Καρίν Αντόν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για άλλες χρήσεις της ονομασίας «Αντόν», δείτε: Αντόν (αποσαφήνιση). Για άλλες χρήσεις του ονόματος «Αντωνοπούλου», δείτε: Αντωνοπούλου (αποσαφήνιση).
Καρίν Αντόν
Karren Antonn
Η Καρίν μαζί με την Μπόνι Τάιλερ σε συναυλία στο "La Cigale" το 2005.
Προφορά
ΨευδώνυμοKareen Antonn[1]
Γέννηση24 Μαΐου 1980 (1980-05-24) (43 ετών)
Νοζάν-συρ-Μαρν, Γαλλία
ΕθνικότηταΕλληνική, Ισπανική
Χώρα πολιτογράφησης Γαλλική
Ιδιότηταηθοποιός, τραγουδιστής και μουσικός ηχογραφήσεων
Όργαναφωνή
Είδος τέχνηςΤραγούδι
Καλλιτεχνικά ρεύματαΠοπ, Ροκ
Ιστοσελίδαkareen.fr (αρχείο)

Η Καρίν Αντόν (γαλλικά: Kareen Antonn‎‎, πραγματικό όνομα Καρίν Αντωνοπούλου, γαλλικά: Kareen Antonopoulou‎‎, γενν. στις 24 Μαΐου 1980) είναι Γαλλίδα τραγουδίστρια ελληνικής και ισπανικής καταγωγής. Το 2003, ηχογράφησε μαζί με την Ουαλή ερμηνεύτρια Μπόνι Τάιλερ τις επιτυχίες της τελευταίας «Si demain» ("Turn around") και «Si s'arrête» ("It's a Heartache") στη γαλλική και στην πρότυπη αγγλική γλώσσα, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία σε αρκετές γαλλόφωνες χώρες και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Επίσης, ηχογράφησε το τραγούδι «Un Homme se blesse» με στόχο τα έσοδα των πωλήσεων του σινγκλ να δοθούν σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς που ασχολούνται με τη βοήθεια αστέγων προσώπων. Εκτός από τραγουδίστρια, είναι επίσης χορεύτρια και κωμική ηθοποιός.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτα χρόνια και ηθοποιία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην κοινότητα της πόλης Νοζάν-συρ-Μαρν (Nogent-sur-Marne) στον νομό του Βαλ-ντε-Μαρν (Val-de-Marne) στην περιοχή της Ιλ-ντε-Φρανς (Île-de-France) από Έλληνα πατέρα και Ισπανίδα μητέρα. Το πραγματικό της όνομά είναι Καρίν Αντονοπουλός. Ξεκίνησε την καριέρα της ως κωμική ηθοποιός σε πολλές κινηματογραφικές παραγωγές μικρού και μεσαίου μήκους, μεταξύ αυτών στη μικρού μήκους «Une vague idée de la mer primé» που συμμετείχε στο φεστιβάλ του Κλερμόν-Φερρόν (Clermont-Ferrand), στη μεγάλου μήκους ταινία «La 6e Piste» μαζί με τον Βρετανό ηθοποιό Ντέιβιντ Σόουλ και Γαλλίδα ηθοποιό Φιονά Γκελέν, καθώς και με τον ρόλο της πρωταγωνίστριας στο θεατρικό έργο του σεναριογράφου και ηθοποιού Άρνολντ Ουέσκερ, Η Κουζίνα ("La Cuisine").

Μουσική καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έπειτα ασχολείται με τη μουσική, συμμετέχοντας σε μουσικά συγκροτήματα με επιρροές από την Αλάνις Μορισέτ, U2 και Λέννυ Κράβιτζ. Σε ηλικία μόλις 16 ετών συμμετέχει με αρκετές εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές (καμπαρέ) του Παρισιού, όπως στο "Aux Trois Mailletz", στο οποίο εμφανίζεται περιστασιακά και μεταγενέστερα. Παράλληλα, εμφανίζεται ως χορεύτρια σε διάφορες χορευτικές σκηνές.[2] Το 1999, συνεργάζεται με τη μουσική εταιρία παραγωγών "Wamdue Project" του μουσικού παραγωγού Κρις Μπραν του οποίου το μουσικό κομμάτι King of My Castle κατέκτησε μια από τις πέντε θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη και συμμετέχει με τον παραγωγό της, σε συναυλίες ανά την υφήλιο.

