Αθανάσιος Πέπας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αθανάσιος Πέπας
Γενικές πληροφορίες
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
στρατιωτικός
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΝομάρχης Αχαΐας

Ο Αθανάσιος Πέπας ή Πέππας ήταν Έλληνας στρατιωτικός και πολιτικός.

Εισήλθε στην σχολή Ευελπίδων το 1918 και μετά από 20αετή υπηρεσία αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του Ταγματάρχη[1].

Αμέσως με την αποστράτευση του διορίσθηκε από την κυβέρνηση Μεταξά τον Απρίλιο του 1937 νομάρχης Αχαΐας[2] αντικαθιστώντας τον Χ. Γιώτη και ήταν από τους μακροβιότερους νομάρχες Αχαΐας. Δεχόταν καθημερινά στο γραφείο του πολίτες κι άκουγε τα αιτήματα τους , μάλιστα είχε δώσει εντολή όλοι οι υπάλληλοι της νομαρχίας να σηκώνονται όρθιοι όταν εισέρχεται πολίτης όπως έκανε και ο ίδιος, αναφέρεται ότι ήταν πολύ δίκαιος στις απόφασις του[1]. Κατά την θητεία του στην νομαρχία Αχαΐας κηρύχθηκε ο Β' παγκόσμιος πόλεμος, έγινε ο βομβαρδισμός της Πάτρας, το πρωί τις 28 Οκτωβρίου 1940, και η παράδοση της πόλης στα Γερμανικά στρατεύματα το 1941.

Στις 26 Απριλίου 1941 η Γερμανική μεραρχία "Αδόλφος Χίτλερ" που βρισκόταν στην Ναύπακτο έστειλε στο στρατηγείο της Πάτρας τελεσίγραφο που ζητούσε να της κάνουν γνωστό ποια θα ήταν η στάση τους , περίμεναν απάντηση σε μία ώρα αλλιώς η πόλη θα βομβαρδιζόταν. Σε ολιγόλεπτη σύσκεψη μεταξύ του Πέπα του δημάρχου του ναυτικού διοικητή του στρατηγού και του αστυνομικού διευθυντή αποφασίστηκε η παράδοση της πόλης[3]. Τον Μάιο του 1941 αντικαταστάθηκε από την κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου με τον Άλκη Μπασιλάρη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Νεολόγος, 11 Απριλίου 1937, από το μουσείο τύπου Πατρών
  2. Νεολόγος, 7 Απριλίου 1937, από το μουσείο τύπου Πατρών
  3. Δημητρίου Λάγαρη, 5 χρόνια αίματος δόξης και σκλαβιάς, Εκδόσεις Αχαιός βιβλιοπωλείων Αγγ, Κουλουμπή, Πάτραι 1946, σελίδες 25 & 26