Κατάλογος νομαρχών Αχαΐας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Κατάλογος Νομαρχών Αχαΐας)
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο Νομάρχης Αχαΐας ήταν πολιτική θέση δημοσίας διοίκησης, επικεφαλής του νομού Αχαΐας. Ήταν νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και αρμοδιότητά του ήταν η διοίκηση των τοπικών ζητημάτων σε επίπεδο νομού. Αρχικά ήταν διορισμένος από την εκάστοτε κυβέρνηση και από το 1994 εκλεγμένος από τον λαό. Η έδρα του νομάρχη ήταν η πόλη της Πάτρας.

Μετά την επανάσταση του 1821 κρατήθηκε η οθωμανική γεωγραφική διαίρεση και οι πρώτη διοικητές ήταν το 1823 οι Έπαρχοι, με την απελευθέρωση το 1828 ο κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας αντικατέστησε τον έπαρχο με τον "Έκτακτο επίτροπο ή διοικητή" και με την έλευση του Βασιλιά Όθωνα δημιουργήθηκαν το 1833 οι Νομοί όπου διορίσθηκαν και οι πρώτοι Νομάρχες. Λόγω διαφόρων διοικητικών μεταρρυθμίσεων η θέση του νομάρχη Αχαΐας διατηρούνταν την περίοδο 1899-1909 και 1936-2010, το 2010 καταργήθηκαν οι Νομοί και η θέση του νομάρχη.


Κατάλογος έκτακτων επιτρόπων Αχαΐας
Διορισμένοι από την κυβέρνηση
1828-1833
διορισμένος έκτακτος επίτροπος (Γέννηση - Θάνατος) Διάρκεια Σημειώσεις
Γεώργιος Μαυρομμάτης (1771-1836) [1] 1828 Από την πλευρά της μητέρας του ήταν συγγενείς με την οικογένεια Μπότσαρη[1]
Αλέξανδρος Αξιώτης[1] 1828-1830 Κατηγορήθηκε για οικονομικές ατασθαλίες
Ιωάννης Μελάς[1] (1787-1833) 1830-1832
Ιωάννης Τομπακάκης[1] 1832
Σπύρος Σπηλιωτόπουλος[1] 1832
Κατάλογος Νομαρχών Αχαΐας
Διορισμένοι από την κυβέρνηση
1899-1909
διορισμένος νομάρχης (Γέννηση - Θάνατος) Διάρκεια Σημειώσεις
Ιωάννης Ναούμ[2] 1899- Μάρτιος 1901[3] Νομάρχης Αχαΐας-Ήλιδος από το 1897, το 1899 με τον χωρισμού του νομού σε Αχαΐας και Ηλείας ανέλαβε την νομαρχία Αχαΐας.
Γεώργιος Τσαγκαράκης 1889 - 1890 Διετέλεσε νομάρχης αυτή την περίοδο σύμφωνα με την εφημερίδα Φορολογούμενος[4], ο Τριανταφύλλου αναφέρει μόνο τον Ναούμ.
Χρήστος Παλαμάς Μάρτιος 1901[5]- Μάιος 1902[6] Αντικατέστησε τον Ναούμ που προβιβάστηκε σε ανώτερη θέση
Ιωάννης Κονδάκης[2][7] 1902
Γ. Μπουκλάκος[2][8][7] 1902-1903
Θ. Θεοχάρης[2] 1903-1904
Νικόλαος Λουριώτης 1904-Δεκέμβριος 1905[9]
Χρήστος Παλαμάς (1849-1925) [2] 6 Ιανουαρίου 1906[9]-1906
Νικόλαος Κουμανιώτης[2] (18??-1909) 1906
Χρήστος Παλαμάς (1849-1925)[2] 1906-1909 Απολύθηκε επειδή δεν πρόλαβε να υποδεχτεί στην πόλη τον διάδοχο
Δ. Καλογερόπουλος[2] 1909
Κατάλογος Νομαρχών Αχαΐας
Διορισμένοι από την κυβέρνηση
1933-1994
διορισμένος νομάρχης (Γέννηση - Θάνατος) Διάρκεια Σημειώσεις
Κωνσταντίνος Καλαμάρας (18??-1937) [2] 1933 Δημοσιογράφος και γραμματέας της φιλοδασικής ενώσεως Αθηνών[10] . Απεβίωσε τον Απρίλιο του 1937.
