Ριπαίος άνεμος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Στη Μετεωρολογία και ειδικότερα στη ναυτική μετεωρολογία ριπαίος άνεμος χαρακτηρίζεται ο άνεμος του οποίου η ένταση μεταβάλλεται απότομα και παροδικά, ολιγόλεπτης διάρκειας, επαναλαμβανόμενος κατά μικρά χρονικά διαστήματα.

Το φαινόμενο του ριπαίου ανέμου απαντάται πολύ κοντά στο έδαφος και κυρίως κοντά σε παραλίες, μέχρι απόστασης περίπου 1,5 μίλι. Κύρια αιτία αποτελεί η τριβή του πνέοντος ανέμου με εδαφικές εξάρσεις που βρίσκονται κοντά σε παραλίες με συνέπεια να δημιουργούνται επιμέρους διάφορα ρεύματα ίδιας κατεύθυνσης διαφορετικής όμως έντασης. Ανάλογα του τρόπου εκδήλωσής του ριπαίου ανέμου και των φαινομένων που τον συνοδεύουν χαρακτηρίζεται στη γλώσσα των ναυτικών ως "σπηλιάδα" ή ως "σαγανάκι".

  • Σπηλιάδα λέγεται ο ριπαίος άνεμος που εκδηλώνεται πλάγια προς την ακτή, όπου υψώνει στη μεν ξηρά τις μικρές κορυφές άμμου και προσβάλει οποιαδήποτε επιφάνεια που βρίσκεται κάθετη στη διεύθυνσή του, φαινόμενο ιδιαίτερα γνώριμο σε λουόμενους που βρίσκονται στη παραλία και αισθάνονται το σώμα τους κυριολεκτικά να υποβάλλεται σε αμμοβολή, στη δε θάλασσα να δημιουργεί στην επιφάνεια έντονες ρυτιδώσεις μέχρι πολύ μικρά κύματα τις κορυφές των οποίων επιρρίπτει με δύναμη στα πλευρά των σκαφών, διαφοροποιώντας την ανάπτυξη των ιστίων (πανιών).
  • Σαγανάκι, λέγεται ο ριπαίος άνεμος που εκδηλώνεται ομοίως όπως παραπάνω κυρίως όμως με στροβιλισμούς, μετακινώντας κόκκους άμμου ή σταγόνες θαλάσσης. Ο όρος αυτός δεν είναι επίσημος, επειδή όμως από τις γέφυρες των πλοίων φαίνεται η παράκτια επιφάνεια της θάλασσας να σχηματίζει μια εικόνα μικρών σεληνιακών κρατήρων έλαβαν τη δημώδη ονομασία "σαγανάκια".

Στις περιπτώσεις εκδήλωσης ριπαίου ανέμου οι ευρισκόμενοι στη παραλία θα πρέπει αμέσως να στρέψουν τα νώτα τους προς τον άνεμο, όσοι φέρουν μόνο λουτρική περιβολή θα πρέπει ή να σκεπάσουν τουλάχιστον το πρόσωπο και το στήθος με πετσέτα ή να καλυφθούν από κάποιο σταθερό εμπόδιο ή τέλος να εισέλθουν στη θάλασσα. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για τα μικρά παιδιά. Όσοι βρίσκονται σε λέμβους θα πρέπει να καθίσουν αμέσως στη προσήνεμη κουπαστή με τα νώτα προς τον άνεμο. Αν στο θαλάσσιο χώρο πραγματοποιείται εκπαίδευση ιστιοπλοΐας μικρών σκαφών θα πρέπει να έχουν δοθεί προηγουμένως σχετικές οδηγίες, να φορούν όλοι σωσίβιες ζώνες και απαραίτητα να συνοδεύει αυτά μηχανοκίνητο σκάφος σύμφωνα με τους κανονισμούς.

Λόγω της γεωφυσικής μορφολογίας της Ελλάδας οι άνεμοι αυτοί είναι ιδιαίτερα γνωστοί σ΄ όλους τους κόλπους και τις ακτές πλησίον των οποίων υφίστανται ψηλά βουνά. Χαρακτηριστικότεροι σε ένταση είναι της περιοχής Πλαταμώνα και σ΄ όλο τον Θερμαϊκό Κόλπο, στις ακτές του Αγίου Κοσμά μέχρι και της Βουλιαγμένης καθώς και σ΄ όλες τις νότιες ακτές των Κυκλάδων, ειδικότερα το Καλοκαίρι που ενισχύονται με τα μελτέμια.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ο ριπαίος άνεμος συγκαταλέγεται στους τοπικούς ανέμους.
  • Αντίθετος προς τον όρο αυτό άνεμος είναι ο λείος άνεμος, ή στρωτός άνεμος που παρουσιάζει στους ίδιους παραπάνω χώρους σταθερή ένταση.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου" τομ.16ος, σελ.649.