Κανακομυρίκη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κανακομυρίκη
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Φυτά
Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα (Angiosperms)
Ομοταξία: Δικοτυλήδονα (Dicotyledoneae)
Τάξη: Φηγώδη (Fagales)
Οικογένεια: Μυρικοειδή (Myricaceae)
Γένος: Κανακομυρίκη
(Canacomyrica)

Guillaumin

Είδος: C. monticola
Διώνυμο
Canacomyrica monticola
Guillaumin

Η κανακομυρίκη (λατινική και επιστημονική ονομασία Canacomyrica) είναι γένος δικοτυλήδονων φυτών, που ανήκει στην οικογένεια της μυρίκης, τα μυρικοειδή. Είναι ένα μονοτυπικό γένος, δηλαδή περιλαμβάνει ένα και μοναδικό είδος, το Canacomyrica monticola, ενδημικό της Νέας Καληδονίας. Είναι μικρό δέντρο ή θάμνος που ευδοκιμεί μόνο σε εδάφη σερπεντίνη με υψηλές περιεκτικότητες σε σίδηρο και μαγνήσιο. Για τον λόγο αυτόν, όντας και περιορισμένο σε όχι μεγάλα νησιά του Ειρηνικού, έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο των «ειδών προ απειλής» της IUCN Μέχρι το 2021 είχε ανακαλυφθεί μόνο σε ένδεκα τοποθεσίες στη νότια επαρχία της Ν. Καληδονίας. Πιθανοί κίνδυνοι για τη διαιώνιση του είδους είναι οι πυρκαγιές, η εξορυκτική δραστηριότητα και η υλοτόμηση.


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Kubitzki, K., κ.ά.: The Families and Genera of Vascular Plants, τόμ. 2, σ. 456, Springer Verlag, Βερολίνο 1993, ISBN 3-540-55509-9
  • Herbert, J.; Chase, M.W.; Möller, M.; Abbott, R.J. (2006). «Nuclear and plastid DNA sequences confirm the placement of the enigmatic Canacomyrica monticola in Myricaceae». Taxon 55 (2): 349-357. doi:10.2307/25065582. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]