Κίνημα Πέντε Αστέρων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Κίνημα Πέντε Αστέρων
Movimento5s.svg
Ηγέτης Μπέπε Γκρίλο
Ίδρυση 4 Οκτωβρίου 2009
Μέλη  (2012) 255.339 [1]
Ιδεολογία Λαϊκισμός
Περιβαλλοντισμός
Ηλεκτρονική δημοκρατία
Ευρωσκεπτικισμός
Ομάδα Κοινοβουλίου Ε.Ε. Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας
Ιστοσελίδα
movimentocinquestelle.it
Πολιτικό σύστημα Ιταλίας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων (ιταλ. Movimento 5 Stelle) είναι ιταλικό πολιτικό κόμμα που ιδρύθηκε από τον Μπέπε Γκρίλο, δημοφιλή κωμικό και μπλόγκερ, και τον Τζιανρομπέρτο Κασταλέτζιο στις 4 Οκτωβρίου 2009. Το κόμμα είναι λαϊκίστικο, οικολογικό, κατά του ευρώ και σχετικά ευρωσκεπτικιστικό. Τάσσεται υπέρ της άμεσης δημοκρατίας και της ελεύθερης πρόσβασης στο Διαδίκτυο, ενώ καταδικάζει τη διαφθορά. Το κόμμα συμμετείχε στις εκλογές του 2013 και συγκέντρωσε ποσοστό της τάξης του 25%[2].

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων, επίδραση στην Ελλάδα και ο λαϊκισμός στην Ευρώπη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων και ο λαϊκισμός του επηρέασαν την ελληνική πολιτική σκηνή, με τη δημιουργία του κόμματος Δραχμή, Δημοκρατική Κίνηση Πέντε Αστέρων τον Μάιο 2013. Η Δραχμή 5 Αστέρων θεωρήθηκε η ελληνική έκδοση του Κινήματος Πέντε Αστέρων[3] και ο ιδρυτής της αναφέρθηκε ως «ο Έλληνας Μπέπε Γκρίλο»[4]. Επιπλέον, το Κίνημα Πέντε Αστέρων θεωρείται ως μέρος μιας πανευρωπαϊκής τάσης προς τον λαϊκισμό, ιδιαίτερα από ευρωσκεπτιστικά κόμματα με παραδείγματα τη Δραχμή 5 Αστέρων, το Σχέδιο Β, το Κόμμα για την Ελευθερία της Ολλανδίας και το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου[5].

Έδρες σε κοινοβούλια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κοινοβούλιο Έδρες
Κάτω Βουλή της Ιταλίας
91 / 630
Ιταλική Γερουσία
36 / 315
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
17 / 73

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Five Star Movement της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).