Κάστρο της Κερασούντας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πύργος στο κάστρο της Κερασούντας

Το Κάστρο της Κερασούντας είναι φρούριο και κάστρο που χτίστηκε τον 2ο αιώνα π.Χ. στο μέρος που είναι σήμερα η Κερασούντα του Πόντου, στη σημερινή Τουρκία.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κάστρο χτίστηκε με εντολή του Φαρνάκη Α' (βασιλιά του Βασιλείου του Πόντου και γιο του Μιθριδάτη Γ').[1] Τότε, η πόλη ονομάστηκε Φαρνάκια. Στη συνέχεια, η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία εισέβαλε στην πόλη (63 π.Χ.) και η πόλη πήρε πίσω το όνομα Κερασούς (το όνομα χρησιμοποιήθηκε από την αρχαιότητα).[2][3]

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κάστρο της Κερασούντας βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου στο κέντρο της επαρχίας Κερασούντας. Έχει θέα προς την ακτή, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να δουν το νησί της Κερασούντας (ένα από τα δύο νησιά στον Εύξεινο Πόντο).

Εγκαταστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η είσοδος είναι δωρεάν. Στο υψηλότερο σημείο του κάστρου, βρίσκεται ο τάφος του προσωπικού φύλακα του Ατατούρκ, του Τοπάλ Οσμάν που συμμετείχε στις γενοκτονίες των Ελλήνων και των Αρμενίων. Το Μουσείο Κερασούντας είναι περίπου 10 λεπτά με το αυτοκίνητο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Alan, Hakan (2010). «Black Sea Region». Turkey (English). AS Books. σελ. 166. ISBN 9789750114779. 
  2. «Giresun Castle - Turkey - Black Sea Silk Road Corridor». Tr.blackseasilkroad.com. Ανακτήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2017. 
  3. «Karadeniz'in incisi Giresun'un buram buram tarih kokan mekanı; Giresun kalesi». Gzt.com. 24 Φεβρουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2017. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Castle of Giresun στο Wikimedia Commons