Κατάλογος δημάρχων Κατερίνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Κατάλογος Δημάρχων Κατερίνης)
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Το κτήριο του Δημαρχείου της Κατερίνης

Παρατίθεται ένας κατάλογος με τους κοινοτάρχες και δημάρχους της Κατερίνης από την απελευθέρωση της πόλης, στις 16 Οκτωβρίου 1912 μέχρι σήμερα. Από το 1918 ως το 1929 η Κατερίνη ήταν Κοινότητα. Ο πρώτος δήμαρχος ήταν ο Τούρκος Μουχαρέμ Ρουστέμ και τον διαδέχθηκε ο Έλληνας Βασίλειος Κυργιάνης. Πολλοί από τους διατελέσαντες δημάρχους χρημάτισαν αργότερα και βουλευτές, όπως ο Γεώργιος Παπαπαράσχος, ο Δημήτριος Δημάδης, ο Αθανάσιος Βασιλειάδης , ο Δημήτριος Βακάλης, ο Θεόφιλος Καμπερίδης και ο Ιωάννης Αμοιρίδης. Οι Δήμαρχοι Αιμίλιος Ξανθόπουλος και Πλάτων Ρωσσέτος εκτελέστηκαν κατά την περίοδο της Κατοχής. Μακροβιότερος σε θητεία (2007-2019) δήμαρχος ήταν ο Σάββας Χιονίδης. Ο Ολυμπιονίκης Κώστας Κουκοδήμος είναι σημερινός δήμαρχος από το 2019.

Δήμαρχοι Κατερίνης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δήμαρχοι Κατερίνης (1912-1918)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δήμος Κατερίνης 1912-1918
Εκλεγμένος ή διορισμένος δήμαρχος (Γέννηση - Θάνατος) Εικόνα Διάρκεια Σημειώσεις
Μουχαρέμ Ρουστέμ (18??-19??) ΜΟΥΧΑΡΕΜ ΡΟΥΣΤΕΜ.jpg 1912-1915 Τούρκος
Βασίλειος Κυργιάνης (1838-1931) ΚΥΡΓΙΑΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ.jpg 1915-1916 Ο πρώτος Έλληνας δήμαρχος της πόλης, πεθερός του βουλευτή Τσαλόπουλου.
Γεώργιος Παπαπαράσχος (1880-1955) Georgios Papaparasxou MP.jpg 1916-1917 Βουλευτής. Πρώτη θητεία (Πρόεδρος Κοινότητας). Υπηρέτησε αργότερα και ως Δήμαρχος.
Νικόλαος Λάμπαδος (18??-19??) 1918

Πρόεδροι Κοινότητας Κατερίνης (1918-1929)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κοινότητα Κατερίνης 1918-1929
colspan="5"
Δημήτριος Δημάδης (1887-1970) ΔΗΜΑΔΗΣ ΦΩΤΟ.png 1917-1920 Γιατρός και βουλευτής. Στις 9 Ιουλίου 1918 (με το νέο ημερολόγιο) αναγνωρίστηκε η Κοινότητα σε Δήμο Κατερίνης.
Γεώργιος Μαντζαρόπουλος (1864-1949) Mantzaropoulos Georgios.jpg 1920-1922
Κωνσταντίνος Κουρκουμπέτης (18??-1951) 1923-1927 Το 1925 έγινε ο πρώτος εκλεγμένος Έλληνας Πρόεδρος Κοινότητας Κατερίνης.
Νικόλαος Κούλας (1860-1937) ΚΟΥΛΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ.JPG 1927-Αύγουστος 1928
Αναστάσιος Τασιούλας (ή Τασούλας) (1887-1963) Anastasios tasioulas mayor of Katerini.png Αύγουστος 1928 - Δεκέμβριος 1928 Εκλέχτηκε πρόεδρος της Κοινότητας στα τέλη Αυγούστου του 1928 και παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς.
Αθανάσιος Βασιλειάδης (1898-1969) Athanasios Vasileiadis2.png Δεκέμβριος 1928-1929 Ο τελευταίος πρόεδρος της Κοινότητας Κατερίνης πριν προαχθεί σε Δήμο. Βουλευτής και Δήμαρχος αργότερα.

