Κατάλογος αστεροειδών και κομητών με προσέγγιση διαστημικού οχήματος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο παρών κατάλογος αστεροειδών και κομητών με προσέγγιση διαστημικού οχήματος περιέχει όλους τους πλανήτες νάνους, μικρούς πλανήτες, αστεροειδείς, και κομήτες οι οποίοι έχουν προσεγγιστεί σε κοντινή απόσταση από διαστημικά οχήματα ή διαστημοσυσκευές.

Αστεροειδείς και μικροί πλανήτες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πλανήτης νάνος / Μικρός πλανήτης / Αστεροειδής Διαστημοσκευή
Όνομα αντικειμένου Φωτογραφία Διαστάσεις
(χλμ)
(α)
Έτος ανακάλυψης Όνομα συσκευής Πλησιέστερη προσέγγιση Σημειώσεις
έτος χλμ ακτίνες (β)
Δήμητρα
Ceres - RC3 - Haulani Crater (22381131691) (cropped).jpg
952 1801 Dawn 2015–σήμερα &0000000000000200.000000200
περίπου.
0,42 Ο πρώτος πλανήτης νάνος τον οποίο επισκέφτηκε διαστημοσυσκευή. Η πρώτη κοντινή φωτογράφιση έγινε τον Δεκέμβριο του 2014, ενώ η συσκευή εισήλθε σε τροχιά τον Μάρτιο του 2015.
4 Εστία Vesta full mosaic.jpg 529 1807 Dawn 2011–2012 &0000000000000200.000000200
περίπου.
0,76 Η ίδια διαστημοσυσκευή πριν κατευθυνθεί για την Δήμητρα
21 Λουτησία
Rosetta triumphs at asteroid Lutetia.jpg
120×100×80 1852 Ροζέττα 2010 &0000000000000003.1620003,162 64,9 Πλησιέστερη προσέγγιση στις 10 Ιουλίου 2010
243 Ίδη
243 ida crop.jpg
56×24×21 1884 Γκαλιλέο 1993 &0000000000000002.3900002,390 152 Ανακάλυψε επίσης τον Δάκτυλο ως δορυφόρο της Ίδης
253 Ματθίλδη
(253) mathilde crop.jpg
66×48×46 1885 NEAR Shoemaker 1997 &0000000000000001.2120001,212 49,5
433 Έρως
Eros - PIA02923 (color).jpg
34×11×11 1898 NEAR Shoemaker 1998–2001 &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.0000000 0 Κοντινή πτήση το 1998, σε τροχιά το 2000, προσγείωση το 2001, πρώτη προσγείωση σε αστεροειδή από διαστημοσυσκευή
951 Γκάσπρα
951 Gaspra.jpg
18,2×10,5×8,9 1916 Γκαλιλέο 1991 &0000000000000001.6000001,600 262 πρώτη εξέταση αστεροειδή από διαστημοσυσκευή
2867 Στέινς
2867 Šteins by Rosetta (reprocessed).png
4,6 1969 Ροζέττα 2008 &0000000000000800.000000800 302 Πρώτη επίσκεψη αστεροειδή από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος
4179 Τουτάτης
Toutasiscelestia.jpg
4,5×~2 1934 Τσανγκ'ε 2 2012 &0000000000000003.2000003,2 0,70 [1] Πρώτη επίσκεψη αστεροειδή από τον Κινεζικό Οργανισμό Διαστήματος
5535 Ανφράνκ
Stardust - Annefrank.jpg
4,0 1942 Στάρνταστ 2002 &0000000000000003.0790003,079 1230
9969 Μπράιγ
PIA01345.jpg
2,2×0,6 1992 Deep Space 1 1999 &0000000000000026.00000026 12,7
25143 Ιτοκάβα 0,5×0,3×0,2 1998 Χαγιαμπούσα 2005 &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.0000000 0 Από τον Ιαπωνικό Οργανισμό Διαστήματος, επέστρεψε στην Γη με δείγματα σκόνης το 2010
Πλούτωνας
Nh-pluto-in-true-color 2x JPEG-edit.jpg
2.370 1930 Νέοι Ορίζοντες 2015 &0000000000012500.00000012.500 10,5 Το πρώτο μεταποσειδώνιο αντικείμενο που επισκέφτηκε διαστημοσυσκευή
Σημειώσεις:
α Οι διαστάσεις των μικρών πλανητών μπορούν να περιγραφούν βάσει των αξόνων x, y, και z αντί για την μέση τιμή διαμέτρου καθώς το σχήμα τους είναι ακανόνιστο και μη σφαιροειδές.
