Κακοκαιρία στη Χαλκιδική (2019)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η ξαφνική κακοκαιρία στη Χαλκιδική στις 10 Ιουλίου 2019 εκδηλώθηκε ως μέρος ενός ευρύτερου συστήματος το οποίο επηρέασε τη βόρεια Ελλάδα.

Ανάλυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το φαινόμενο στη Χαλκιδική ήταν μια τοπική καταιγίδα - υπερκύτταρο που χτύπησε λίγο μετά τις 21:30 (όταν είχε μόλις νυχτώσει) εντελώς ξαφνικά, ως ένα ακραίο μπουρίνι, στο οποίο συνέβη μια απότομη αύξηση της ταχύτητας του ανέμου στα (αναλόγως με το σημείο) 10 ή 11 Μποφόρ μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα! Χαρακτηριστικό είναι ότι περιγράφηκε από όσους είδαν το φαινόμενο ότι «πρώτα άρχισε να φυσάει ένα αεράκι και τότε, ξαφνικά, ήρθε από το πουθενά, μέσα στο σκοτάδι, κυριολεκτικά σε μια στιγμή». Μάλιστα σε αρκετά σημεία οι στιγμιαίες ριπές του ανέμου έφθασαν τα 132 χιλιόμετρα την ώρα, δηλαδή τα 12 Μποφόρ, τον μέγιστο βαθμό στην κλίμακα. Επίσης και η οριζόντια διάμετρος της λεγόμενης «υπερκυτταρικής» καταιγίδας ήταν εξαιρετικά μεγάλη, στα 160 χιλιόμετρα, ενώ οι κορυφές των νεφών ξεπέρασαν τα 13 χιλιόμετρα ύψος, φτάνοντας δηλαδή στον πυθμένα της Στρατόσφαιρας, και υπήρξε σημαντική κεραυνική δραστηριότητα, ενώ παράλληλα παρατηρήθηκε ασυνήθιστα απότομη πτώση της θερμοκρασίας, που έφθασε τους 7 βαθμούς Κελσίου μέσα σε μόλις 10 λεπτά.

Απολογισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προκάλεσε 7 νεκρούς (6 ξένους τουρίστες και έναν ψαρά), ανάμεσά τους ένα αγόρι 2 ετών. Καταγράφηκαν επίσης περισσότεροι από 100 τραυματίες. Όλοι οι θάνατοι και οι τραυματισμοί προκλήθηκαν λόγω της εξοντωτικής ταχύτητας των ανέμων και κυρίως από πτώσεις δέντρων, καταρρεύσεις υποστέγων εστιατορίων (κάποιοι τραυματισμοί και από πτώσεις άλλων αντικειμένων) και από πολλαπλή ανατροπή ενός αυτοκινούμενου τροχόσπιτου. Σύμφωνα με τις αναλύσεις των καταστροφών από τους μετεωρολόγους, ενδέχεται να υπήρξαν και κάποιοι σίφωνες.

Εκτός του ανθρώπινου απολογισμού, επίσης αποκολλήθηκαν στέγες κατοικιών και υπόστεγα καταστημάτων κατέρρευσαν, αυτοκίνητα καταστράφηκαν, πινακίδες ξηλώθηκαν, κολώνες φωτισμού έπεσαν και δέντρα ξεριζώθηκαν. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία συμμετείχε σε διασώσεις ατόμων, αντλήσεις υδάτων και κοπές δένδρων. Συνολικά δέχθηκε πάνω από 600 κλήσεις και επενέβη σε 235 συμβάντα, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν.[1]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]