Εξελέγη βουλευτής το 1964 με την Ένωση Κέντρου.[9]
Χαρίλαος Χρυσοχόου (1916-1968) ? (1959) 1959-1964 Δημοσιογράφος από την Κερασούντα του Πόντου. απεβίωσε στις 14 Ιουλίου 1968.
Ανδρέας Νικηφορίδης (1907-1978) 1964 Ανατράπηκε από τη χούντα.
Ηλίας Γ. Ιορδανίδης, με αναπληρωτή δημάρχου τον Βασίλειο Θ. Καναρά.[10] - 1967-1969 Διορισμένος από τη χούντα.
Ηλίας Ηλιάδης - 1969-1974 Διορισμένος από τη χούντα.
Γεώργιος Κούρτης (1945-) - 1974-1975 Υπηρεσιακός, διορισμένος από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας.[11]
Αναστάσιος Μακρής (19??-) 65% από τον πρώτο γύρο (1975) / 69,98% (1978)[12] 1975-1982 Το 1978 επικράτησε του Γιάννη Περβανίδη στις εκλογές, με τον δεύτερο να λαμβάνει 31,02% των ψήφων στον 2ο γύρο.
Σωκράτης Δημητριάδης (1931-2008) 51,41% (1982, 1ος γύρος) / 51,51% (1986) 1983-1990 Δικηγόρος (ΠΑΣΟΚ), Νομάρχης Έβρου και Νομάρχης Δράμας.[13]
Μαργαρίτης Τζίμας (19??-) 51,76% (1990) / 52,50% (1994) / 52,42% (1998) / 57,40% (2002, 1ος γύρος) 1991-2004 Βουλευτής Δράμας και υπουργός Μακεδονίας-Θράκης. Μακροβιότερος δήμαρχος, με συνολική θητεία 13 ετών. Εξελέγη για πρώτη φορά στις εκλογές του 1990 με την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας, κερδίζοντας τον Σωκράτη Δημητριάδη (στον 2ο γύρο, ήταν 2ος με 48,24%) και επανεξελέγη το 1994 , το 1998 και το 2002.
Θωμάς Μαργαρίτης (1961-) 51,39% (2006, 1ος γύρος) / 2004-2010 Δικηγόρος.
Κυριάκος Χαρακίδης (1961-) 50,92% (2010) 2011-2014 Το 2001 έγινε πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας.[14]
Χριστόδουλος Μαμσάκος (1964-) 50,82% (2014) / 53,79% (2019) 2014-σήμερα Λογιστής και φοροτεχνικός. Αγωνίστηκε ως τερματοφύλακας σε ποδοσφαιρικές ομάδες της Δράμας.[15] Επανεξελέγη δήμαρχος με το συνδυασμό "Ενώνουμε τη Δράμα" το 2019 στον 2ο γύρο, επικρατώντας με ποσοστό 53,79% του Κυριάκου Χαρακίδη ("Πόλη + Ζωή"), ο οποίος έλαβε 46,21%.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Βιογραφικό του Μαργαρίτη Τζίμα, naftemporiki.gr
  2. Γ. Κούρτη, Στοιχεία από τη Διοικητική ιστορία της Δράμας 1913-2014. Εκδ. Κυριακίδη 2016.
  3. Μ. Μουρατίδη, Στοιχεία σύστασης και εξέλιξης των Δήμων και Κοινοτήτων του Ν. Δράμας. Αρχεία Περιφερειακής Διοίκησης Δράμας. Δράμα 1997.
  4. "Απεβίωσεν ο πολιτευτής Γεράσιμος Κύρου", εφ. Το Φως, φύλλο 5ης Απριλίου 1952, σελ. 4.
  5. 5,0 5,1 Περικλής Γρ. Αγγελόπουλος, Πολιτική Διοίκησις και Αυτοδιοίκησις εις την Βόρειον Ελλάδα 1912-1965, Θεσσαλονίκη 1965, σελ. 198.
  6. εφ. Θάρρος, 22 Μαΐου 1951, σελ. 2.
  7. εφ. Θάρρος, 10 Ιουνίου 1951, σελ. 2.
  8. εφ. Θάρρος, 23 Νοεμβρίου 1954, σελ. 1.
  9. Εφημερίδα Μακεδονία , Βιογραφικά στοιχεία, φ. 16 Δεκεμβρίου 1964, σελ.5.
  10. Επιθεώρησις Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, τεύχος ΙΒ΄, Δεκέμβριος 1967, σελ. 1122.
  11. Οι Δήμαρχοι Δράμας από το 1975 μέχρι σήμερα Αρχειοθετήθηκε 2014-07-12 στο Wayback Machine., Άλφα Τηλεόραση Δράμας, 24 Μαΐου 2014, ανάκτηση 27 Αυγούστου 2014.
  12. Αποτελέσματα δημοτικών εκλογών στον Δήμο Δράμας
  13. Απεβίωσε ο πρώην νομάρχης Δράμας Σωκράτης Δημητριάδης[νεκρός σύνδεσμος], evdomi.gr, 13 Οκτωβρίου 2008, ανάκτηση 11 Ιουλίου 2015.
  14. «eklogika.gr». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2019. 
  15. Βιογραφικό του Χρ. Μαμσάκου[νεκρός σύνδεσμος] στην ιστοσελίδα του Άλφα Δράμας.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]