Κάνο Τζίγκορο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Τζιγκόρο Κάνο
Kano Jigoro.jpg
Γέννηση
Χιγκόρο
Θάνατος
Χικάουα Μαρού
Αιτία θανάτου Πνευμονία
Υπηκοότητα / Χώρα πολιτογράφησης Ιαπωνία
Σπουδές Πανεπιστήμιο του Τόκιο
Ιδιότητα τζουντόκα, εκπαιδευτικός και καθηγητής πανεπιστημίου
Βραβεύσεις Τάγμα του Ανατέλλοντος Ηλίου, τρίτη κλάση, Μεγάλη Κορδέλα της Τάξης του Ανατέλλοντος Ηλίου και Asahi Prize ()
Commons page Πολυμέσα

Ο Τζιγκόρο Κάνο (ιαπωνικά: 嘉纳 治 五郎‎) (28 Οκτωβρίου 1860 - 4 Μαΐου του 1938) ήταν Ιάπωνας εκπαιδευτικός που έμεινε γνωστός σαν ο ιδρυτής του Τζούντο.

Στην επαγγελματική ζωή του ήταν ένας εκπαιδευτικός. Υπηρέτησε διευθυντής της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για το Υπουργείο Παιδείας από το 1898 έως το 1901. Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη καθιέρωση του Tζούντο και του Κέντο ως μέρος του ιαπωνικού δημοσίου σχολικού προγράμματος το 1910.

Το Τζούντο ήταν η πρώτη ιαπωνική πολεμική τέχνη που κέρδισε ευρεία διεθνή αναγνώριση, και η πρώτη που έγινε επίσημο ολυμπιακό άθλημα. Παιδαγωγικές καινοτομίες που αποδόθηκαν στον Κάνο περιλαμβάνουν τη χρήση της μαύρης και λευκής ζώνης, καθώς και η εισαγωγή του συστήματος Νταν για να δείξει τη σχετική κατάταξη μεταξύ των μελών του μια πολεμική τέχνη.

Ο Κάνο ήταν επίσης ένας πρωτοπόρος του διεθνούς αθλητισμού. Ήταν το πρώτο ασιατικό μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) (υπηρέτησε από το 1909 μέχρι το 1938) εκπροσωπώντας επίσημα την Ιαπωνία, στην πλειοψηφία των Ολυμπιακών Αγώνων που διεξήχθησαν μεταξύ 1912 και 1936 και λειτουργώντας ως ο κορυφαίος εκπρόσωπος για την Ιαπωνία για τους Ολυμπιακούς του 1940.