Καζακική Αυτόνομη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία
Η Καζακική Αυτόνομη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία (ρωσικά: Казакская Автономная Социалистическая Советская Республика, Kazakskaya Avtonomnaya Socialisticheskaya Sovetskaya Respublika καζακικά: Қазақ Автономиялық Социалистік Советтік Республикасы, Qazaq Avtonomïyalıq Sotsialïstik Sovettik Respuwblïkası, قازاق اۆتونومئيالىق سوتسىالئستىك سوۆەتتىك زەسپۋبلئكاسى*, Καζακικό Ομοιόμορφο Τουρκικό Αλφάβητο: Qazaq Aptonom Sotsijalistik Sovettik Respuʙlikasь), ήταν μια αυτόνομη δημοκρατία της Σοβιετικής Ένωσης εντός της Ρωσικής Σοβιετικής Ομοσπονδιακής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (ΡΣΟΣΔ), υφιστάμενη από το 1925 μέχρι το 1936.
Ιστορία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η Καζακική ΑΣΣΔ δημιουργήθηκε αρχικά ως Κιργιζική ΑΣΣΔ (δεν πρέπει να συγχέεται με την Κιργιζική ΑΣΣΔ των ετών 1926-36, μια περιοχή της Κεντρικής Ασίας, η οποία σήμερα είναι το ανεξάρτητο κράτος του Κιργιστάν) στις 26 Αυγούστου 1920, και ήταν μέρος της ΡΣΟΣΔ. Πριν από τη Ρωσική Επανάσταση, οι Καζάκοι στη Ρωσία ήταν γνωστοί ως "Κιργίζιοι-Καζάκοι" ή απλά "Κιργίζιοι" (και από τους Κιργιζίους ως "Καρά-Κιργκίζ").[1] Αυτή η πρακτική συνεχίστηκε ως τις αρχές της Σοβιετικής περιόδου, και η Κιργιζική ΑΣΣΔ ήταν μια εθνική δημοκρατία για τους Καζάκους. Ωστόσο, στις 15-19 Ιουνίου 1925 το πέμπτο Καζακικό Συμβούλιο των Σοβιέτ αποφάσισε να μετονομάσει τη δημοκρατία, ως Καζακική Αυτόνομη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία. Η πρωτεύουσα της πρώην Κιργιζικής ΑΣΣΔ ήταν το Ακ-Μετσέτ, έγινε η πρωτεύουσα της Καζακικής ΑΣΣΔ αλλά μετονομάστηκε σε Κιζιλορντά, από το καζακικό ''κόκκινο κέντρο". Το 1927 ή το 1929[2] το Άλμα-Άτα ορίστηκε ως η νέα πρωτεύουσα της ΑΣΣΔ. Τον Φεβρουάριο του 1930, υπήρξε μια αντισοβιετική ανταρσία στο χωριό Σοζάκ.[3] Στις 5 Δεκεμβρίου του 1936, η Καζακική ΑΣΣΔ αποσπάστηκε από τη ΡΣΟΣΔ και δημιουργήθηκε η Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Καζακστάν.
Γεωγραφία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η Καζακική ΑΣΣΔ, η οποία διαδέχτηκε την Κιργιζική ΑΣΣΔ, είχε όλη την επικράτεια της προηγούμενης ΑΣΣΔ, συν ένα μέρος του Ουζμπεκιστάν (Αυτόνομη Περιφέρεια των Καρακαλπάκ), του Τουρκμενιστάν (βόρεια ακτή του Κάρα-Μπογκάζ-Γκολ) και τη Ρωσία (μέρος της σημερινής περιφέρειας Αρινμπούρκ). Τα εδάφη αυτά μεταφέρθηκαν από την Καζακική ΑΣΣΔ την επόμενη δεκαετία.
Οι διοικητικές υποδιαιρέσεις της ΑΣΣΔ άλλαξαν αρκετές φορές στην ιστορία της. Το 1928, τα γκουμπερνίγια (κυβερνεία) τα οποία κληρονόμησε από την Κιργιζική ΑΣΣΔ αντικαταστάθηκαν με 13 οκρούγκ και επαρχίες. Το 1932, η δημοκρατία χωρίστηκε σε έξι μεγαλύτερα ομπλάστ (περιφέρειες). Αυτές ήταν:
- Περιφέρεια Ακτόμπε (πρωτεύουσα: Ακτομπέ)
- Άλμα-Άτα (πρωτεύουσα: Αλμάτι)
- Ανατολική Καζακική Περιφέρεια (πρωτεύουσα: Σεμέι)
- Περιφέρεια Καραγκάντα (πρωτεύουσα: Πετροπάβλ)
- Νότια Καζακική Περιφέρεια (πρωτεύουσα: Σιμκέντ)
- Δυτική Καζακική Περιφέρεια (πρωτεύουσα: Οράλ).
Στις 31 Ιανουαρίου του 1935, δημιουργήθηκε μια νέα εδαφική διαίρεση που περιελάμβανε τα ομπλάστ με ένα νέο οκρούγκ, το Καρκαραλίνσκ.[4]
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ The 1911 Encyclopædia Britannica: "Kirghiz" (scanned version)
- ↑ Vladimir Babak, et al., eds.
- ↑ Niccolò Pianciola; Paolo Sartori (2013). «Interpreting an insurgency in Soviet Kazakhstan : the OGPU, Islam and Qazaq 'Clans' in Suzak, 1930». Islam, Society and States Across the Qazaq Steppe: 297-340.
- ↑ Постановление ВЦИК от 31.01.1935 «О новом административно-территориальном делении Казакской АССР».