Κάστρο της Νουμάτα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 36°38′47″N 139°2′22″E / 36.64639°N 139.03944°E / 36.64639; 139.03944

Κάστρο της Νουμάτα
Numatajyo.jpg
Map
Είδοςιαπωνικό κάστρο
Γεωγραφικές συντεταγμένες36°38′55″N 139°2′20″E
Διοικητική υπαγωγήΝουμάτα
ΤοποθεσίαNumata Park
ΧώραΙαπωνία
Έναρξη κατασκευής1532
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Το Κάστρο της Νουμάτα (沼田城, Numata-jō) είναι Ιαπωνικό κάστρο, που βρίσκεται στη Νουμάτα, βόρεια του νομού Γκούνμα, στην Ιαπωνία. [1]Στο τέλος της περιόδου Έντο, το Κάστρο της Νουμάτα ήταν η έδρα της φυλής Τόκι, νταϊμιό του τομέα Νουμάτα, αλλά το κάστρο διοικούνταν από διάφορες φυλές στο πέρασμα του χρόνου, και είναι αξιοσημείωτο ως η τοποθεσία μιας μεγάλης μάχης στην περίοδο Σενγκόκου. Το κάστρο ήταν επίσης γνωστό ως «Κουράουτσι-τζο» (倉内城, Kurauchi-jō).

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την περίοδο Μουρομάτσι, η περιοχή γύρω από τη Νουμάτα ελεγχόταν από τη φυλή Νουμάτα, με μια οχύρωση, που χτίστηκε σε αυτήν την τοποθεσία από τον Νουμάτα Ακιγιάσου το 1532.[2] Ο Σανάντα Μασαγιούκι, υποτελής του Τακέντα Κατσουγιόρι κατέλαβε το κάστρο το 1580, και το μεγαλύτερο μέρος της φυλής Νουμάτα χάθηκε σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να ανακτήσει το πατρογονικό τους σπίτι τον επόμενο χρόνο. Στη συνέχεια, η περιοχή αμφισβητήθηκε μεταξύ της φυλής Σανάντα και της φυλής Ονταβάρα Χότζο. Το 1589, ο Τογιοτόμι Χιντεγιόσι προσπάθησε να επιλύσει τη διαφορά δίνοντας τη Νουμάτα στη φυλή Χότζο και αναθέτοντας το κοντινό κάστρο Ναγκουρούμι στη φυλή Σανάντα. Ωστόσο, ο Χότζο φρούραρχος Ινομάτα Κουνινόρι ήταν δυσαρεστημένος με αυτή τη ρύθμιση και επιτέθηκε στη Σανάντα. Ωστόσο, μετά την ήττα των Χότζο στη μάχη της Ονταβάρα το 1590, ο έλεγχος της Νουμάτα αποκαταστάθηκε σταθερά στη Σανάντα.

Ο Σανάντα Νομπουγιούκι ανακατασκεύασε πλήρως σε τεράστια κλίμακα το Κάστρο Νουμάτα το 1597,[2] ενσωματώνοντας πέτρινους τοίχους και ένα μεγάλο πενταόροφο ντόντζον και πολλά τριώροφα γιαγκούρα. Η Νουμάτα έγινε ξεχωριστός τομέας από την κύρια εκμετάλλευση της φυλής Σανάντα στο Κάστρο Ουέντα το 1656. Ωστόσο, το 1681, ο Σανάντα Νομπουτόσι εκδιώχθηκε από το σογκουνάτο Τοκουγκάβα για ακαθάριστη υποεκπροσώπηση των εσόδων του και το κάστρο καταστράφηκε.

Ο τομέας Νουμάτα αποκαταστάθηκε το 1703 και δόθηκε στον Χόντα Μασανάγκα, ο οποίος ανοικοδόμησε το Κάστρο Νουμάτα σε μικρότερη κλίμακα, ανασκάπτοντας εκ νέου μερικές από τις γεμάτες τάφρους και αποκαθιστώντας μερικά από τα χωμάτινα έργα, αλλά ένα νέο ντόντζον ή γιαγκούρα δεν χτίστηκε ποτέ.[2] Στη συνέχεια, το κάστρο πέρασε στα χέρια ενός κατώτερου κλάδου της φυλής Κουρόντα πριν περάσει στα χέρια της φυλής Τόκι το 1742. Οι Τόκι διέμεναν σε μια κατοικία που χτίστηκε μέσα στο τρίτο περίβολο, αλλά το «κάστρο» παρέμεινε κάτι περισσότερο από ένα τζίνγια.

Το 1912, ένας πρώην σαμουράι στην υπηρεσία της φυλής Τόκι, ο Κούμε Ταμενοσούκε, αγόρασε την τοποθεσία του κάστρου και τη δώρισε στην πόλη Νουμάτα το 1926 για χρήση ως πάρκο. Το πάρκο περιέχει το Ουμπουκάτα Σπίτι, μια κατασκευή της περιόδου Έντο που κάποτε χρησιμοποιήθηκε ως φαρμακείο στην πόλη του κάστρου της Νουμάτα. Η δομή είναι μια σημαντική πολιτιστική περιουσία και λειτουργεί ως μουσείο τοπικής ιστορίας. Περιέχει επίσης μία μακέτα του κάστρου της Νουμάτα κάτω από τη διοίκηση της φυλής Σανάντα.

Το κάστρο της Νουμάτα συμπεριλήφθηκε σε λίστα ως ένα από τα 100 συνεχιζόμενα κορυφαία ιαπωνικά κάστρα το 2017. [3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Japanese Castle Explorer - Numata Castle - 沼田城». www.japanese-castle-explorer.com. Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2021. 
  2. 2,0 2,1 2,2 «Numata Castle - Jcastle.info». www.jcastle.info (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2021. 
  3. «続日本100名城» (στα Japanese). 日本城郭協会. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2019. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Numata Castle στο Wikimedia Commons