Καγκοσίμα (νομός)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Νομός Καγκοσίμα (ιαπωνικά: 鹿 児 島 県) είναι ένας νομός της Ιαπωνίας που περιλαμβάνεται από το νησί Κιούσου και τα νησιά Ρίου Κίου.[1] Ο νομός Καγκοσίμα έχει 1.599.779 κατοίκους και έχει γεωγραφική περιοχή 9.187 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Ο νομός Καγκοσίμα συνορεύει με τον νομό Κουμαμότο στα βόρεια και τον Νομό Μιγιαζάκι στα βορειοανατολικά.

Η Καγκοσίμα είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη του νομού Καγκοσίμα, ο οποίος έχει και άλλες μεγάλες πόλεις όπως η Κιρισίμα, η Κανόγια και το Σάτσουμασεντάι.[2] Ο νομός Καγκοσίμα βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο της νήσου Κιούσου και περιλαμβάνει τις ομάδες νησιών Σάτσουναν και Ρίου Κίου. Η ηπειρωτική επικράτεια του νομού Καγκοσίμα εκτείνεται από τη θάλασσα Αριάκε έως τον κόλπο του Σιμπούσι στις ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού και χαρακτηρίζεται από δύο μεγάλες χερσονήσους που δημιουργούνται από τον κόλπο Καγκοσίμα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο νομός Καγκοσίμα αντιστοιχεί στις αρχαίες Ιαπωνικές επαρχίες Όσουμι και Σάτσουμα, συμπεριλαμβανομένου του βόρειου τμήματος των νησιών Ρίου Κίου.[3] Αυτή η περιοχή έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην μεταρρύθμιση Μεϊτζί (Σάιγκο Τακαμόρι) και η πόλη Καγκοσίμα ήταν μια σημαντική ναυτική βάση κατά τη διάρκεια των πολέμων του 20ού αιώνα της Ιαπωνίας και το σπίτι του ναύαρχου Τόγκο Χεϊχάτσιρο. Πιο πρόσφατα περιστατικά είναι η βύθιση ενός κατασκοπευτικού πλοίου της Βόρειας Κορέας (το οποίο κατατασσόταν στην κατηγορία των 100 τόνων) το 2001 από την ακτοφυλακή, το οποίο αργότερα διασώθηκε και εκτέθηκε στο Τόκιο. Ένα άλλο περιστατικό έιναι και η απαγωγή ενός γραμματέα από μια παραλία της Καγκοσίμα το 1978 από πράκτορες της Βόρειας Κορέας. Αυτό έγινε γνωστό μόλις πρόσφατα, υπό τη διοίκηση Κοϊζούμι.

Πληθυσμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι δύο κύριες εθνικές ομάδες του νομού Καγκοσίμα είναι οι Ιάπωνες και οι Ριούκινιανοί (Νήσοι Ρίου Κίου).

Γεωγραφική θέση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο νομός Καγκοσίμα βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο του Κιούσου στη χερσόνησο Σάτσουμα και στη χερσόνησο Όσουμι. Ο νομός αυτός περιλαμβάνει επίσης μια αλυσίδα νησιών που εκτείνεται πιο νοτιοδυτικά του Κιούσου για μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα.

Ο νομός διαθέτει επίσης μια αλυσίδα ενεργών και αδρανών ηφαιστείων, συμπεριλαμβανομένου του μεγάλου Σακουρατζίμα, που υψώνεται έξω από τον κόλπο του Καγκοσίμα απέναντι από την ομώνυμη πόλη. Μια σταθερή γραμμή καπνού και τέφρας αναδύεται από την καλντέρα, που διαπερνάται από δυνατές μικρές εκρήξεις σε σχεδόν καθημερινή βάση.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Nussbaum, Louis-Frédéric. (2005). "Kagoshima prefecture", περιλαμβάνεται στο βιβλίο Japan Encyclopedia, σελ. 447
  2. Nussbaum, "Kagoshima prefecture" σελ. 447
  3. Nussbaum, "Provinces and prefectures" σελ. 780