β Η κοντινότερη προσέγγιση δίνεται σε πολλαπλάσια της μέση ακτίνας του μικρού πλανήτη

Κομήτες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κομήτης Διαστημοσυσκευή
Όνομα κομήτη Φωτογραφία Διαστάσεις
(χλμ)
(α)
Έτος ανακάλυψης Όνομα συσκευής Πλησιέστερη προσέγγιση Σημειώσεις
έτος χλμ ακτίνες(β)
Τζιακομπίνι-Ζίννερ
Comet 21P Giacobini-Zinner.jpg
2 1900 Διεθνής Εξερευνητής Κομητών 1985 7.800 7.800 πρώτη κοντινή πτήση σε κομήτη
Χάλεϋ
Lspn comet halley.jpg
15×9 Γνωστός από την αρχαιότητα Βέγκα 1 1986 8.889 1.620
Βέγκα 2 1986 8.030 1.460
Σούισεϊ 1986 151.000 27.450
Σακιγκάτε 1986 6.990.000 1.270.747
Τζόττο 1986 596 108 πρώτες φωτογραφίες πυρήνα κομήτη
Γκριγγ-Σελλερούπ
Grigg-Skjellerup Eso9209a.jpg
2,6 1902 Τζόττο 1992 200 154
Μπορελλύ
Comet Borrelly Nucleus.jpg
8×4×4 1904 Deep Space 1 2001 2.171 814 Προσέγγιση τον Σεπτέμβριο του 2001[2]
Βιλτ 2
Wild2 3.jpg
5,5×4,0×3,3 1978 Στάρνταστ 2004 240 113 πρώτη επιστροφή δειγμάτων από κομήτη στην Γη (2006)
Τέμπελ 1
PIA02142 Tempel 1 bottom sharped.jpg
7,6×4,9 1867 Deep Impact 2005 500 80
Βοηθητικό όχημα του Deep Impact 2005 0 0 πρώτη προσγείωση σε κομήτη
Στάρνταστ 2011 181 57,9
ΜακΝότ άγνωστο 2006 Οδυσσέας 2007 260 εκ. άγνωστο απρογραμμάτιστη πτήση μέσα στην ουρά του κομήτη και ανάλυση στοιχείων
Χάρτλεϋ 2
Comet Hartley 2.jpg
1,4 1986 EPOXI
(πρώην Deep Impact)
2010 700 1.000
Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο
Comet 67P on 19 September 2014 NavCam mosaic.jpg
4,1×3,3×1,8 1969 Ροζέττα 2016 0 0 σε τροχιά γύρω από τον κομήτη, προσέκρουσε στην επιφάνεια το 2016, αναμετέδωσε στην Γη εικόνες υψηλής ανάλυσης το 2015[3]
Φιλαί
(βοηθητικό όχημα της Ροζέττα)
2014 0 0 πρώτη ελεγχόμενη προσγείωση σε κομήτη
Notes:
α Οι διαστάσεις των μικρών πλανητών μπορούν να περιγραφούν βάσει των αξόνων x, y, και z αντί για την μέση τιμή διαμέτρου καθώς το σχήμα τους είναι ακανόνιστο και μη σφαιροειδές.
