Κάρολος Θωμάς του Βωντεμόν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κάρολος-Θωμάς
Ο θυρεός των δουκών της Λωρραίνης
πρίγκιπας του Βωντεμόν
Γέννηση7 Μαρτίου 1670 (1670-03-07)
Θάνατος12 Μαΐου 1704 (34 ετών)
Οστίλια, Μάντουα
ΟίκοςΛωρραίνης
ΠατέραςΚάρολος Ερρίκος του Βωντεμόν
ΜητέραΆννα-Ελισάβετ Λωρραίνης-Γκιζ-Ελμπέφ
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Κάρολος-Θωμάς, γαλλ. Charles Thomas, (7 Μαρτίου 1670 - 12 Μαΐου 1704) από τον Οίκο της Λωρραίνης, ήταν πρίγκιπας του Βωντεμόν (Vaudémont).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν το μόνο τέκνο του Καρόλου-Ερρίκου πρίγκιπα του Βωντεμόν και της Άννας-Ελισάβετ της Λωρραίνης-Γκιζ, κόρης του Καρόλου Γ΄ δούκα του Ελμπέφ.[1] Ο πατέρας του ήταν γιος του Καρόλου Δ΄ δούκα της Λωρραίνης.

ο τίτλος του πατέρα του δεν αντιστοιχούσε σε περιοχή (γαίες), ώσπου το 1708 ο Λεοπόλδος δούκας της Λωρραίνης του παραχώρησε την ελεύθερη (φεουδαρχικά) περιοχή του Κομερσύ. Ο πατέρας του εκεί σε τελετή πήρε τον τίτλο του πρίγκιπα του Καμερσύ και ο Κάρολος-Θωμάς τον τίτλο του πρίγκιπα του Βωντεμόν.

Όπως και οι πρόγονοί του υπηρέτησε στο στρατό των Αψβούργων, εναντίον των Γάλλων. Έπειτα από μία λαμπρή σταδιοδρομία, έγινε το 1700 ιππότης του Τάγματος του Χρυσόμαλλου Δέρατος. Κατά τον Πόλεμο της Ισπανικής Διαδοχής (1702-15) πολέμησε στην Ιταλία υπό τον Ευγένιο πρίγκιπα της Σαβοΐας. Διακρίθηκε στη μάχη της Κρεμόνα και στη μάχη της Λουτζάρα και, μαζί με τον Γκουίντο Στάρεμπεργκ, έγινε αρχιστράτηγος το 1704.

Έπειτα από τρεις μήνες, σε μία μικρή μάχη τραυματίστηκε θανάσιμα, κοντά στην Οστίλια της Μάντουας και απεβίωσε 4 ημέρες μετά σε ηλικία 34 ετών. Το 1714 απεβίωσε η μητέρα του Άννα-Ελισάβετ 65 ετών και το 1723 ο πατέρας του 73 ετών. Δεν νυμφεύτηκε και δεν είχε τέκνα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Pange, Jean de (1966). L’Auguste Maison de Lorraine, Lyon,. éditions Dugast Rouillé. σελ. 225. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Georges Poull, La maison ducale de Lorraine, 1991.