Κέντρο Πληροφόρησης Οικονομικών Επιστημών - Λάιμπνιτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κέντρο Πληροφόρησης Οικονομικών Επιστημών - Λάιμπνιτς
Ίδρυση1919, πριν 105 έτη (1919)
Τοποθεσία Γερμανία, Κίελο, Αμβούργο
Συντεταγμένες54°20′18″N 10°09′22″E / 54.3383°N 10.1561°E / 54.3383; 10.1561
Συλλογή
Νόμιμη κατάθεσηΝαι
Άλλες πληροφορίες
ΔιευθυντήςKlaus Tochtermann
ΙστότοποςΕπίσημη ιστοσελίδα

Το Κέντρο Πληροφόρησης Οικονομικών Επιστημών - Λάιμπνιτς (ZBW) (γερμανικά: Leibniz-Informationszentrum Wirtschaft) είναι η μεγαλύτερη ερευνητική υποδομή στον κόσμο για την οικονομική βιβλιογραφία. Η ZBW είναι μέλος της Ένωσης Λάιμπνιτς και είναι ίδρυμα δημοσίου δικαίου από το 2007. Η ZBW έχει τιμηθεί αρκετές φορές με το διεθνές βραβείο LIBER για το καινοτόμο έργο της στον τομέα της βιβλιοθηκονομίας.[1]. Η ZBW παρέχει πρόσβαση σε εκατομμύρια αρχεία και μελέτες στον τομέα της οικονομίας, σε συνεργασία με περισσότερα 40 ερευνητικά ιδρύματα για τη δημιουργία μιας διαδικτυακής πύλης ανοικτής πρόσβασης και ενός δικτύου κοινωνικής έρευνας[2] . Η ZBW εκδίδει επίσης δύο περιοδικά: το Wirtschaftsdienst και το Intereconomics[2].

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κέντρο Πληροφόρησης Λάιμπνιτς για την Οικονομία (ZBW) ιδρύθηκε την 1η Φεβρουαρίου 1919 ως τμήμα του Ινστιτούτου του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία. Ως ερευνητική βιβλιοθήκη μπόρεσε να διατηρήσει πλήρως ανέπαφο το απόθεμά της. Το 1966, η ZBW έλαβε το καθεστώς της κεντρικής θεματικής βιβλιοθήκης για τον τομέα της οικονομίας στη Γερμανία και έγινε δεκτή στο σύστημα κοινής χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των κυβερνήσεων των ομόσπονδων κρατιδίων. Η ZBW είναι μέλος της Ένωσης Leibniz από το 1990. Το 2007, η ZBW διαχωρίστηκε από το Ινστιτούτο του Κιέλου και ιδρύθηκε ως ανεξάρτητο ίδρυμα δημοσίου δικαίου. Ταυτόχρονα προσάρτησε τη βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών του Αμβούργου και έγινε εκδότρια των περιοδικών Wirtschaftsdienst και Intereconomics. Από το 2007, η ZBW διαθέτει δύο παραρτήματα στο Κίελο και το Αμβούργο. Από το 2012, διατηρεί εξωτερικές αποθήκες στο Flintbek. Η έρευνα με προσανατολισμό στην εφαρμογή στην επιστήμη των υπολογιστών και της πληροφορικής καθιερώθηκε το 2010. Το 2014, η Γερμανική Ένωση Βιβλιοθηκών (DBV) τίμησε τη ZBW ως Βιβλιοθήκη της Χρονιάς, χαρακτηρίζοντάς την "μια ριζικά σύγχρονη βιβλιοθήκη, της οποίας η εστίαση στους πελάτες και η καινοτομία μπορεί να χρησιμεύσει ως πρότυπο για άλλες βιβλιοθήκες"[3][4].

Συλλογή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ZBW είναι η κεντρική θεματική βιβλιοθήκη και ερευνητική υποδομή για τον τομέα της οικονομίας στη Γερμανία. Η αποστολή της είναι να αποκτά, να καταγράφει και να αρχειοθετεί τη θεωρητική και εμπειρική βιβλιογραφία και τις ειδικές θεματικές πληροφορίες από τα οικονομικά και τις επιχειρηματικές σπουδές και να παρέχει πρόσβαση στο υλικό αυτό στο ευρύ κοινό σε εθνική βάση. Η ZBW προμηθεύεται επίσης όλες τις δημοσιεύσεις από στενά συνδεδεμένους και βοηθητικούς κλάδους που εστιάζουν στην οικονομική επιστήμη, προκειμένου να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη τάση για διεπιστημονική εργασία στην οικονομική έρευνα.

Η ZBW αποτελεί μέρος του συστήματος παροχής εθνικής βιβλιογραφίας στο πλαίσιο του Γερμανικού Ιδρύματος Έρευνας (DFG)[5][6][7].

