Μυρίκη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μυρίκη
Μυρίκη
Μυρίκη
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Φυτά (Plantae)
Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα (Magnoliophyta)
Ομοταξία: Δικοτυλήδονα (Magnoliopsida)
Τάξη: Μυρικώδη (Myricales)
Οικογένεια: Μυρικοειδή (Myricaceae)
Γένος: Μυρίκη (Myrica)
L.
Τυπικό είδος
Myrica gale

Η Μυρίκη (επιστ. Myrica) είναι γένος αγγειόσπερμων δικότυλων φυτών της τάξης των μυρικώδη και της οικογένειας Μυρικοειδή. Περιλαμβάνει περίπου 50 είδη δέντρων ή θάμνων.

Τα δέντρα είναι είτε φυλλοβόλα είτε αειθαλή. Τα γνωστότερα είδη είναι τα εξής:

Είδη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το είδος Myrica gale θάμνος των εύκρατων περιοχών του Βόρειου ημισφαιρίου με αρωματικά φύλλα που περιέχουν και ρητίνη.

Το ύψος του θάμνου φτάνει τα 2 μέτρα , τα άνθη του είναι καλυμμένα με χνούδι και ο καρπός του είναι μικρός και σκληρός. Τα φύλλα του χρησιμοποιούνται στη φαρμακευτική και στον αρωματισμό της μπύρας. Παλαιότερα και κατά τον 16ο αιώνα οι μπύρες που έφεραν τον αρωματισμό από το φυτό θεωρούνταν υψηλής ποιότητας.

  • Το είδος Μυρίκη η ερυθρά (Morus rubra), δέντρο με ύψος που φτάνει τα 15 μέτρα και βρίσκεται στην Ιαπωνία, Νότια Κίνα, Φιλιππίνες ,Κορέα και καλλιεργείται για τους καρπούς του που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ποτού ,ενώ είναι και καλλωπιστικό σε διάφορα πάρκα.
  • Το είδος Μυρίκη η κηροφόρος (Myrica cerifera), ψηλός θάμνος φύεται στις περιοχές της Βορείου Αμερικής από το καρπό του συλλέγεται κερί και χρησιμοποιείται για την παρασκευή κεριών .
  • Το είδος Μυρίκη της Πενσυλβάνια (Myrica pensylvanica) που επίσης ο καρπός χρησιμοποιείται για παρασκευή κεριών και στη σαπωνοποιία.
  • Τέλος το είδος Μυρίκη η φάγια (Myrica faya) μικρό δέντρο ύψους 3-6 μέτρων που βρίσκεται στις νήσους Αζόρες και στα Κανάρια νησιά

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]