Κανυτελής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κανυτελής
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Κανυτελής
36°31′32″N 34°10′46″E
ΧώραΤουρκία
Διοικητική υπαγωγήΓενισεχίρ
Υψόμετρο230 μέτρα
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Κανυτελής (τουρκικά: Kanlıdivane) είναι αρχαία πόλη η οποία βρίσκεται γύρω από μια μεγάλη δολίνη στην επαρχία Μερσίνης της σημερινής Τουρκίας.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κανυτελής βρίσκεται σε αγροτική περιοχή του διαμερίσματος Ερντεμλί, το οποίο αποτελεί τμήμα της επαρχίας Μερσίνης. Απέχει 18 χιλιόμετρα από το Ερντεμλί και 55 από τη Μερσίνη. Το υψόμετρό της είναι περίπου 230 μέτρα. Βρίσκεται κοντά στην πόλη Κουμκουγιού στην ακτή και μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από τους βραχώδεις τάφους του Τσανακτσί.

Η δολίνη είναι αρκετά μεγάλη· η μεγαλύτερη διάσταση φτάνει τα 130 μέτρα. Το βάθος της είναι περίπου 70 μέτρα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γύρω από τη δολίνη δεσπόζουν ερείπια της αρχαιότητας. Ανακαλύφθηκαν και ερευνήθηκαν από τους Βικτόρ Λανγκλουά και Σεμάβι Εγιτζέ.

Προρωμαϊκή εποχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κανυτελής αποτελούσε μέρος του Βασιλείου της Όλβης στην αρχαιότητα. Στη βόρεια νεκρόπολη υπάρχει ένα μαυσωλείο, το οποίο έχτισε η βασίλισσα Άβα για τον σύζυγο και τους υιούς της. Στην επιγραφή του πύργου στα νοτιοδυτικά γράφει· «Κτίστηκε από τον Τεύκρο, τον υιό του ιερέως βασιλέα Ταρκυάρη της Όλβης για τον Δία».

Ρωμαϊκή εποχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον πρώτο αιώνα το βασίλειο της Όλβης κατέστη υποτελές της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας Θεοδόσιος Β´ ανοικοδόμησε την πόλη ως χριστιανικό θρησκευτικό κέντρο και την μετονόμασε σε Νεάπολη.[1] Γύρω από τη δολίνη υπάρχουν ερείπια βασιλικών, στέρνες, λαξευμένοι βράχοι κ.λπ.[2]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Edwards, Robert W., "Kanlidivane" (2016). The Eerdmans Encyclopedia of Early Christian Art and Archaeology, ed., Paul Corby Finney. Grand Rapids, Michigan: William B. Eerdmans Publishing. σελίδες 2–3. ISBN 978-0-8028-9017-7. 
  2. «Festival page {{in lang|tr}}». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαΐου 2010. Ανακτήθηκε στις 31 Μαΐου 2010.