Απόθεμα της βιβλιοθήκης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ZBW διαθέτει σχεδόν 4,4 εκατομμύρια τεκμήρια. Η ZBW είναι συνδρομητής σε περισσότερα από 27.100 περιοδικά και παρέχει πρόσβαση σε 2,3 εκατομμύρια ηλεκτρονικά αρχεία. Η πύλη αναζητήσεως EconBiz παρέχει δωρεάν πρόσβαση σε 10 εκατομμύρια σύνολα δεδομένων. Περισσότερα από 134.000 πλήρη κείμενα (έγγραφα εργασίας, άρθρα από περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων) από γερμανικά ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια είναι διαθέσιμα online και δωρεάν στο αποθετήριο EconStor[8][6].

Η ZBW δημιουργεί περιγραφικά μεταδεδομένα περιεχομένου όχι μόνο για βιβλία, αλλά και για άρθρα σε περιοδικά και έγγραφα εργασίας, δηλαδή καταχωρούνται με λέξεις-κλειδιά (περιγραφείς) από τον πρότυπο θησαυρό για τα οικονομικά.

Σχέδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ZBW συμμετέχει σε εθνικά και διεθνή έργα για την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών για τους χρήστες της:

  • GeRDI[9] - Γενική υποδομή ερευνητικών δεδομένων. Το έργο αποσκοπεί στην ανάπτυξη μιας κατανεμημένης και συνδεδεμένης υποδομής ερευνητικών δεδομένων. Στόχος είναι η εικονική σύνδεση των υφιστάμενων και μελλοντικών ερευνητικών κέντρων δεδομένων σε ολόκληρη τη Γερμανία. Αυτό επιτρέπει στους επιστήμονες να αναζητούν και να επαναχρησιμοποιούν ερευνητικά δεδομένα σε όλους τους κλάδους και χωρίς εμπόδια. Η ZBW συντονίζει το έργο, το οποίο χρηματοδοτείται από το Γερμανικό Ίδρυμα Έρευνας (DFG)[10].
  • Δικτυωμένη ανοικτή βάση δεδομένων παραπομπών (LOC-DB).[11] Το σχέδιο LOC-DB παρέχει εργαλεία και διαδικασίες βασισμένες σε τεχνολογίες συνδεδεμένων δεδομένων που θα επιτρέψουν σε μεμονωμένες βιβλιοθήκες να συμμετάσχουν σε μια ανοικτή, κατανεμημένη υποδομή για την ευρετηρίαση των παραπομπών. Στόχος της είναι να δείξει ότι η εκτεταμένη αυτοματοποίηση της δημιουργίας μεταδεδομένων μπορεί να παράγει σχετική προστιθέμενη αξία στην ανακάλυψη επιστημονικών πληροφοριών. [12]
  • μετρήσεις:[13] Μέτρηση της αξιοπιστίας και της αντίληψης των δεικτών για αλληλεπιδράσεις με επιστημονικά προϊόντα. Το έργο επικεντρώνεται στην απόκτηση βαθύτερης κατανόησης των εναλλακτικών δεικτών για τη μέτρηση των επιστημονικών επιδόσεων. Αναλύονται η ποιότητα και η αξιοπιστία των δεικτών, αλλά και ο βαθμός στον οποίο είναι σε θέση να αποτυπώσουν τις διαφορές μεταξύ των επιμέρους κλάδων[14].
  • ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ:[15]το έργο αποσκοπεί στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος εργασίας για την ποιοτική και ποσοτική ανάλυση μεγάλων συλλογών αρχείων και δεδομένων. Η ZBW είναι ο ερευνητικός εταίρος για την εξόρυξη κειμένου και δεδομένων και επίσης ο επιστημονικός συντονιστής, και συνεισφέρει την εμπειρογνωμοσύνη του στον τομέα της επιστήμης 2.0.[16]
  • Ψηφιακά στατιστικά στοιχεία Imperial: Συνήθως δεν είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο. Σε αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα, οι γερμανικές στατιστικές από το 1873 έως το 1883 ψηφιοποιήθηκαν και επεξεργάστηκαν σε μορφή που οι ερευνητές μπορούν να κατεβάσουν εύκολα για επαναχρησιμοποίηση σε λογιστικά φύλλα. Το έργο αυτό χρηματοδοτείται επίσης από το Γερμανικό Ίδρυμα Έρευνας (DFG)[17]
  • Ψηφιακή συντήρηση: Λόγω της ραγδαίας τεχνολογικής ανάπτυξης των τελευταίων ετών, οι πληροφορίες είναι συχνά διαθέσιμες μόνο σε ψηφιακή μορφή. Ταυτόχρονα, το υλικό και το λογισμικό που απαιτούνται για την ανάγνωση αυτών των πληροφοριών παλιώνουν ακόμη πιο γρήγορα. Η ψηφιακή διατήρηση εξασφαλίζει ότι οι μελλοντικές γενιές θα μπορούν πάντα να χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες. Για το σκοπό αυτό, η ZBW συνεργάζεται με δύο άλλες γερμανικές βιβλιοθήκες, το Κέντρο Πληροφόρησης Leibniz για την Επιστήμη και την Τεχνολογία (TIB) και το Κέντρο Πληροφόρησης για τις Βιοεπιστήμες (ZB MED), σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη στρατηγικών και μεθόδων για την ψηφιακή διατήρηση των ψηφιακών πόρων. [18]
  • Σύνδεσμοι ανοικτών δεδομένων:Το έργο περιγράφει την παροχή ανοικτών δεδομένων με την μορφή συνδεδεμένων δεδομένων. Η ZBW προσπαθεί να συνδέσει τα δικά της δεδομένα με εξωτερικά δεδομένα για να βρει νέες πιθανές εφαρμογές και χρήσεις. Τα πρώτα δεδομένα της ZBW που δημοσιευθήκαν σε αυτή τη μορφή είναι ο Πρότυπος Θησαυρός για την Οικονομία. Τα τρέχοντα πρωτότυπα είναι διαθέσιμα στα εργαστήρια της ZBW.[19]
  • da|ra[20] - Ο οργανισμός καταχώρισης ερευνητικών δεδομένων στις κοινωνικές και οικονομικές επιστήμες. Το ZBW - Πληροφοριακό Κέντρο Leibniz για τα Οικονομικά και το GESIS - το Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών Leibniz συνεργάζονται για την ανάπτυξη ενός οργανισμού καταχωρίσεως όπου οι κοινωνικοί και οικονομικοί ερευνητές μπορούν να καταχωρούν τα πρωτογενή δεδομένα που προκύπτουν από την έρευνά τους. Εξυπηρετεί επίσης το να καταστούν τα δεδομένα προσβάσιμα, αναγνωρίσιμα και, συνεπώς, αναπαραγώγιμα, πράγμα που σημαίνει ότι ολόκληρη η ερευνητική διαδικασία γίνεται με μεγαλύτερη διαφάνεια και είναι πιο αποτελεσματική. Τόσο η ZBW όσο και το GESIS είναι μέλη του DataCite, μιας διεθνούς πρωτοβουλίας για την καθιέρωση καθολικών προτύπων για την καταχώριση ερευνητικών δεδομένων[21][22].

