Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιωάννης της Τύρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ιωάννης του Μονφόρ
Η σφραγίδα τού Ιωάννη. Επιγραφή ΙΟΗΑΝ ΜΟΝΤΕFORTIS EGNUR DSVR E[T] DO[MIN]U[S] THORON.
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση13ος αιώνας
Θάνατος27  Νοεμβρίου 1283
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταφεουδάρχης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΜαργαρίτα της Αντιόχειας
ΓονείςΦίλιππος Α΄ του Μονφόρ και Μαρία της Αντιόχειας
ΑδέλφιαΟνφρουά του Μονφόρ
Φίλιππος Β΄ του Μονφόρ
ΟικογένειαΟίκος του Μονφόρ-λ'Αμωρί
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΘ΄ Σταυροφορία
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ιωάννης, γαλλ. Jean (απεβ. 27 Νοεμβρίου 1283) από τον Οίκο τού Μονφόρ ήταν κύριος τού Τορόν (1257-66) και της Τύρου (1270-83).

Ήταν ο δευτερότοκος γιος τού Φιλίππου Α΄ κυρίου τού Καστρ & της Τύρου και της Μαρίας των Πουατιέ κυρίας τού Τορόν, κόρης τού Ραϋμόνδου-Ρουπέν πρίγκιπα της Αντιόχειας και διεκδικητή της Αρμενίας. Η μητέρα του ήταν διεκδικήτρια της Αρμενίας.

Όταν ο Ιωάννης ενηλικιώθηκε, έλαβε την κυριότητα τού Τορόν από τη μητέρα του, αλλά οι Μαμελούκοι την κατέλαβαν το 1266. Το 1268 νυμφεύτηκε τη Μαργαρίτα των Πουατιέ, κόρη τού Ερρίκου βάιλου της Ιερουσαλήμ και της Ισαβέλλας των Λουζινιάν, κόρης τού Ούγου Α΄ της Κύπρου. Η Μαργαρίτα ήταν αδελφή τού Ούγου Γ΄ της Κύπρου, που μετά έγινε βασιλιάς και της Ιερουσαλήμ και διαπραγματεύτηκε ορισμένες συμμαχίες με τους ευγενείς τού βασιλείου με σκοπό να στηρίξει τη διεκδίκησή του εναντίον τού Καρόλου Α΄ των Καπετιδών-Ανζού της Σικελίας. Με την ευκαιρία των γάμων τού Ιωάννη, ο Ούγος Γ΄ επιβεβαίωσε τις κτήσεις τού Φιλίππου Β΄ στην Τύρο, αλλά διατήρησε το δικαίωμα τού βασιλιά να πάρει πίσω το φέουδο, αν ο Ιωάννης και η Μαργαρίτα αποβιώσουν χωρίς τέκνο.

Το 1270 ο πατέρας του σκοτώθηκε από έναν των Ασσασίνων. Ο Ιωάννης τον διαδέχθηκε στην κυριότητα της Τύρου, ως το τέλος του το 1283· ήταν άτεκνος, έτσι ο Ούγος Γ΄ επέτρεψε η κυριότητα να περιέλθει στον αδελφό εκείνου Ονφρουά.

Νυμφεύτηκε το 1268 τη Μαργαρίτα των Πουατιέ, κόρη τού Ερρίκου βάιλου της Ιερουσαλήμ· δεν απέκτησαν απογόνους.

  • Hill, George (2010). A History of Cyprus, Volume 2. Cambridge University Press. p. 166. ISBN 9781108020633.
  • Gestes des Chiprois, Part III, pp. 139 ff., ed. Gaston Raynaud, Genève, 1887.