Κάστρο Ιβαμπίτσου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κάστρο Ιβαμπίτσου
Χάρτης
Είδοςιαπωνικό κάστρο και hill castle
Γεωγραφικές συντεταγμένες36°33′33″N 138°48′16″E
Διοικητική υπαγωγήHigashiagatsuma
ΧώραΙαπωνία
Κατεδάφιση1614
ΧρηματοδότηςSaitō clan
Προστασίαιστορική τοποθεσία της Ιαπωνίας[1]

Συντεταγμένες: 36°33′33″N 138°47′59″E / 36.55917°N 138.79972°E / 36.55917; 138.79972

Όρος Ιβαμπίτσου (Κάστρο Ιβαμπίτσου)

Το Κάστρο Ιβαμπίτσου (岩櫃城, Iwabitsu-jō) είναι κάστρο σε στυλ «γιαμασίρο» και βρίσκεται στο βουνό Ιβαμπίτσου στην Χιγκασιαγκατσούμα, στο νομό Γκούνμα της Ιαπωνίας.[2] Τα ερείπια του κάστρου προστατεύονται από την κεντρική κυβέρνηση της Ιαπωνίας ως Εθνικός Ιστορικός Τόπος από το 2019.[3]

Το Κάστρο Ιβαμπίτσου βρίσκεται στο βορειοδυτικό νομό Γκούνμα στη μέση μιας μεγάλης κοιλάδας, που δημιουργήθηκε από τον ποταμό Αγκατσούμα (παραπόταμος του ποταμού Τόνε). Αυτή η κοιλάδα ήταν η διαδρομή του Σίνσου Κάιντο, ενός δρόμου που οδηγούσε από το Τακασάκι στην επαρχία Σινάνο μέσω ενός περάσματος Τορίι, και έτσι το κάστρο έλεγχε ένα στρατηγικό σημείο σε αυτόν τον αυτοκινητόδρομο.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η προέλευση του Κάστρου Ιβαμπίτσου είναι αβέβαιη, αλλά πιστεύεται ότι χτίστηκε από την τοπική φυλή Αγκατσούμα κάποια στιγμή τον 13ο αιώνα. [2]Κατά τη διάρκεια της περιόδου Μουρομάτσι, ήταν στην κατοχή της φυλής Σάιτο, ενός άλλου τοπικού πολέμαρχου. Ωστόσο, στην πρώιμη περίοδο Σενγκόκου, καταλήφθηκε από τον Σανάντα Γιουκιτάκα, ο οποίος είχε επεκταθεί από την επαρχία Σινάνο στη βόρεια επαρχία Κοζούκε με την υποστήριξη του κυρίου του, Τακέντα Σίνγκεν. Η φυλή Σάιτο είχε στραφεί στον Ουεσούγκι Κένσιν της επαρχίας Ετσίγκο για βοήθεια, αλλά λόγω της απόστασης από το Ετσίγκο και των τεχνασμάτων που χρησιμοποιούσαν οι Σανάντα, το κάστρο έπεσε το 1563.

Ο Σανάντα Μασαγιούκι χρησιμοποίησε το Κάστρο Ιβαμπίτσου ως βάση του για να συνεχίσει την επέκτασή του στο βόρειο Κοζούκε, καταλαμβάνοντας το κάστρο Νουμάτα το 1579. Ανοικοδόμησε επίσης το Ιβαμπίτσου τζοκαμάτσι σε μια οχυρωμένη σουκούμπα περιβάλλοντας ολόκληρη την πόλη με μια σειρά από οχυρά και πύλες, παρόμοια με τη διάταξη, που χρησιμοποίησε αργότερα όταν σχεδίασε το νέο οχυρό για τη φυλή Τακέντα στο Κάστρο Σίνπου, όπως λίγα χρόνια αργότερα. Μετά την πτώση της φυλής Τακέντα το 1582, ο Σανάντα Μασαγιούκι είχε σχεδιάσει να παράσχει καταφύγιο στον Τακέντα Κατσουγιόρι στο Κάστρο Ιβαμπίτσου, αλλά ο Κατσουγιόρι δεν μπόρεσε να το φτάσει λόγω προδοσίας ορισμένων από τους εναπομείναντες υποστηρικτές του και διέπραξε σεππούκου.

Ο διάσημος σαμουράι Καρασάβα Γκένμπα ήταν αξιωματικός στο κάστρο. 

Μετά την εγκαθίδρυση ενός σταθερού καθεστώτος υπό τον Τογιοτόμι Χιντεγιόσι, το κάστρο Ιβαμπίτσου και το κάστρο Νουμάτα απονεμήθηκαν στον Σανάντα Νομπουγιούκι, ενώ ο πατέρας του Μασαγιούκι διατήρησε το Κάστρο Ουέντα. Μετά τον θάνατο του Τογιοτόμι Χιντεγιόσι, ο Σανάντα Μασαγιούκι παρέμεινε πιστός στον Τογιοτόμι Χιντεγιόρι και στον αντιβασιλέα του Ισίντα Μιτσουνάρι, ενώ ο Σανάντα Νομπουγιούκι τάχθηκε στο πλευρό του Τοκουγκάβα Ιεγιάσου. Με τη νίκη των δυνάμεων του Τοκουγκάβα στη μάχη της Σεκιγκαχάρα το 1600, ο Σανάντα Νομπουγιούκι εδραιώθηκε στις κτήσεις του στο βόρειο Κοζούκε, αλλά λόγω του κανόνα του σογκουνάτου Τοκουγκάβα του "ένας τομέας - ένα κάστρο" το 1615, το Κάστρο Ιβαμπίτσου καταργήθηκε.[4] Το τζοκαμάτσι επέζησε ως ταχυδρομικός σταθμός στον αυτοκινητόδρομο, αλλά μεταφέρθηκε πιο κοντά στον ποταμό Αγκατσούμα.

Προς το παρόν, δεν σώζεται τίποτα από το αρχικό κάστρο. Η είσοδος στην τοποθεσία είναι περίπου 30 λεπτά με τα πόδια από το σταθμό Γκούνμα-Χαραμάτσι στη γραμμή JR East Agatsuma, ακολουθούμενη από άλλη 30 λεπτά πεζοπορία στην πλαγιά του βουνού, για να φτάσετε στη θέση του εσωτερικού περιβόλου.

Το Κάστρο Ιβαμπίτσου συμπεριλήφθηκε ως ένα από τα συνεχιζόμενα κορυφαία 100 ιαπωνικά κάστρα το 2017. [5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. kunishitei.bunka.go.jp/bsys/maindetails/401/00004080.
  2. 2,0 2,1 Ken, 投稿者. «Iwabitsu Castle -Strategic hub of Sanada clan-». Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2021. 
  3. «岩櫃城». Cultural Heritage Online (στα Ιαπωνικά). Agency for Cultural Affairs. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2016. 
  4. «Iwabitsu Castle - Jcastle.info». www.jcastle.info (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2021. 
  5. «続日本100名城» (στα Ιαπωνικά). 日本城郭協会. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2019. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]