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Who is the ZBW?». ZBW. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 5 Μαΐου 2017. 
  2. 2,0 2,1 «Leibniz Gemeinschaft: Institutes & Museums / ZBW». www.leibniz-gemeinschaft.de (στα Γερμανικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Φεβρουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουνίου 2017. 
  3. «History of the ZBW». ZBW. Ανακτήθηκε στις 17 Μαρτίου 2017. 
  4. «Satzung der Stiftung "Deutsche Zentralbibliothek für Wirtschaftswissenschaften – Leibniz-Informationszentrum Wirtschaft (ZBW)"» (PDF). ZBW. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 10 Ιουλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 17 Μαρτίου 2017. 
  5. «DFG, German Research Foundation». 
  6. 6,0 6,1 «Who is the ZBW?». ZBW. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 17 Μαρτίου 2017. 
  7. «Collection guidelines». ZBW. Ανακτήθηκε στις 17 Μαρτίου 2017. 
  8. «Facts and figures». ZBW. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Ιουλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 17 Μαρτίου 2017. 
  9. «GeRDI – Generic Research Data Infrastructure». 
  10. GeRDI: MOVING Αρχειοθετήθηκε 2022-07-11 στο Wayback Machine. retrieved 22-November-2016
  11. «Mannheim UL: DFG-Projekt "Linked Open Citation Database (LOC-DB)"». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Νοεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2016. 
  12. LOC-DB: LOC-DB Αρχειοθετήθηκε 2016-11-22 στο Wayback Machine. retrieved 22-November-2016
  13. «ZBW raises more than one million Euros in third-party funds to research the digitisation of the science system». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Σεπτεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2016. 
  14. metrics: metrics Αρχειοθετήθηκε 2019-09-21 στο Wayback Machine. retrieved 22-November-2016
  15. «Home – MOVING project». 
  16. The German National Library of Economics: MOVING Αρχειοθετήθηκε 2020-08-01 στο Wayback Machine. retrieved 22-November-2016
  17. «Digital Reich Statistics». ZBW. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 17 Μαρτίου 2017. 
  18. «Digital preservation». ZBW. Ανακτήθηκε στις 17 Μαρτίου 2017. 
  19. «Linked Open Data». ZBW. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Αυγούστου 2017. Ανακτήθηκε στις 17 Μαρτίου 2017. 
  20. «Home :: da-ra». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Νοεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 17 Μαρτίου 2017. 
  21. «dara». ZBW. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Φεβρουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 17 Μαρτίου 2017. 
  22. da|ra. «Home :: da|ra». .da-ra.de (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Νοεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 17 Μαρτίου 2017.