Δήμαρχοι Κατερίνης 1929-σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάλογος Δημάρχων της Κατερίνης
Εκλεγμένος ή διορισμένος Δήμαρχος (Γέννηση - Θάνατος) Εικόνα Διάρκεια Σημειώσεις
Νικόλαος Δίκας (1879-1957) Nikolaos Dikas Mayor of Katerini.png 1929-1933 Ο πρώτος Δήμαρχος Κατερίνης από τότε που ξαναέγινε Δήμος.
Δημήτριος Βακάλης ή Βακάλογλου (1900-1989) Vakalis dimitrios.jpg 1933-1934 Μικρασιατικής καταγωγής. Πρώτη θητεία. Εξελέγη αργότερα βουλευτής Πιερίας.
Αιμίλιος Ξανθόπουλος (1899-1943) Aimilios Xanthopoulos Bust Katerini.jpg 1934-1936 Εξελέγη στις εκλογές του 1933. Εκτελέστηκε από τους Γερμανούς το 1943.
Πλάτων Ρωσσέτος (1896-1944) 1937- 1938 Θρακιώτης στην καταγωγή. Εκτελέστηκε το 1944.
Γεώργιος Παπαπαράσχος (1880-1955) Georgios Papaparasxou MP.jpg 1939- 1940 Υπηρέτησε και ως πρόεδρος της Κοινότητας Κατερίνης, βουλευτής.
Δημήτριος Αντωνόπουλος (1901-1976) 1941-1941
Χαράλαμπος Λεμονόπουλος (18??-1947) 1942-1942 Πόντιος, εκδότης και διευθυντής της εφημερίδας Μακεδονικός Αγών.[1] Δολοφονήθηκε στις 4 Μαΐου 1947.
Αριστείδης Νικοδέλλης (1888-1975) 1943-1943 Με καταγωγή από τον Κοκκινοπλό, εφοριακός υπάλληλος.
Αθανάσιος Βασιλειάδης (1898-1969) Athanasios Vasileiadis2.png 1943-1944 Βουλευτής, υπηρέτησε νωρίτερα και ως πρόεδρος της Κοινότητας.
Ιωάννης Λευίτης (και Ιωάννης Λεβίδης) (1881-1972) 1944-1944 Γεωπόνος.
Χαράλαμπος Σιδηρόπουλος (1870-1964) Charalambos Sidiropoulos Mayor of Katerini.jpeg 1945-1946
Αναστάσιος Τασιούλας (ή Τασούλας) (1887-1963) Anastasios tasioulas mayor of Katerini.png 1946-1947
Βασίλειος Ταβαντζής (1896-1966) Vassilios tavantzis.jpeg 1948- 1949 Πρώτη θητεία
Αναστάσιος Τσαχαλίνας (1904-1971) ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΤΣΑΧΑΛΙΝΑΣ.jpg 1950-1951 Έμπορος
Μιχαήλ Γεωργόπουλος (19??-19??) [2] 1950
Βασίλειος Γιαννούλης (19??-19??)[2] 1950
Αριστείδης Νικοδέλλης (1888-1975) 1951-1952
Δημήτριος Βακάλης (ή Βακάλογλου) (1900-1989) Vakalis dimitrios.jpg 1952-1954 Δεύτερη θητεία. Υπηρέτησε και ως βουλευτής Πιερίας.
Σολομών Παπαδόπουλος (1890-1961) ΣΟΛΟΜΩΝ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ.png 1954-1959
Βασίλειος Ταβαντζής (1896-1966) Vassilios tavantzis.jpeg 1959-1964 Δεύτερη θητεία
Παναγιώτης Τερζόπουλος (1920-1989) ΤΑΚΗΣ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΣ.JPG 1964-1967 Πρώτος δήμαρχος της Κατερίνης εκλεγμένος με την Αριστερά. Αντιδήμαρχος έγινε η Παρθενόπη Κωτακίδου.
Χρήστος Τσαλίδης (1929-1990) [3] Christos Tsalidis Mayor of Katerini.png 1967-1974 Δικηγόρος, δήμαρχος την περίοδο της χούντας.
Αθανάσιος Κατσαούνης (1937-)[4] Athanasios Katsaounis Mayor of Katerini.png 23 Σεπτεμβρίου 1974 - 1975 Πρωτοδίκης, διορισμένος από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας. Τον Ιούνιο του 1977 μετετέθη στο Πρωτοδικείο του Κιλκίς.
Συμεών Χαραλαμπίδης (Σίμος Χαραλαμπίδης) (1933-) Simos charalambidis.jpg Μάιος 1975 - 31 Δεκεμβρίου 1986 Διπλωματούχος πολιτικός μηχανικός του ΕΜΠ (1960).[5]
Θεόφιλος Καμπερίδης (1930-) Theofilos Kamberidis.jpg 1η Ιανουαρίου 1987 - 31 Δεκεμβρίου 1990 Βουλευτής της Ένωσης Κέντρου το 1964. Οργάνωσε τον αντιδικτατορικό αγώνα από τις ΗΠΑ.
Μενέλαος Τερζόπουλος (1933-) ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΣ.JPG 1η Ιανουαρίου 1991-1996 Γιατρός ΩΡΛ, με σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνιας και με μετεκπαίδευση στο Κίελο, αδερφός του πρώην Δημάρχου (1964-67) Τάκη Τερζόπουλου και του πρώην βουλευτή Γεωργίου Τερζόπουλου.