Το 2003, αρχίζει η συνεργασία της με τον παραγωγό της Εμμανουέλ Πριμπύς (Emmanuel Pribys), ο οποίος είχε την ιδέα να εκτελεστεί η επιτυχία «Total Eclipse of the Heart» της Ουαλής ερμηνεύτριας Μπόνι Τάιλερ και σε γαλλική εκτέλεση με ταυτόχρονα αγγλικό και γαλλικό στίχο. Έπειτα στέλνει το δοκιμαστικό (demo) στην Μπόνι Τάιλερ, η οποία δέχεται και ηχογραφήσουν μαζί το γνωστό μουσικό κομμάτι που κυκλοφόρησε αρχικά το 1983.[εκκρεμεί παραπομπή] Το σινγκλ «Si demain» (Turn Around) κυκλοφορεί τον ίδιο χρόνο και γνωρίζει μεγάλη επιτυχία, αφού κατάφερε να καταγράψει πωλήσεις δυο εκατομμυρίων αντίτυπων σε όλο τον κόσμο.[3] Ο μουσικός δίσκος πούλησε στη Γαλλία 700.000 αντίτυπα, παρέμεινε στην πρώτη θέση των σινγκλ για τρεις μήνες και 26 εβδομάδες στην κορυφή των εκατό καλύτερων δίσκων,[4] ενώ υπήρξε και πλατινένιος το 2004.

Τον επόμενο χρόνο, μαζί με την Μπόνι, κυκλοφορεί το επόμενο σινγκλ «Si Tout S'Arrête» (It's A Heartache), το οποίο δεν γνώρισε την ίδια επιτυχία και έδειχνε ότι η επιτυχία της πρώτης της δουλειάς επισκίαζε άλλες προσπάθειες.[3] Αυτό διαφάνηκε και με τους επόμενους δίσκους της, όπως το «John» που κυκλοφόρησε το 2004 με αφορμή την αδαμάντινη επέτειο των 60 χρόνων από την Απελευθέρωση της Γαλλίας και το σινγκλ «Quand On Veut, On Peut» που κυκλοφόρησε το 2006 με σκοπό τη συλλογή δωρεών σε τηλεμαραθώνιο στην Ελβετία.[εκκρεμεί παραπομπή] Στις αρχές του 2005, αναγκάζεται να εμφανιστεί στην τηλεοπτική εκπομπή της γαλλικής τηλεόρασης «Sans aucun doute», προκειμένου να επιδιώξει την επιστροφή των χρηματικών καταβολών που παρακρατήθηκαν από τον παραγωγό της, την περίοδο των κοινών εμφανίσεων της σε συναυλιακούς χώρους με την Μπόνι Τάιλερ.[3] Στο μεταξύ, συμμετέχει και σε φιλανθρωπικές καμπάνιες, όπως το Fight Aids.

Τον Νοέμβριο του 2006, κυκλοφόρησε το πρώτο της ομώνυμο άλμπουμ «Kareen Antonn», το οποίο διατίθονταν αποκλειστικά μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της. Όπως δήλωσε σε συνέντευξή της εκείνης της περίοδο, η παραγωγή του ομώνυμου άλμπουμ της, τη βοήθησε να προωθήσει μια αποκλειστικά δική της δουλειά και να ξεπεράσει την απώλεια την αναγνωρισιμότητας που έχασε παλαιότερα. Το 2007, η Μπόνι Τάιλερ κυκλοφορεί τη συλλογή της «From The Heart», στην οποία υπάρχει και το «Si demain» που εκτέλεσαν με την Καρίν το 2003, και το οποίο γνωρίζει αξιόλογη επιτυχία στην Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Τον Φεβρουάριο του 2007, με σκοπό τη χρηματική ενίσχυση της φιλανθρωπικής οργάνωσης Abr'hiver για τη φροντίδα των αστέγων, κυκλοφορεί το σινγκλ «Un homme se blesse», τα έσοδα του οποίο διατέθηκαν για τον σκοπό αυτό. Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί και το πρώτο συναυλιακό (Live) της δίσκο, ενώ οι δυο δίγλωσσες επιτυχίες της, εντάσσονται στη συλλογή Hit Collection Edition που κυκλοφόρησε η Μπόνι Τάιλερ τον ίδιο χρόνο.

