Δούσκο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 40°00′58″N 20°35′24″E / 40.0160°N 20.5900°E / 40.0160; 20.5900

Δούσκο


Εικόνα του Δούσκου από τα νότια

Δούσκο is located in Ελλάδα
Δούσκο
Δούσκο
Ύψος 2.455 μέτρα
Κορυφή 2.455
2.198
Γεωγραφικά στοιχεία
Χώρες Ελλάδα Ελλάδα,
Αλβανία Αλβανία
Γεωγραφικό Διαμέρισμα Ήπειρος
Οροσειρά Πίνδος

Το Δούσκο, γνωστό και ως Μερόπη, Αεροπός και Νεμέρτσικα (αλβανικά: Nemërçkë‎‎) είναι βουνό στα ελληνοαλβανικά σύνορα στην περιοχή της Ηπείρου. Η ψηλότερη κορυφή του βουνού βρίσκεται στο αλβανικό τμήμα και έχει ύψος 2.455 μέτρα ενώ η ψηλότερη κορυφή του στο ελληνικό έδαφος έχει υψόμετρο 2.198 μέτρα. Το ελληνικό του τμήμα ανήκει στον νομό Ιωαννίνων. Στις πλαγιές του Δούσκου βρίσκονται τα χωριά του δήμου Πωγωνίου, με κυριότερα τις Δρυμάδες, τον Κακόλακκο, τη Μερόπη, τον Παλαιοπυργο, την Κάτω Μερόπη και το Κεφαλόβρυσο. Στην αλβανική πλευρά βρίσκεται μεταξύ Πρεμετής και Αργυροκάστρου.

Γεωλογικά, πρόκειται για ασβεστολιθικό βουνό που σχηματίζει ένα τεράστιο αντίκλινο ανάμεσα στην κοιλάδα του ποταμού Αώου. Το βουνό αποτελεί το νότιο τμήμα της ορεινής αλυσίδας Τρεμπέσιν-Ντέμπελ-Νεμέρτσικα. Στα βόρεια, η Νεμέρτσικα χωρίζεται από το αλβανικό τμήμα της Πίνδου από τον ποταμό Αώο. Το βουνό χαρακτηρίζεται από απότομους βράχους και δασώδεις πλαγιές. Οι ανατολικές πλαγιές ξεκινούν από τον ποταμό Αώο, 2.000 μέτρα χαμηλότερα.

Το Δούσκο ανήκει στην οικοπεριοχή των μικτών δασών της Πίνδου, παλαιαρκτικής προέλευσης. Στα δάση του Δούσκου φύονται δρύες, οστρυές, γάβροι, σφενδάμια, λεπτοκαρύες. Υπάρχουν επίσης αρκετά υποαλπικά λιβάδια.[1]

Οι νοτιοδυτικές πλαγιές του βουνού έχουν χαρακτηριστεί Βιότοπος CORINE[2] ενώ το βόρειο τμήμα του ανήκει στο Γεωπάρκο Βίκου – Αώου και είναι Natura2000[3].

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Όρος Δούσκον & Νεμέρτσικα (2209μ)». www.konitsa.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουνίου 2019. 
  2. «NatureBank - Βιότοπος CORINE - Νοτιοδυτικές πλαγιές Όρους Δούσκο (Νεμέρσκα)». filotis.itia.ntua.gr. Ανακτήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2020. 
  3. «Προστατευόμενες Περιοχές – Γεωπάρκο Βίκου-Αώου». vikosaoosgeopark.com. Ανακτήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2020. 

Φωτογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ποταμός Αώος και το Δούσκο στο βάθος
Κοιλάδα μεταξύ Δούσκου και Ντέμπελ