β Η κοντινότερη προσέγγιση δίνεται σε πολλαπλάσια της μέση ακτίνας του μικρού πλανήτη

Προσέγγιση κομητών σε διαστημοσυσκευές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κομήτης C/2013 A1 πέρασε σε πολύ κοντινή απόσταση από τον Άρη τον Οκτώβριο του 2014, πιο κοντά από την απόσταση μεταξύ Γης και Σελήνης.[4] Η απόσταση του από τον πλανήτη εκτιμήθηκε ως 000.087 AU (1,30×1010 km; 8,1×109 mi),[4] αρκετά μικρή έτσι ώστε να δημιουργήσει ανησυχία για την ασφάλεια των διαφόρων διαστημοσυσκευών σε τροχιά γύρω από τον Άρη αλλά και για τις συσκευές στο έδαφος του.[5]

Μελλοντικές αποστολές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα αντικειμένου Διάμετρος(α)
(χλμ)
Έτος ανακάλυψης Διαστημοσυσκευή Οργανισμός Προγραμματισμένη επίσκεψη Σημειώσεις
16 Ψυχή 186 1852 Ψυχή NASA 2026
617 Πάτροκλος 141 1906 Λούσυ NASA 2033 Τρώας Δία, 5ος μεγαλύτερος γνωστός Τρώας[6]
3548 Ευρυβάτης 72 1973 Λούσυ NASA 2027 Τρώας Δία, ελληνικό στρατόπεδο[6]
11351 Λεύκος 42 1997 Λούσυ NASA 2028 Τρώας Δία, ελληνικό στρατόπεδο[6]
15094 Πολυμήλη 21 1999 Λούσυ NASA 2027 Τρώας Δία, ελληνικό στρατόπεδο[6]
21900 Ώρος 53 1999 Λούσυ NASA 2028 Τρώας Δία, ελληνικό στρατόπεδο[6]
52246 Ντόναλνττζοχανσον 4 1981 Λούσυ NASA 2025 εσωτερική κύρια ζώνη[6]
65803 Δίδυμος 1 1996 AIDA ESA 2022 Προτάθηκε[7][8]
101955 Μπέννου 0.5 1999 OSIRIS-REx NASA 2020
162173 Ρυουγκού 1 1999 Χαγιαμπούσα 2 JAXA 2018 Αναμένεται τον Ιούνιο του 2018 με Δεκέμβριο του 2019, με αποστολή την συλλογή δειγμάτων
(486958) 2014 MU69 35 2014 Νέοι Ορίζοντες NASA 2019 αναμένεται την 1 Ιανουαρίου 2019[9]
(α) οι διάμετροι αποτελούν εκτιμήσεις

Ακυρωμένες ή ανεπιτυχείς αποστολές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα αντικειμένου Διάμετρος
(χλμ)
Ημερομηνία ανακάλυψης Διαστημοσυσκευή Έτος Σημειώσεις
140 Σίβα 103 01874-10-13 Οκτωβρίου 13, 1874 Ροζέττα 2007 ακυρώθηκε η εκτόξευση[10]
145 Αδεόνα 151 01875-06-03 Ιουνίου 3, 1875 Dawn 2016 εγκαταλείφθηκε ο στόχος
449 Αμβούργα 86 01899-10-31 Οκτωβρίου 31, 1899 CRAF 1998 ακυρώθηκε η αποστολή
1620 Γεωγράφος 5.1×1.8 01951-09-14 Σεπτεμβρίου 14, 1951 Κλεμεντίνη 1995 απέτυχε η αποστολή
2019 Βαν Αλμπάντα - 01935-09-28 Σεπτεμβρίου 28, 1935 NEAR 1998 εγκαταλείφθηκε ο στόχος
2530 Σίπκα - 01978-07-09 Ιουλίου 9, 1978 Ροζέττα 2007 εγκαταλείφθηκε ο στόχος[10]
2703 Ροντάρι - 01979-03-29 Μαρτίου 29, 1979 Ροζέττα 2007 εγκαταλείφθηκε ο στόχος[10]
3352 ΜακΏληφ 2–5 01981-02-06 Φεβρουαρίου 6, 1981 Deep Space 1 1998 εγκαταλείφθηκε ο στόχος
3840 Μιμιστρόμπελ - 01980-10-09 Οκτωβρίου 9, 1980 Ροζέττα 2007 εγκαταλείφθηκε ο στόχος[10]
4015 Ουίλσον-Χάρινγκτον 4 01949-11-19 Νοεμβρίου 19, 1949 Deep Space 1
Χαγιαμπούσα 2
1999
2022
εγκαταλείφθηκε ο στόχος
4660 Νηρέας ~1 01982-02-28 Φεβρουαρίου 28, 1982 NEAP
Χαγιαμπούσα
1997 εγκαταλείφθηκε ο στόχος
4979 Οταβάρα 5.5 01949-08-02 Αυγούστου 2, 1949 Ροζέττα 2007 εγκαταλείφθηκε ο στόχος[10]
(10302) 1989 ML - 01989-06-29 Ιουνίου 29, 1989 Χαγιαμπούσα 2002 εγκαταλείφθηκε ο στόχος
(163249) 2002 GT - 02002-04-03 Απριλίου 3, 2002 Deep Impact 2020 χάθηκε η επικοινωνία με την διαστημοσυσκευή
(185851) 2000 DP107 ~0.8 02000-02-29 Φεβρουαρίου 29, 2000 PROCYON 2016 μηχανική βλάβη[11]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Chang'E 2 images of Toutatis». http://www.planetary.org/multimedia/space-images/small-bodies/change-2-images-of-toutatis.html. 