Μετά τη γέννηση του παιδιού της, κυκλοφορεί τον Οκτώβριο του 2010, το δεύτερό της άλμπουμ με τον τίτλο «Demain j'arrête» με ήχους ποπ, ροκ και ρέγγε. Έπειτα, η Καρίν δυσκολεύεται να κερδίσει πίσω την αναγνωρισιμότητά της που είχε κερδίσει στο παρελθόν. Στα τέλη του 2012, προσπαθεί να δώσει μια ακόμη ευκαιρία στον εαυτό της, δηλώνοντας συμμετοχή στη δεύτερη περίοδο του μουσικού τηλεοπτικού διαγωνισμού ταλέντων The Voice: La plus belle voix, όπου στις «τυφλές οντισιόν» ερμηνεύει το τραγούδι «Against All Odds (Take a Look at Me Now)» του Φιλ Κόλινς. Οι κριτές Φλορόν Πανί (Florent Pagny) και Λουί Μπερτινάκ (Louis Bertignac) εντυπωσιάζονται και επιθυμούν την ένταξή της στην ομάδα τους. Τελικά, επιλέγει να δουλέψει μαζί με το πρώην μέλος του γαλλικού ροκ συγκροτήματος Téléphone, Λουί Μπερτινάκ, και να δοκιμάσει να εξελιχθεί στον μουσικό διαγωνισμό.[3] Στο δέκατο επειδόσιο της δεύτερης περιόδου της εκπομπής που ονομάστηκε «battles», διαγωνίστηκε με την Ορόρ Ντεπλάς (Aurore Delplace) και δεν κατάφερε να προκριθεί στον επόμενο γύρο του μουσικού διαγωνισμού.[5] Τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου, στο μουσικό φεστιβάλ της πόλης Νανσύ «Woodstan», συμμετείχε με το μουσικό συγκρότημα Les Rapaces σε ένα αφιέρωμα για τους Beatles.[6]

Εργογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σινγκλ
  • Si demain... (Turn Around), 2003, Egp/Sony
  • Si Tout S'Arrête (It's A Heartache), 2004, Egp/Sony
  • John, 2004
  • Quand On Veut, On Peut, 2006
  • Un homme se blesse, 2007
Άλμπουμ
  • Kareen Antonn, 2006, Sterne /Sonybmg
  • Live, 2007
  • Demain j'arrête, 2010

Φιλμογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Une vague idée de la mer, μικρού μήκους παραγωγής του 1996 και συμμετοχή στο φεστιβάλ Clermont-Ferrand.
  • La 6e Piste, μεγάλου μήκους με τον Ντέιβιντ Σόουλ και τη Φιονά Γκελέν.

Τηλεοπτικές εμφανίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • The Voice 2, TF1, 2013

Τσαρτ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναλυτικά, η ακροαματικότητα των τραγουδιών της ήταν η εξής:[4]

Si demain… (Turn Around) (2003), με Μπόνι Τάιλερ.
    • #1 (10 εβδομάδες)
    • #1 (03 εβδομάδες)
    • #1 (08 εβδομάδες)
    • #3
    • #7
    • Παγκόσμια κατάταξη #9
    • #155
Si Tout S'Arrête (It's a Heartache) (2004), με Μπόνι Τάιλερ.
    • #7
    • #10
    • #12
    • #25
    • #27
Διάφορα
  • From The Heart, Μπόνι Τάιλερ, Greatest Hits 2007, Sony/BMG UK. bonus track Si demain... (Turn Around)]], Ιρλανδία #2, Ηνωμένο Βασίλειο #31, Ευρώπη top 100 #74, Ισπανία #76.
  • Hit Collection Edition, Μπόνι Τάιλερ, track (19) Si demain…, (20) Si tout s'arrête, (Γερμανία)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 3  Οκτωβρίου 2019.
  2. (Γαλλικά) «Biographie (αρχείο)». Kareen.fr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαΐου 2009. Ανακτήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2013. CS1 maint: Unfit url (link)
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 (Γαλλικά) Damien Mercereau (12 Φεβρουαρίου 2013). «The Voice : La renaissance de Kareen Antonn». Le Figaro. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-02-13. https://web.archive.org/web/20130213215804/http://tvmag.lefigaro.fr/programme-tv/article/people/73939/the-voice-la-renaissance-de-kareen-antonn.html. Ανακτήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2013. 
  4. 4,0 4,1 (Γερμανικά) «Kareen Antonn / Bonnie Tyler - Si demain... (Turn Around)». HitParade.Ch. Ανακτήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2013. 
  5. (Γαλλικά) P. Hohoadji (6 Απριλίου 2013). «RECAP - The Voice 2 : Sophie Tapie sauvée et de belles surprises pour la fin des battles». Première. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-06-16. https://web.archive.org/web/20130616083617/http://tele.premiere.fr/News-Tele/RECAP-The-Voice-2-Sophie-Tapie-sauvee-et-de-belles-surprises-pour-la-fin-des-battles-3729396. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2013. 
  6. (Γαλλικά) «Les Rapaces (tribute to the Beatles) (Fr)». info-culture.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2013. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]