Το λήμμα αυτό περιλαμβάνει κατάλογο πινάκων ζωγραφικής του Ιερώνυμου Μπος, καθώς και των αποδιδόμενων σε αυτόν ή στο εργαστήριό του. Η σειρά των έργων είναι προς το παρόν τυχαία εντός των ενοτήτων. Η χρονολόγηση και άλλες λεπτομέρειες βασίζονται στις έρευνες του The Bosch Research and Conservation Project, όπως παρουσιάστηκαν σε σχετικό βιβλίο το 2016.[1] Χρωματικές αναλύσεις των πινάκων του Μπος υπάρχουν επίσης στο ColourLex.[2]
Τα έργα του Μπος κατατάσσονται σε τρεις περιόδους : πρώιμα έργα (περ. 1470-1485), μέση περίοδος (περ. 1485–1500), και τελευταία περίοδος (περ. 1500 μέχρι τον θάνατό του). Η εξέταση της πρώτης περιόδου αφορά μόνο την δραστηριότητα του εργαστηρίου του και ενδεχομένως κάποια σχέδιά του, δεδομένου ότι δεν σώζονται πίνακες προ του 1485.
Και οι δύο εκδοχές είναι πιθανότατα αντίγραφα ενός χαμένου πρωτοτύπου του Μπος. Οι πλευρικοί πίνακες σχηματίζουν κλείνοντας τον πίνακα Το μονοπάτι της ζωής, όπως ονομάζεται συνήθως.
Το τρίπτυχο του Πάθους
περ. 1530
Παραγγελία της Mencía de Mendoza (1508-1554) για το ταφικό της παρεκκλήσι των Θεοφανίων (Capilla de la Epifanía) στην μονή του Santo Doming της Βαλένθια
Οι πλάγιοι πίνακες απεικονίζουν στο πίσω μέρος τους την Σύλληψη του Χριστού ο ένας και τον Χριστό φέροντα τον Σταυρό ο άλλος, σε αποχρώσεις του γκρίζου.
Έργο γνωστό και ως Εικόνα Βωμού του καρδιναλίου Γκριμάνι. Πιθανώς μέρος ενός μεγαλυτέρου πολυπτύχου, οι τέσσερις άλλοι πίνακες του οποίου πρέπει να έχουν χαθεί.
Κατά τον Friedländer πρόκειται για εντελώς πρώιμο έργο του Μπος. Αργότερα θεωρήθηκε απομίμηση του 16ου αιώνα. Πρόσφατα κρίθηκε ως έργο της δεκαετίας του 1470 εκτελεσμένο από τον στενό κύκλο του Μπος.[3]
Η προσκύνηση των Μάγων
Λάδι σε ξύλο
94 × 74 cm
Φιλαδέλφεια, Museum of Art
Σταύρωση με τον δωρητή
Λάδι σε ξύλο
74.7 × 61 cm
Βρυξέλλες, Musées royaux des Beaux-Arts de Belgique
Η πίσω όψη του πίνακα έχει μια στρόγγυλη διπλή είκονα (διάμετρος 39 cm) : Σκηνές από τα Πάθη του Χριστού (εξωτερικός κύκλος) και Πελεκάνος με νεοσσό (εσωτερικός κύκλος).
Τμήμα χαμένου τριπτύχου που περιλάμβανε επίσης την Αλληγορία της Λαιμαργίας και της Λαγνείας (που είναι το κάτω μέρος του πίνακα με Το πλοίο των τρελών) και τον Θάνατο και φιλάργυρο.
↑Luuk Hoogstede, Ron Spronk, Robert G. Erdmann, Rik Klein Gotink, Matthijs Ilsink, Jos Koldeweij, Hanneke Nap, and Daan Veldhuizen, Hieronymus Bosch, Painter and Draughtsman – Technical Studies, Yale University Press, New Haven, 2016.
Matthijs Ilsink, Jos Koldeweij, Ron Spronk, Luuk Hoogstede, Robert G. Erdmann, Rik Klein Gotink, Hanneke Nap, and Daan Veldhuizen. Hieronymus Bosch: Painter and Draughtsman – Catalogue raisonné, Yale University Press, New Haven and London, 2016.
Luuk Hoogstede, Ron Spronk, Robert G. Erdmann, Rik Klein Gotink, Matthijs Ilsink, Jos Koldeweij, Hanneke Nap, and Daan Veldhuizen, Hieronymus Bosch, Painter and Draughtsman – Technical Studies, Yale University Press, New Haven, 2016.