Κάρολος Γκοντζάγκα-Νεβέρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κάρολος
Carlo II Gonzaga.jpg
δούκας του Μαγιέν
Περίοδος1621 - 1631
ΠροκάτοχοςΕρρίκος
ΔιάδοχοςΦρειδερίκος, μετά ο
Κάρολος Β΄
Γέννηση22 Οκτωβρίου 1609 (1609-10-22)
Θάνατος30 Αυγούστου 1631 (21 ετών)
Καβριάνα, Μάντοβα
ΣύζυγοςΜαρία Γκοντζάγκα
ΕπίγονοιΚάρολος Β΄ Γκοντζάγκα-Νεβέρ
Ελεονώρα
ΟίκοςΓκοντζάγκα-Νεβέρ
ΠατέραςΚάρολος Α΄
ΜητέραΑικατερίνη του Μαγιέν
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

O Κάρολος του Ρετέλ (ιταλικά: Carlo di Rethel ή Carlo, duca di Rethel‎·[1] 22 Οκτωβρίου 1609 - 30 Αυγούστου 1631) από τον Οίκο των Γκοντζάγκα ήταν δούκας του Μαγιέν (1621-31). Επίσης διάδοχος των δουκάτων Νεβέρ & Ρετέλ, τα οποία συγκυβέρνησε με τον πατέρα του.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος του Καρόλου Α΄ Γκοντζάγκα-Νεβέρ, δούκα του Νεβέρ & του Ρετέλ και μετέπειτα δούκα της Μάντοβας & του Μομφερράτου, και της Αικατερίνης της Λωρραίνης, κόρης του Καρόλου Α΄ δούκα του Μαγιέν.

Το 1621 απεβίωσε ο θείος του Ερρίκος δούκας του Μαγιέν και τον διαδέχθηκε ως Κάρολος Β΄. Το 1627 απεβίωσε ο Βικέντιος Β΄, δούκας της Μάντοβας, χωρίς νόμιμα τέκνα και τον διαδέχθηκε ο πλησιέστερος άρρην συγγενής του Κάρολος Γ΄ δούκας του Νεβέρ και Ρετέλ, ως Κάρολος Α΄ δούκας της Μάντοβας. Μάλιστα ο Κάρολος Β΄ του Μαγιέν νυμφεύθηκε αμέσως τη Μαρία Γκονζάγκα, μόνη απόγονο του Βικέντιου Α΄, δούκα της Μάντοβας, πατέρα του Βικέντιου Β΄. Ωστόσο τη διαδοχή διεκδίκησε ο Καίσαρ Β΄ δούκας της Γκουαστάλα, τρίτος εξάδελφος του Καρόλου Β΄ του Μαγιέν και ο Φερδινάνδος Β΄ των Αψβούργων. Αυτό οδήγησε στον Πόλεμο για τη διαδοχή της Μάντοβας (1628-31).

Ο Κάρολος απεβίωσε το 1631 σε ηλικία 22 ετών, έτσι δεν διαδέχθηκε τον πατέρα του ως δούκας της Μάντοβας και του Νεβέρ. Στο δουκάτο του Μαγιέν τον Κάρολο διαδέχθηκε πρώτα ο νεότερος αδελφός του Φερδινάνδος, που όμως απεβίωσε το επόμενο έτος 22 ετών και μετά ο γιος του Κάρολος Β΄, που πώλησε το Μαγιέν στον καρδινάλιο Μαζαρέν (1654). Ο πατέρας του Καρόλου απεβίωσε το 1637 και τον διαδέχθηκε ο εγγονός του Κάρολος Β΄ ως δούκας της Μάντοβας και Δ΄ του Νεβέρ και Ρετέλ, που επίσης πώλησε το Νεβέρ και Ρετέλ στον καρδινάλιο Μαζαρέν (1659). Το 1660 απεβίωσε η σύζυγός του Καρόλου, η Μαρία.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

To 1627 νυμφεύτηκε τη Μαρία Γκοντζάγκα μαρκησία του Μομφερράτου, κόρη του 2ου εξαδέλφου του Φραγκίσκου Δ΄ δούκα της Μάντουα και είχε τέκνα:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Βλ. «Risultati Enciclopedia "Carlo di Rethel"». Treccani. La cultura italiana (στα Ιταλικά). 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Charles Gonzaga, Duke of Nevers της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).