Κάτω τα χέρια από τη Βενεζουέλα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η εκστρατεία Κάτω τα χέρια από τη Βενεζουέλα είναι μια ομάδα πολιτικής πίεσης που εδράζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο με τμήματα σε άλλες χώρες.[1] Η εκστρατεία ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2002, ύστερα από την απόπειρα πραξικοπήματος του 2002 στη Βενεζουέλα, με σκοπό τη δημόσια και πολιτική ενημέρωση στο ΗΒ και αλλού σχετικά με τις κοινωνικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης του Ούγκο Τσάβεζ[2] και την απόκρουση αυτού που θεωρεί η εκστρατεία Κάτω τα χέρια από τη Βενεζουέλα ως μια "χρηματοδοτούμενη από τις ΗΠΑ προπαγανδιστική εκστρατεία" στη δύση για να παρουσιαστεί ο Τσάβεζ ως δικτάτορας και απειλή για τη δημοκρατία.[3]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η οργάνωση ιδρύθηκε από τον Άλαν Γουντς της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης, έναν Ουαλό Τροτσκιστή και πολιτικό συγγραφέα, ο οποίος έγραψε μια έκκληση,[4] που καλούσε στην "υπεράσπιση της επαναστατικής διαδικασίας στη Βενεζουέλα" και την υπεράσπιση της Μπολιβαριανής Επανάστασης, την αντίσταση ενάντια στην παρέμβαση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, και την εξασφάλιση ότι η πληροφόρηση για το τι συνέβαινε στη Βενεζουέλα θα έφτανε το παγκόσμιο εργατικό κίνημα.

Δραστηριότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η οργάνωση δημοσιεύει συνεντεύξεις τύπου για να αντικρούσει μη ευνοϊκές ενημερώσεις για την κυβέρνηση του Τσάβεζ από τα δυτικά ΜΜΕ, οργανώνει συλλαλητήρια και συμμετέχει σε εθνικές αντιπολεμικές διαδηλώσεις, και δουλεύει στο βρετανικό συνδικαλιστικό κίνημα. Έχει επίσης παρουσία σε βρετανικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπου πραγματοποιούν συχνά συνεδρίες με διαλέξεις για τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα, οργανώνει επισκέψεις Βενεζουελάνων συνδικαλιστών, και προβάλλει ντοκιμαντέρ.

Ο Ούγκο Τσάβεζ επισκέφτηκε τη Βιέννη, όπου μίλησε σε μια συγκέντρωση της εκστρατείας Κάτω τα χέρια από τη Βενεζουέλα με συμμετοχή 5.000 νεαρών ατόμων. Η οργάνωση συμμετείχε στην επίσκεψη του Τσάβεζ στο Λονδίνο, ο οποίος ήταν καλεσμένος του Κεν Λίβινγκστόουν. Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού ο Τσάβεζ αρνήθηκε να συναντήσει τον πρωθυπουργό του ΗΒ Τόνι Μπλερ, τον οποίο χαρακτήρισε "πιόνι του ιμπεριαλισμού [των ΗΠΑ]". Η εκστρατεία συμμετείχε στα ψηφίσματα επίσημης υποστήριξης που ψηφίστηκαν το 2005 (ψήφισμα 79) και το 2007 (ψήφισμα 76) από το βρετανικό Συμβούλιο Συνδικάτων, το σκωτσέζικο Συμβούλιο Συνδικάτων (ψήφισμα 108[5]) και την Πρόταση στην Ημερήσια Διάταξη (EDM 487) του Κοινοβουλίου των Κοινοτήτων από τον υποστηρικτή βουλευτή Τζον Μακντόνελ.