  2. «Deep Space 1 – NSSDC/COSPAR ID: 1998-061A». NASA. 26 August 2014. http://nssdc.gsfc.nasa.gov/nmc/spacecraftDisplay.do?id=1998-061A. Ανακτήθηκε στις 1 July 2015. 
  3. «Rosetta Spacecraft Sees Its Shadow on a Comet (Photo)». Space.com. 5 March 2015. http://www.space.com/28731-rosetta-comet-spacecraft-shadow-photo.html. «Rosetta flew just 3.7 miles (6 kilometers) from Comet 67P's surface, resulting in a resolution of 4.3 inches (11 centimeters) per pixel [for OSIRIS].» 
  4. 4,0 4,1 «JPL Close-Approach Data: C/2013 A1 (Siding Spring)». 2014-02-09. http://ssd.jpl.nasa.gov/sbdb.cgi?sstr=2013A1;cad=1#cad. Ανακτήθηκε στις 2013-02-19. «last obs (arc=493 days w/619 obs)» 
  5. Grossman, Lisa (6 December 2013). «Fiercest meteor shower on record to hit Mars via comet». New Scientist. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-12-12. http://www.newscientist.com/article/dn24715-fiercest-meteor-shower-on-record-to-hit-mars-via-comet.html. 
  6. 6,0 6,1 6,2 6,3 6,4 6,5 Levison, H. F.; Olkin, C.; Noll, K. S.; Marchi, S.; Lucy Team (March 2017). «Lucy: Surveying the Diversity of the Trojan Asteroids: The Fossils of Planet Formation». 48th Lunar and Planetary Science Conference. Bibcode2017LPI....48.2025L. https://www.hou.usra.edu/meetings/lpsc2017/pdf/2025.pdf. Ανακτήθηκε στις 13 April 2017. 
  7. Asteroid Impact & Deflection Assessment (AIDA) study Archived 2015-06-07 at the Wayback Machine..
  8. Miriam Kramer (26 March 2013). «Asteroid Deflection Mission AIDA Set To Crash Two Spacecraft Into Space Rock In 2022». Huffington Post. http://www.huffingtonpost.com/2013/03/25/asteroid-deflection-mission-aida-spacecraft-_n_2949105.html. Ανακτήθηκε στις 19 September 2014. 
  9. Talbert, Tricia. «NASA’s New Horizons Team Selects Potential Kuiper Belt Flyby Target». www.nasa.gov. http://www.nasa.gov/feature/nasa-s-new-horizons-team-selects-potential-kuiper-belt-flyby-target. Ανακτήθηκε στις 29 August 2015. 
  10. 10,0 10,1 10,2 10,3 10,4 Luigi Colangeli, Elena Mazzotta Epifani, Pasquale Palumbo, The New Rosetta Targets: Observations, Simulations and Instrument Performances, pp. 71-72, Springer Verlag, 2013.
  11. «Due to ion engine failure, PROCYON will not fly by an asteroid». http://www.planetary.org/blogs/emily-lakdawalla/2015/05081421-procyon-failure.html.