Υπερκύτταρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Καταιγίδα - υπερκύτταρο πάνω από το Τσαπαράλ στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ, στις 3 Απριλίου 2004. Ενώ πολλές συνηθέστερες καταιγίδες (γραμμή λαίλαπας, μονοκύτταρο και πολυκύτταρο) έχουν παρόμοια εμφάνιση, τα υπερκύτταρα διακρίνονται από τη μεγάλης κλίμακας περιστροφή τους.

Ένα υπερκύτταρο είναι καταιγίδα που χαρακτηρίζεται από την παρουσία ενός μεσοκυκλώνα, δηλαδή ενός βαθέος, επίμονου περιστρεφόμενου ανοδικού ρεύματος αέρα.[1] Για το λόγο αυτό, οι καταιγίδες αυτές αναφέρονται μερικές φορές ως περιστρεφόμενες καταιγίδες.[2] Από τις τέσσερις ταξινομήσεις καταιγίδων (υπερκύτταρο, γραμμή λαίλαπας, πολυκύτταρο και μονοκύτταρο), τα υπερκύτταρα είναι στο σύνολό τους τα λιγότερο συχνά και έχουν τη δυνατότητα να είναι τα σφοδρότερα. Τα υπερκύτταρα συχνά απομονώνονται από άλλες καταιγίδες, και μπορούν να κυριαρχήσουν τον τοπικό καιρό σε μήκος έως και 32 χιλιόμετρα. Τείνουν να διαρκούν 2-4 ώρες.

Τα υπερκύτταρα τοποθετούνται συχνά σε τρεις τύπους ταξινόμησης: Κλασικά, Χαμηλού υετού (LP) και Υψηλού υετού (HP). Τα υπερκύτταρα LP βρίσκονται συνήθως σε πιο άνυδρα κλίματα, όπως στις υψηλές πεδιάδες των Ηνωμένων Πολιτειών, και τα υπερκύτταρα HP βρίσκονται συχνότερα σε υγρά κλίματα. Τα υπερκύτταρα μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στον κόσμο υπό τις σωστές προϋπάρχουσες καιρικές συνθήκες, αλλά είναι πιο κοινά στις Μεγάλες Πεδιάδες των Ηνωμένων Πολιτειών σε μια περιοχή γνωστή ως Μονοπάτι των Σιφώνων (Tornado Alley) και στο Διάδρομο των Σιφώνων της Αργεντινής, της Ουρουγουάης και της νότιας Βραζιλίας.

Είναι ο τύπος καταιγίδων υπεύθυνος για την εκτός άλλων φαινομένων δημιουργία των περισσότερων σιφώνων που σημειώνονται.

Συλλογή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Glickman, Todd S. (ed.) (2000). Glossary of Meteorology (2nd έκδοση). American Meteorological Society. ISBN 978-1-878220-34-9. CS1 maint: Extra text: authors list (link)
  2. ON THE MESOCYCLONE "DRY INTRUSION" AND TORNADOGENESIS, Archived at: Αρχειοθετήθηκε 2013-07-30 στο Wayback Machine., Leslie R. Lemon