Άλλοι υποστηρικτές της εκστρατείας περιλαμβάνουν τον Τζέρεμι Ντίαρ, πρώην γενικό γραμματέα της βρετανικής Εθνικής Ένωσης Δημοσιογράφων, τον Τζορτζ Γκάλογουέι και το κόμμα RESPECT.[6] Ο Πρόεδρος Τσάβεζ ευχαρίστησε επίσημα την οργάνωση για τη δουλειά της.[7]

2019[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια της προεδρικής κρίσης στη Βενεζουέλα, ο αμφισβητούμενος πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο ξεκίνησε μια εκστρατεία με το όνομα "Κάτω τα χέρια από τη Βενεζουέλα" που διαδήλωσε στην Ουάσινγκτον.[8]

Δύο βδομάδες αργότερα τριάντα μέλη της βενεζουελάνικης κοινότητας του Νιού Χάβεν του Κονέκτικατ διαδήλωσαν δύο φορές υπέρ του Χουάν Γκουαϊδό, ενώ είκοσι μέλη της εκστρατείας Κάτω τα χέρια από τη Βενεζουέλα διαδήλωσαν "για να τον ανακηρύξουν μαριονέτα του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ". Το μήνυμα της εκστρατείας "ερχόταν σε αντίθεση με το μήνυμα της προηγούμενης συγκέντρωσης, που πραγματοποιήθηκε από Βενεζουελάνους μετανάστες, οι οποίοι καλούσαν τις ΗΠΑ να στηρίξουν την αλλαγή καθεστώτος."[9][10]

Εκδόσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2006 η εκστρατεία Κάτω τα χέρια από τη Βενεζουέλα εξέδωσε ένα 24σέλιδο περιοδικό, με τίτλο Κάτω τα χέρια από τη Βενεζουέλα, και δημιούργησε μια διεθνή αντιπροσωπεία για να παρακολουθήσει από πρώτο χέρι τις Προεδρικές εκλογές του Δεκεμβρίου 2006.

Το 2007 η εκστρατεία δημιούργησε τον "Κάτω τα χέρια από τη Βενεζουέλα FM", ένα μηνιαίο διαδικτυακό ραδιόφωνο διαθέσιμο από τον επίσημο ιστότοπό της. Οι εκπομπές περιλαμβάνουν ενημέρωση, συνεντεύξεις, εκστρατείες αλληλεγγύης, επαναστατική μουσική κ.λπ. και στοχεύουν σε αγωνιστές και γενικότερα ενδιαφερόμενους για τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Iranian Hands Off Venezuela Campaign launched!». web.archive.org. 4 Σεπτεμβρίου 2006. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Σεπτεμβρίου 2006. Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2021. CS1 maint: Unfit url (link)
  2. «About us». web.archive.org. 8 Αυγούστου 2006. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Αυγούστου 2006. Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2021. CS1 maint: Unfit url (link)
  3. «The Independent labels Hugo Chavez a "dictator"». web.archive.org. 8 Ιουλίου 2006. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Ιουλίου 2006. Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2021. CS1 maint: Unfit url (link)
  4. «Hands off Venezuela». Hands off Venezuela (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2021. 
  5. «Scottish TUC passes resolution on Venezuela». web.archive.org. 28 Αυγούστου 2006. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Αυγούστου 2006. Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2021. CS1 maint: Unfit url (link)
  6. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». www.vcrisis.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Νοεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2021. 
  7. «Chavez praises Marxist.com and backs Hands off Venezuela campaign». web.archive.org. 8 Ιουλίου 2006. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Ιουλίου 2006. Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2021. CS1 maint: Unfit url (link)
  8. «Venezuelan opposition leader takes campaign to northern city». AP NEWS. 16 Μαρτίου 2019. Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2021. 
  9. «This Time, Pro-Maduro Protesters Rally At City Hall | New Haven Independent». www.newhavenindependent.org (στα Αγγλικά). 15 Φεβρουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2021. 
  10. «"Mi Presidente Es Guaidó!" | New Haven Independent». www.newhavenindependent.org (στα Αγγλικά). 3 Φεβρουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]