Καλοκαίρι και καταχνιά (ταινία 1961)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καλοκαίρι και καταχνιά
ΣκηνοθεσίαΠίτερ Γκλένβιλ
ΠαραγωγήΠολ Νέιθαν
Χαλ Ουόλις
ΣενάριοΤζέιμς Πόου
Μιντ Ρόμπερτς
Τένεσι Γουίλιαμς (Θεατρικό)
ΠρωταγωνιστέςΤζέραλντιν Πέιτζ
Λόρενς Χάρβεϊ
Ρίτα Μορένο
Ούνα Μέρκελ
ΜουσικήΈλμερ Μπέρνσταϊν
ΦωτογραφίαΤσαρλς Λανγκ
ΜοντάζΟυόρεν Λο
Εταιρεία παραγωγήςHal Wallis Productions
ΔιανομήParamount Pictures και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag 16/11/1961
Κυκλοφορία1961
Διάρκεια118 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαAγγλικά

Η ταινία Καλοκαίρι και καταχνιά (αγγλ. Summer and Smoke) είναι δράμα παραγωγής 1961 σε σκηνοθεσία Πίτερ Γκλένβιλ. Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Τένεσι Γουίλιαμς. Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι οι Τζέραλντιν Πέιτζ, Λόρενς Χάρβεϊ και Ρίτα Μορένο. Η κινηματογραφική προσαρμογή του θεατρικού του Γουίλιαμς έγινε από τους Τζέιμς Πόου και Μιντ Ρόμπερτς.

Η ταινία προτάθηκε για 4 βραβεία Όσκαρ (μεταξύ των οποίων και για Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της Τζέραλντιν Πέιτζ) χωρίς όμως να κερδίσει κάποιο.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Άλμα Γουάινμιλερ (Τζέραλντιν Πέιτζ), κόρη ενός αυστηρού ιερέα (Μάλκολμ Άτενσμπερι) και μιας προσβεβλημένης από άνοια μητέρας (Ούνα Μέρκελ), είναι ερωτευμένη από μικρή με τον γείτονά της τον Τζον Μπιουκάναν τον νεότερο (Λόρενς Χάρβεϊ), εκείνος φαίνεται να ανταποκρίνεται στο διακριτικό της φλερτ, αλλά οι διαφορετικές τους αντιλήψεις πάνω στον κόσμο και η μοίρα τους κρατούσαν πάντα χώρια. Τώρα που κι οι δυο έχουν ενηλικιωθεί, ο Τζον επιστρέφει στο πατρικό του, έχοντας πάρει το πτυχίο του στην ιατρική κι έχοντας περάσει τρεις ξέφρενες εβδομάδες στα νυχτερινά κέντρα των γειτονικών πόλεων, ενώ η Άλμα έχει μείνει γεροντοκόρη, κλεισμένη σπίτι της και κάνοντας μαθήματα ορθοφωνίας. Ο Τζόνι δεν είναι διατεθειμένος να ξεκινήσει να δουλεύει ως γιατρός αμέσως παρά την επιθυμία του πατέρα του (Τζον ΜακΊνταϊρ). Η συνάντησή του με την Άλμα ξυπνά μέσα στον νεαρό το σκίρτημα του παρελθόντος, αλλά η συντηρητική κοπέλα που αναζητά κάτι ανώτερο από τη σαρκική σχέση τον απορρίπτει παρά το γεγονός ότι τον αγαπά. Ο Τζον τότε συνάπτει σχέση με την προκλητική Ρόζα Ζακαρίας (Ρίτα Μορένο), την κόρη του ιδιοκτήτη του καζίνου Μου Λέικ, προκαλώντας τη ζήλια της Άλμα. Όταν η Άλμα μαθαίνει ότι ο Τζον πρόκειται να παντρευτεί τη Ρόζα μηχανορραφεί για να τους χωρίσει, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι η δολοφονία του πατέρα του Τζόνι.

Πληροφορίες παραγωγής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ταινία βασισμένη σε ένα από τα γνωστότερα θεατρικά του Τένεσι Γουίλιαμς, το οποίο ο δραματουργός ξεκίνησε να γράφει το 1945 και ολοκλήρωσε το 1948. Η πρεμιέρα του θεατρικού στο Μπρόντγουεϊ έγινε τον Οκτώβριο του 1948 και το θεατρικό παίχτηκε για 102 παραστάσεις. Το θεατρικό δεν έλαβε ανάλογη υποδοχή με το άκρως επιτυχημένο "Λεωφορείον ο Πόθος" που είχε ανέβει την προηγούμενη χρονιά. Το 1952 η Τζέραλντιν Πέιτζ έπαιξε τον κεντρικό ρόλο καθοδηγούμενη από τη σκηνοθεσία του Χοζέ Κουιντέρο, στο νεόκτιστο "Circle in the Square Theatre" στη σκηνή του Off-Broadway. Η θρυλική της ερμηνεία, αναπύρωσε το ενδιαφέρον του κόσμου για το θεατρικό και έβαλε εκείνην και τον Κουιντέρο στο χάρτη του Μπρόντγουεϊ. Μετά την επιτυχία της επανεκτέλεσης του θεατρικού, ο θρυλικός παραγωγός Χαλ Ουάλις, αγόρασε τα δικαιώματά του για 100.000 δολάρια. Η Πέιτζ, σε αντίθεση με άλλες πρωταγωνίστριες των πρώιμων θεατρικών του Γουίλιαμς (όπως για παράδειγμα η Τζέσικα Τάντι) κατάφερε να ερμηνεύσει το ρόλο στη μεγάλη οθόνη και απέσπασε διθυράμβους για την ψυχή που έβαλε στην ερμηνεία της εύθραυστης και συνάμα αλαφροΐσκιωτης Άλμα, μιας καταπιεσμένης γυναίκας που ψάχνει την ομορφιά σε ανώτερα ιδανικά για να ηττηθεί από τον ίδιο της τον εαυτό.

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Τζέραλντιν Πέιτζ έλαβε βραβεία από πολλούς κριτικούς της εποχής για την ερμηνεία της, καθώς και τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας Σε Δραματική Ταινία, ενώ η συμπρωταγωνίστριά της Ούνα Μέρκελ, έλαβε υποψηφιότητα για καλύτερη ερμηνεία β' γυναικείου ρόλου. Η ταινία έλαβε τέσσερις υποψηφιότητες για Όσκαρ, όπου η Πέιτζ, που έλαβε τη δεύτερή της υποψηφιότητα μετά το Χόντο (Hondo) του 1952, έχασε το βραβείο από τη Σοφία Λόρεν για την ερμηνεία της στην ταινία Η Ατιμασμένη (La Ciociara), η Ούνα Μέρκελ υποψήφια για Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου, έχασε το βραβείο από την συμπρωταγωνίστριά της στην ταινία Ρίτα Μορένο που κρίθηκε νικήτρια για το Γουέστ Σάιντ Στόρι (West Side Story). Υποψηφιότητα έλαβε επίσης ο Έλμερ Μπέρνσταϊν για το στοιχειωμένο μουσικό του θέμα[1].

Υποψηφιότητες:

  • Α' Γυναικείου Ρόλου - Τζέραλντιν Πέιτζ
  • Β' Γυναικείου Ρόλου - Ούνα Μέρκελ
  • Καλλιτεχνικής διεύθυνσης - Χαλ Περέιρα, Γουόλτερ Τάιλερ, Σάμιουελ Μ. Κόουμερ και Άρθουρ Κραμς
  • Μουσικής Επιμέλειας - Έλμερ Μπέρνσταϊν

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «NY Times: Summer and Smoke». NY Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2008. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]