1933-1934
Π. Βλάσσης[2] 1934
Αλεξάκης[2] 1935
Χρήστος Γιώτης[2] 1936-Απρίλιος 1937
Αθανάσιος Πέπας[2] Απρίλιος 1937-12 Μαΐου 1941 Παύθηκε από την Κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου.
Αλκιβιάδης Μπασιλάρης 12 Μαΐου 1941[11]-19 Αυγούστου 1941[9] Διορίστηκε από την Κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου, παραιτήθηκε μετά τρεις μήνες περίπου[12]
Κωνσταντίνος Σπήλιος 19 Αυγούστου 1941[13]-19 Αυγούστου 1942
Χρήστος Γιώτης 19 Αυγούστου 1942-2 Απριλίου 1943
Πολυζώης Οικονομίδης (1895-1993) 3 Απριλίου 1943[14]-1943 Πρώην νομάρχης Σάμου
Σπυρίδων Τσάκωνας 1943-1944
Δημήτριος Μπακογιάννης 1944
Ανδρέας Γεωργόπουλος 1944-1945
Γεώργιος Τζωρτζόπουλος (1905-1983) 1945
Πολυζώης Οικονομίδης (1895-1993) 1945
Θεμιστοκλής Αθανασιάδης-Νόβας (1896-1961) 1945-1946
Σάββας Αγγέλου 1946
Κωνσταντίνος Πεζόπουλος (18??-1967) 1946 Πρώην νομάρχης Αττικής και Βοιωτίας 1939-1941. Απεβίωσε τον Νοέμβριο του 1967.
Νικόλαος Δουδουμόπουλος (1???-1968) 1946-1947
Σωτήριος Σταματιάδης (1???-19??) 1947
Νικόλαος Δουδουμόπουλος (1???-1968) 1947-1949
Κωνσταντίνος Ράλλης 1949-1950
Γεώργιος Τσιτσάρας (1916-1990) 1950-1955
Αργύρης Μπότσης (1914-1997) 1955-1963
Γεώργιος Τσιτσάρας (1916-1990) 1963-1964
Αριστομένης Κακούρης (1908-1988) 1964-1965
Αθανάσιος Γκαϊτατζής (1914-2004) 1966-14 Οκτωβρίου 1967
Θεόδωρος Λαδάς[15] 14 Οκτωβρίου 1967-29 Οκτωβρίου 1968
Στ. Μπαλτάς 29 Οκτωβρίου 1968-17 Δεκεμβρίου 1968 Νομαρχεύων
Νικόλαος Ματαράγκας (1918-1983) 17 Δεκεμβρίου 1968 - 23 Μαρτίου 1974
Ιωάννης Πάλλης (1924-1986) 1974 Δικηγόρος παρ΄ Αρείω Πάγου, Νομάρχης Λέσβου από το 1971 ως το 1974.
Κωνσταντίνος Παπαβλασόπουλος του Αναστασίου (19??-) 1974-1976 Με καταγωγή από τα Λεχαινά, υπηρέτησε και ως Νομάρχης Ανατολικής Αττικής και Ευβοίας.
Σπυρίδων Τσίρκας[16] 1976-1978
Νικόλαος Χανός (1936-)[16] 1978-1982 Με καταγωγή από την Άνδρο.[17] Νομάρχης Λάρισας (1974-77) και Νομάρχης Ιωαννίνων (1977-78).
