Δήμαρχος του Δήμου Αιγάλεω

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Κατάλογος Δημάρχων Αιγάλεω)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο Δήμαρχος Αιγάλεω είναι η Δημοτική Αρχή του Δήμου Αιγάλεω. Ο Δήμος ιδρύθηκε μετά την απόσπαση της Κοινότητας των Νέων Κυδωνιών από το Δήμο Αθηναίων και την προσάρτησή της στην Κοινότητα Αιγάλεω.[1] [2] Η κοινότητα αναγνωρίστηκε επίσημα σε Δήμο Αιγάλεω με το ΦΕΚ 22Α στις 29 Ιανουαρίου 1943.[3]

Κατάλογος Δημάρχων του Αιγάλεω
Εκλεγμένος ή διορισμένος Δήμαρχος Γέννηση - Θάνατος Διάρκεια Κόμμα Σημειώσεις
Αθανάσιος Γρηγ. Παπαδόπουλος (κοινοτάρχης) 1888 - 1964 1934 - τέλη 1939
Γεώργιος Κουρούσης 1905 - 1988 Τέλη 1939 - Ιούλιος 1944 Ήταν διορισμένος από το καθεστώς της 4ης Αυγούστου 1936 Απουσίασε από τις 28 Οκτωβρίου 1940 έως τον Απρίλιο 1941, λόγω επιστράτευσής του.
Γιάννης Μπατζακίδης 1911 - 2006 Αύγουστος 1944 - Ιανουάριος 1945 ΚΚΕ Λαϊκός δήμαρχος: Εξελέγη "δια βοής", τον Αύγουστο του 1944.
Αθανάσιος Δημ. Παπαδόπουλος 1886 (;) - 1965 Φεβρουάριος 1945 - αρχές 1946 Διορισμένος από το Λαϊκό Κόμμα Συνεπώνυμος του προηγουμένου. Γεννηθείς στη Βόρειο Ήπειρο της (τότε) Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (σήμερα Νότια Αλβανία) περί το έτος 1886, ως Αθανάσιος Παπάς. Η οικογένειά του μετοίκησε σύντομα στην ΚΠλη, από όπου επέστρεψε στην Ελλάδα λαβών εδώ το (δεύτερο) επώνυμο Παπαδόπουλος, το οποίο και επικράτησε στη συνέχεια. Απεβίωσε τον Ιανουάριο του 1965.
Σωσίπατρος Μώρος 1893 - 1947 Άνοιξη 1946 - 13 Ιουνίου 1946 Διορισμένος από το Λαϊκό Κόμμα Ασθένησε ενώ υπηρετούσε ως δήμαρχος.
Άγγελος Κούβελος 1899 - 1975 14 Ιουνίου 1946[4] - Μέσα 1950 Διορισμένος από το Λαϊκό Κόμμα
Χρ. Καθάρειος ; Μέσα 1950 - μέσα 1951 διορισμένος από το Κόμμα των Φιλελευθέρων Υπηρετούσε στο Δικαστικό Σώμα, ως Πρωτοδίκης. Τοποθετήθηκε σαν προσωρινός δήμαρχος Αιγάλεω στις 9 Αυγούστου 1950[5].
Απόστολος Στίγκας 1899 - 1955 μέσα 1951[6] - 1954 Ανεξάρτητος κοινής αποδοχής
Σταύρος Μαυροθαλασσίτης 1898 - 1986 1955 - 21 Απριλίου 1967, 1976 - 1978 ΚΚΕ
Γεώργιος Μαρτίνης Δαρδανέλια, 1902 - Αιγάλεω, 21 Μαρτίου 1987 Ιανουάριος[7] - Απρίλιος 1959 Υπηρεσιακός δήμαρχος (πρώτος πρόεδρος του Αιγάλεω Α.Ο.)
Ορφέας Τζανετόπουλος 5 Αυγούστου 1934 Μάιος 1967 - Ιούλιος 1974 Διορισμένος από τη Δικτατορία. Αρχικά, ως "δημαρχών" αναφέρεται ο Γ. Οικονόμου[8].
Λέανδρος Ρακιντζής 18 Φεβρουαρίου 1938 24 Σεπτεμβρίου 1974[9] - 31 Δεκεμβρίου 1975 Αρεοπαγίτης ε.τ. και από το 2004 Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης. Διορισμένος υπηρεσιακά (ως πρωτοδίκης) από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας.[10]
Πάνος Σπηλιόπουλος 6 Δεκεμβρίου 1939 1979 - 1986, 1991 - 1994 ΠΑΣΟΚ
Γιάννης Μυστακόπουλος 23 Οκτωβρίου 1946 1987 - 1990, 1995 - 2002 ΚΚΕ-ΚΚΕ Εσωτερικού[11], ΣΥΝ Εξελέγη για πρώτη φορά, με τη στήριξη του ΚΚΕ και του ΚΚΕ Εσωτερικού[11] το 1986 με ποσοστό 61,8% έναντι 38,1% για τον Πάνο Σπηλιόπουλο.[12]
Δημήτρης Καλογερόπουλος 23 Σεπτεμβρίου 1952 2003 - 2010 ΝΔ
Χρήστος Καρδαράς 8 Σεπτεμβρίου 1949 2011 - 31 Αυγούστου 2014 ΠΑΣΟΚ
Δημήτρης Μπίρμπας 29 Νοεμβρίου 1958 1 Σεπτεμβρίου 2014 - σήμερα ΣΥΡΙΖΑ

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Φ.Ε.Κ. 22 Α'/18.01.1934
  2. Παρουσίαση Δήμου Αιγάλεω, δικτυακός τόπος Δήμου Αιγάλεω, ανάκτηση 26-5-2014.
  3. EETAA Διοικητικές μεταβολές Δήμου Αιγάλεω
  4. Φύλλο εφημερίδας "Εμπρός", της 19 Δεκεμβρίου 1946, σελ. 2: "Ο Έρανος δια τους Ακρίτας"
  5. Φύλλο εφημερίδας "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" της 10 Αυγούστου του 1950: "Οι διορισθέντες δικαστικοί ως δήμαρχοι εις τους δήμους της τ. διοικήσεως πρωτευούσης"
  6. Φύλλο εφημερίδας "Ελευθερία", της 20 Οκτωβρίου 1951, σελ. 3
  7. Φύλλο εφημερίδας "Έθνος" της 15 Ιανουαρίου 1959, σελ. 4: "Κύπελλο αθλοθετηθέν παρά του δημάρχου Αιγάλεω κ. Μαρτίνη"
  8. Φύλλο εφημερίδας "Έθνος" της 11 Μαΐου 1967, σελ. 6: "Δήμος Αιγάλεω Αττικής-Διακήρυξις"
  9. Φύλλο εφημερίδας "Μακεδονία" της 26 Σεπτεμβρίου του 1974, σελ. 9:"Ανέλαβον καθήκοντα και άλλοι προσωρινοί δήμαρχοι"
  10. Βιογραφικό Λ. Ρακιντζή στο δικτυακό τόπο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.
  11. 11,0 11,1 Αποτελέσματα Δημοτικών εκλογών 1986, Τα Νέα, 21/10/1986, σελ. 14
  12. Αποτελέσματα δημοτικών εκλογών στο Δήμο Αιγάλεω 1986-2010, ΕΕΤΑΑ, ανάκτηση 26-5-2014.