Εξελέγη για πρώτη φορά το 1990 με το ΠΑΣΟΚ και επανεξελέγη στις εκλογές του 1994 από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 60,3%.[6] Ανέπτυξε και συγγραφικό έργο.

Ιωάννης Αμοιρίδης (1957-) ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ.png 1997 - 31 Δεκεμβρίου 2006 Έγινε αναπληρωτής δήμαρχος το 1997. Κέρδισε τις εκλογές του 1998 και επανεξελέγη με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2002. Βουλευτής με την ΔΗΜΑΡ.
Σάββας Χιονίδης (1959-) Savvas Chionidis.JPG 1η Ιανουαρίου 2007- Ιούνιος 2019 Εξελέγη το 2006 με τη ΝΔ και επανεξελέγη στις εκλογές του2010 και του 2014. Ο μακροβιότερος δήμαρχος (με θητεία 12 ετών). Παραιτήθηκε από δήμαρχος για να πολιτευτεί στις βουλευτικές εκλογές.
Αναστάσιος Παπαζήσης (19??-) 27 Ιουνίου 2019 - 31 Αυγούστου 2019[7] Εξελέγη δήμαρχος από το συνδυασμό "Πολίτες σε Δράση" του Σάββα Χιονίδη (νικητή των εκλογών του 2014). Γεννήθηκε στον Κοκκινοπλό Λάρισας. Υπηρέτησε ως δάσκαλος και επί 3 τετραετίες ως δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης.
Κώστας Κουκοδήμος (1969-) Kostas Koukodimos as an athlete 1999.png 1η Σεπτεμβρίου 2019 - σήμερα Επικράτησε του Σάββα Χιονίδη στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, με ποσοστό 54,4 έναντι 45,5% για τον απερχόμενο δήμαρχο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ο Τύπος στην Κατερίνη (pdf)
  2. 2,0 2,1 Περικλής Γρ. Αγγελόπουλος, Πολιτική Διοίκησις και Αυτοδιοίκησις εις την Βόρειον Ελλάδα 1912-1965, Θεσσαλονίκη 1965, σελ. 207.
  3. Πέθανε ο δικηγόρος Χρήστος Τσαλίδης, Ολύμπιο Βήμα, φύλλο 20-10-1990, σελ. 1.
  4. εφημερίδα Νέα Εποχή, 21-9-1974, όπου αναφέρεται ότι ήταν 37 ετών τότε (μέσω ΓΑΚ Αρχεία Ν. Πιερίας).
  5. Μενέλαος Τερζόπουλος, Συναντηθήκαμε..., Οι απόφοιτοι του Γυμνασίου Κατερίνης 1923-1970. εκδόσεις Μάτι 2013, σελ. 329, ISBN 978-960-6692-79-6
  6. Τα Νέα, 17-10-1994, σελ. 23.
  7. Νέος Δήμαρχος Κατερίνης έως τις 31.08.2019 ο Αναστάσιος Παπαζήσης, kapa-news, 27 Ιουνίου 2019.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]