Κάρολος Γκοντζάγκα-Νεβέρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κάρολος
Carlo II Gonzaga.jpg
δούκας του Μαγιέν
Περίοδος 1621 - 1631
Προκάτοχος Ερρίκος
Διάδοχος Φρειδερίκος, μετά ο
Κάρολος Β΄
Γέννηση 22 Οκτωβρίου 1609 (1609-10-22)
Θάνατος 30 Αυγούστου 1631 (21 ετών)
Καβριάνα, Μάντοβα
Σύζυγος Μαρία Γκοντζάγκα
Επίγονοι Κάρολος Β΄
Οίκος Γκοντζάγκα-Νεβέρ
Πατέρας Κάρολος Α΄
Μητέρα Αικατερίνη Λωρραίνης-Γκιζ-Μαγιέν
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

O Κάρολος του Ρετέλ (ιταλικά: Carlo di Rethel ή Carlo, duca di Rethel‎·[1] 22 Οκτωβρίου 1609 - 30 Αυγούστου 1631) από τον Οίκο των Γκοντζάγκα, ήταν γιος του Καρόλου Α΄ Γκοντζάγκα-Νεβέρ, δούκας της Νεβέρ και του Ρεtέλ και, αργότερα, δούκα της Μάντοβας και του Μονφεράτου, και της Αικατερίνης της Λωρραίνης, κόρης του Καρόλου, δούκα του Μαγιέν.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1621 απεβίωσε ο θείος του Ερρίκος δούκας του Μαγιέν και τον διαδέχθηκε ως Κάρολος Β΄. Το 1627 απεβίωσε ο Βικέντιος Β΄, δούκας της Μάντοβας, χωρίς νόμιμα τέκνα και τον διαδέχθηκε ο πλησιέστερος άρρην συγγενής του Κάρολος Γ΄ δούκας της Νεβέρ και Ρετέλ, ως Κάρολος Α΄ δούκας της Μάντοβας. Μάλιστα ο Κάρολος Β΄ του Μαγιέν νυμφεύθηκε αμέσως τη Μαρία Γκονζάγκα, μόνη απόγονο του Βικέντιου Α΄, δούκα της Μάντοβας, πατέρα του Βικέντιου Β΄. Ωστόσο τη διαδοχή διεκδίκησε ο Καίσαρ Β΄ δούκας της Γκουαστάλα, τρίτος εξάδελφος του Καρόλου Β΄ του Μαγιέν και ο Φερδινάνδος Β΄ των Αψβούργων. Αυτό οδήγησε στον Πόλεμο για τη διαδοχή της Μάντοβας (1628-31).

Ο Κάρολος απεβίωσε το 1631 σε ηλικία 22 ετών, έτσι δεν διαδέχθηκε τον πατέρα του ως δούκας της Μάντοβας και της Νεβέρ. Στο δουκάτο του Μαγιέν τον Κάρολο διαδέχθηκε πρώτα ο νεότερος αδελφός του Φερδινάνδος, που όμως απεβίωσε το επόμενο έτος 22 ετών και μετά ο γιος του Κάρολος Β΄, που πώλησε το Μαγιέν στον καρδινάλιο Μαζαρίνο (1654). Ο πατέρας του Καρόλου απεβίωσε το 1637 και τον διαδέχθηκε ο εγγονός του Κάρολος Β΄ ως δούκας της Μάντοβας και Δ΄ της Νεβέρ και Ρετέλ, που επίσης πώλησε το Νεβέρ και Ρετέλ στον καρδινάλιο Μαζαρίνο (1659). Το 1660 απεβίωσε η σύζυγός του Καρόλου, η Μαρία.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

To 1627 νυμφεύτηκε τη Μαρία Γκοντζάγκα μαρκησία του Μονφερά, κόρη του δεύτερου εξαδέλφου του Φραγκίσκου Δ΄ δούκα της Μάντουα και είχε τέκνα:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Βλ. «Risultati Enciclopedia "Carlo di Rethel"». Treccani. La cultura italiana (στα Ιταλικά). Ανακτήθηκε στις 1.02.2015.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate= (βοήθεια)

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Charles Gonzaga, Duke of Nevers της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).