Ευριπίδης Καφαντάρης (1947-) 1982-1985 Γεωπόνος, πρώτη του ενασχόληση με την πολιτική, έπειτα μετατέθηκε στην νομαρχία Μαγνησίας, εκλέχτηκε και βουλευτής Καρδίτσας
Δημήτρης Πανταζής (19??-) 1985-1988
Αναστασία Κανελλοπούλου (19??-) 1988-1989 Πρώην Νομάρχης Ευρυτανίας, πρώτη γυναίκα στη νομαρχία Αχαΐας.
Νικόλαος Τάγαρης (19??-2000) 1989-1993 Εκπαιδευτικός. Απεβίωσε στις 27 Αυγούστου 2000.
Στέργιος Κατηχωρίτης (19??-) 1993-1994 Τελευταίος διορισμένος νομάρχης
Κατάλογος Νομαρχών Αχαΐας
Εκλεγμένοι από τον λαό
1994-2010
διορισμένος νομάρχης (Γέννηση - Θάνατος) Διάρκεια κόμμα Σημειώσεις
Ευστάθιος Αθανασόπουλος-Σερέτης (19??-) [18] 1994-2002 ΠΑΣΟΚ ο πρώτος αιρετός νομάρχης
Δημήτρης Κατσικόπουλος (1960-) 2002-2010 ΠΑΣΟΚ ο τελευταίος νομάρχης

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 Βασίλης Κ. Λάζαρης, Καποδιστριακή Πάτρα, Εκδόσεις Περί Τεχνών, Πάτρα 2002. ISBN 960-8260-12-4
  2. 2,00 2,01 2,02 2,03 2,04 2,05 2,06 2,07 2,08 2,09 2,10 2,11 2,12 Κώστας N. Τριανταφύλλου, Ιστορικόν Λεξικόν των Πατρών, Τόμος Β', Τυπογραφείο Πέτρου Χρ. Κούλη, Πάτρα 1995, Τρίτη Έκδοση, λήμμα Νομάρχαι
  3. Νεολόγος, 12 Μαρτίου 1901, από το μουσείο τύπου Πατρών
  4. Φορολογούμενος, 2 Φεβρουαρίου 1890, από το μουσείο τύπου Πατρών
  5. Νεολόγος, 17 Μαρτίου 1901], από το μουσείο τύπου Πατρών
  6. Νεολόγος, 26 Μαΐου 1902, από το μουσείο τύπου Πατρών
  7. 7,0 7,1 Ο Νουμάς, τεύχος 2, 1903, Από το Πανεπιστήμιο Πατρών, Κοσμόπολις, ανακτήθηκε 10 Απριλίου 2019
  8. ΣΚΡΙΠ, φύλλο 30 Ιουλίου 1903
  9. 9,0 9,1 9,2 Νεολόγος, 7 Ιανουαρίου 1906, από το μουσείο τύπου Πατρών
  10. Νεολόγος, 18 Απριλίου 1937, Νεκρολογία του, από το μουσείο τύπου Πατρών
  11. Νεολόγος, 12 Μαΐου 1941, από το μουσείο τύπου Πατρών
  12. Νεολόγος, 16 Μαΐου 1941, από το μουσείο τύπου Πατρών
  13. Νεολόγος, 27 Αυγούστου 1941, από το μουσείο τύπου Πατρών
  14. Νεολόγος, 3 Απριλίου 1943, από το μουσείο τύπου Πατρών
  15. Εθνική Φωνή, φύλλο 29 Απριλίου 1968
  16. 16,0 16,1 Εθνική Αλήθεια, φύλλο Ιουνίου 1978
  17. εφ. Εθνική Αλήθεια, Ιούνιος 1978, σελ.2.
  18. Πέτρος Ψωμάς, Πατρινό Σαν Σήμερα διαδικτυακά το βιβλίο, ανακτήθηκε 10 Φεβρουαρίου 2013