Κάστρο του Καΐς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 44°29′26″N 1°18′20″E / 44.49056°N 1.30556°E / 44.49056; 1.30556

Κάστρο του Καΐς
Map
Είδοςοινοποιείο
Γεωγραφικές συντεταγμένες44°29′26″N 1°18′20″E
Διοικητική υπαγωγήΛυζέκ
ΧώραΓαλλία
ΙδιοκτήτηςΜαργαρίτα Β΄

Το Κάστρο του Καΐς (γαλλικά: Château de Caïx, προφέρεται: [kajs]) είναι κατοικία της Δανικής Βασιλικής Οικογένειας, το οποίο βρίσκεται στην οινοπαραγωγική περιοχή Καόρ (Cahors) στη νότια Γαλλία. [1]

Iστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στους μεσαιωνικούς χρόνους το κάστρο αποτελούσε μέρος της άμυνας της πόλης Λυζέκ (Luzech) λόγω της κυριαρχίας του στον ποταμό Λο (Lot).

Τον 15ο αι. το κάστρο ανήκε στην οικογένεια Κουντέρκ (Couderc), που ήταν συμβολαιογράφοι στο Λυζέκ, και τον 16ο αι. η οικογένεια Κουρτουά (Courtois) κατείχε το κάστρο. Με τον γάμο του με την Ελέν ντε Κουρτουά το 1640, ο Ζεράρ Λεφράν (Lefranc) έγινε κύριος της ιδιοκτησίας. Ήταν ο πρώτος κληρονομικός πρόεδρος του Φορολογικού Δικαστηρίου (Cours des Aides) στο κοντινό Καόρ. Ο εγγονός του Ζακ Λεφράν ήταν πρόεδρος, όταν το δικαστήριο μεταφέρθηκε στο Moντωμπάν (Montauban) το 1709, όπου αγόρασε ένα ακίνητο στο Πομπινιάν (Pompignan). Ο μεγαλύτερος γιος τού Ζακ, ο διάσημος Γάλλος ποιητής Ζαν-Ζακ Λεφράν μαρκήσιος του Πομπινιάν πέρασε το πρώτο μισό της ζωής του στο Καιξ και από εκεί εμπνεύστηκε τον κήπο του στο Σατώ ντε Πομπινιάν από την τοποθεσία και τη θέα (αν και όχι από την αρχιτεκτονική, μέχρι τότε ξεπερασμένη) του Καιξ. Ο δεύτερος γιος τού Ζακ, ο Ζαν-Ζορζ επίσκοπος του Βιέν (Vienne), που επίσης ήταν μία μορφή του Διαφωτισμού, μεγάλωσε εκεί επίσης. Η πώληση του Καιξ μπορεί να χρηματοδότησε ορισμένα από τα οικοδομικά έργα στο Πομπινιάν, το οποίο με τη σειρά του πωλήθηκε από τον εγγονό τού Ζαν-Ζακ το 1833.

Το κάστρο οχυρώθηκε για πρώτη φορά τον 14ο αιώνα. Από τότε έχει ξανακτιστεί και ανακαινιστεί αρκετές φορές. Οι Λεφράν έκτισαν τα εκτεταμένα κελάρια κρασιού κάτω από το κάστρο.

Η προσβολή από φυλλοξήρα κατέστρεψε τους αμπελώνες στα τέλη του 19ου αι. και οι ιδιοκτήτες μετανάστευσαν στην Ινδοκίνα. Δεν επέστρεψαν στην Ευρώπη παρά το 1955. Το 1967 ο διάδοχος της οικογένειας Ανρί-Μαρί-Ζαν-Αντρέ ντε Λαμπόρντ ντε Μονπεζά, νυμφεύτηκε την πριγκίπισσα Mαργαρίτα, τότε διάδοχο του θρόνου της Δανίας, και έγινε πριγκιπικός σύζυγος της Δανίας, όταν αυτή διαδέχθηκε τον πατέρα της στον θρόνο της Δανίας.

Το βασιλικό ζεύγος αγόρασε το κάστρο και το κτήμα το 1974· έκτοτε το έχουν ανακαινίσει εκτενώς. Σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο της μοναρχίας της Δανίας, η κατοικία έχει μετατραπεί σε ένα «χαλαρό περιβάλλον για επανένωση ολόκληρης της Δανικής Βασιλικής Οικογένειας και των Γάλλων συγγενών τους». [2] Ήταν το σκηνικό για τις φωτογραφίες διακοπών για τη βασιλική οικογένεια της Δανίας, συμπεριλαμβανομένων των 80ών γενεθλίων του πρίγκιπα Ανρί. [3]

Η κατοικία δεν είναι ανοιχτή στο κοινό. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι διαθέσιμη μία ξενάγηση στους κήπους. Το κάστρο εξακολουθεί να παράγει κρασί. [4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Official website». Chateau de Cayx. 
  2. «Château de Cayx». The Danish monarchy. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Δεκεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2009. 
  3. «Caption:LUZECH, FRANCE - JUNE 11: Danish Royal Family of Denmark attends a Photocall at Chateau de Cayx on June 11, 2014 in Luzech, France. (Photo by Patrick Aventurier/WireImage)». Getty Images. 
  4. «Chateau de Cayx». My French Wine Cellar. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Απριλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουνίου 2014.