Κίνημα Πέντε Αστέρων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κίνημα Πέντε Αστέρων
Movimento 5 Stelle
Movimento5s.svg
Ηγέτης Μπέπε Γκρίλο
Ίδρυση 4 Οκτωβρίου 2009
Μέλη  (2012) 255.339 [1]
Ιδεολογία Περιβαλλοντισμός
Ηλεκτρονική δημοκρατία
Ευρωσκεπτικισμός
Ομάδα Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας
Ιστοσελίδα
movimentocinquestelle.it
Πολιτικό σύστημα Ιταλίας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων (ιταλ. Movimento 5 Stelle) είναι ιταλικό πολιτικό κόμμα που ιδρύθηκε από τον Μπέπε Γκρίλο, δημοφιλή κωμικό και μπλόγκερ, και τον Τζιανρομπέρτο Κασταλέτζιο στις 4 Οκτωβρίου 2009. Το κόμμα είναι οικολογικό, κατά του ευρώ και ευρωσκεπτικιστικό. Τάσσεται υπέρ της άμεσης δημοκρατίας και της ελεύθερης πρόσβασης στο Διαδίκτυο, ενώ καταδικάζει τη διαφθορά. Το κόμμα συμμετείχε στις εκλογές του 2013 και συγκέντρωσε ποσοστό της τάξης του 25%[2].

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων, επίδραση στην Ελλάδα και ο λαϊκισμός στην Ευρώπη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων και ο λαϊκισμός του επηρέασαν την ελληνική πολιτική σκηνή, με τη δημιουργία του κόμματος Δραχμή, Δημοκρατική Κίνηση Πέντε Αστέρων τον Μάιο 2013. Η Δραχμή 5 Αστέρων θεωρήθηκε η ελληνική έκδοση του Κινήματος Πέντε Αστέρων[3] και ο ιδρυτής της, Θεόδωρος Κατσανέβας, αναφέρθηκε ως «ο Έλληνας Μπέπε Γκρίλο»[4]. Επιπλέον, το Κίνημα Πέντε Αστέρων θεωρείται ως μέρος μιας πανευρωπαϊκής τάσης προς τον λαϊκισμό[5], ιδιαίτερα από ευρωσκεπτιστικά κόμματα με παραδείγματα τη Δραχμή 5 Αστέρων, το Σχέδιο Β, το Κόμμα για την Ελευθερία της Ολλανδίας και το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου[6].

Στις Ιταλικές εκλογές της 4ης Μαρτίου 2018 το κόμμα κατέκτησε την πρώτη θέση με το 31% των ψήφων (2η πολιτική δύναμη μετά τη κεντροδεξιά συμμαχία)[7][8][9][10].

Έδρες σε κοινοβούλια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κοινοβούλιο Έδρες
Κάτω Βουλή της Ιταλίας
227 / 630
Ιταλική Γερουσία
112 / 315
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
14 / 76

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Five Star Movement της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).