Καραγενάνη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η καραγενάνη είναι πολυσακχαρίτης, που χρησιμοποιείται ως προσθετικό τροφίμων. Η κύρια χρήση της είναι στα γαλακτοκομικά και στα κρεατικά, εξαιτίας των ισχυρών δεσμών της με τις πρωτεΐνες των τροφίμων. Υπάρχουν 3 κύριες ποικιλίες καραγενάνης.[1]

Στην Ευρώπη απαγορεύεται η χρήση της για οργανικά ή άλλα προϊόντα για βρέφη για προληπτικούς λόγους.[2] Στις ΗΠΑ επιτρέπεται για την παρασκευή οργανικών τροφίμων συμπεριλαμβανομένων χυμών, σοκολατούχου γάλακτος και βρεφικών προϊόντων.

Μοριακές δομές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μοριακές δομές των διαφορετικών τύπων καραγενάνης

Στο εμπόριο κυκλοφορούν 3 τύποι καραγενάνης:

  • Η Κάπα[3]
  • Η Γιώτα.[3]
  • Η Λάμδα

Είναι ασφαλής για χρήση σε παγωτό, γάλα σόγιας και σάλτσες, αλλά και σε προϊόντα επεξεργασμένου κρέατος. Συνήθως χρησιμοποιείται μαζί με άλλους γαλακτοματοποιητές όπως η ξανθάνη. Συγκεκριμένα, στο τυρί κότατζ συμβάλλει στη βελτίωση της υφής, ενώ στο σοκολατούχο γάλα βοηθά στη σταθεροποίηση των πρωτεϊνών, δημιουργώντας μια απαλή αίσθηση στη στόμα. Πάντως, μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι ορισμένες μορφές της καραγενάνης (κυρίως η μη διασπώμενη) μπορούν να προκαλέσουν καταστροφή κυττάρων του πεπτικού συστήματος, στη συνέχεια έλκος και κατ' επέκταση κακοήθειες στο έντερο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. FAO Agar and Carrageenan Manual. Fao.org (1965-01-01). Retrieved on 10-12-2011.
  2. European Commission, Scientific Committee on Food. Opinion of the Scientific Committee on Food on Carrageenan (2003). http://ec.europa.eu/food/fs/sc/scf/out164_en.pdf.
  3. 3,0 3,1 [1], FAO Fisheries Technical Paper No. 441