Ιωάννης ντε Λενκάστρε του Αβέιρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Ιωάννης ντε Λενκάστρε του Αβέιρο
Duques Aveiro.GIF
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1501
Θάνατος1571
Κοΐμπρα
Οικογένεια
ΤέκναΓεώργιος ντε Λενκάστρε του Αβέιρο
ΓονείςΓεώργιος ντε Λενκάστρε της Κοΐμπρα
ΑδέλφιαΑλφόνσος ντε Λενκάστρε

Ο Ιωάννης ντε Λενκάστρε, πορτογαλ. João de Lencastre (1501 - 1571) από τον Οίκο των Αβίς ήταν ο 1ος δούκας τού Αβέιρο (1535-71) και μαρκήσιος τού Τόρρες Νόβας (1520-48).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο πρωτότοκος γιος τού Γεωργίου ντε Λενκάστρε 2ου δούκα της Κοΐμπρα και της Βεατρίκης ντε Βιλλένα, κόρης τού Άλβαρο, 4ου γιου τού δούκα της Μπραγκάνσα. Οι γονείς του ήταν 3α εξαδέλφια.

Όταν ήταν 12 ετών, υπηρέτησε τον 2ο εξάδελφό του Ιωάννη Γ΄ τότε διάδοχο και ο Εμμανουήλ Α΄ της Πορτογαλίας, πατέρας τού Ιωάννη Γ΄, έκανε τον Ιωάννη ντε Λενκάστρε μαρκήσιο τού Τόρρες Νόβας το 1520. Την εποχή αυτή ανακοινώθηκαν οι γάμοι τού Φερδινάνδου, 3ου γιου τού Εμμανουήλ Α΄, με την πολύφερνη και ερίτιμη δόνα Γκουιομάρ Κουτίνο κόμισσα της Μαριάλβα & Λουλέ. Τότε ο Ιωάννης ντε Λενκάστρε δήλωσε, ότι είχε νυμφευτεί μυστικά με αυτή. Δημιουργήθηκε σκάνδαλο στην Αυλή και ο βασιλιάς Ιωάννης Γ΄ τον φυλάκισε στο κάστρο τού Σαο Ζόρζε στη Λισαβόνα. Έτσι έγινε ο γάμος τού Φερδινάνδου και εορτάστηκε. Ο Ιωάννης ντε Λενκάστρε αφέθηκε 9 έτη μετά και μετέβη να ζήσε στο Σετούμπαλ, ίσως από ντροπή. Το 1535 επέστρεψε στην Αυλή και συνόδευσε τον Λουδοβίκο, 2ο γιο τού Εμμανουήλ Α΄, που ήταν ηγέτης τού Πορτογαλικού στόλου στην εκστρατεία τού Καρόλου Α΄ της Ισπανίας εναντίον της Τύνιδας. Το έτος αυτό Ιωάννης Γ΄ τού χορήγησε τον τίτλο τού 1ου δούκα τού Αβέιρο.

Το 1539 απεβίωσε η Ισαβέλλα, 1η κόρη τού Εμμανουήλ Α΄ και σύζυγος τού Καρόλου Α΄ των Αψβούργων. Ο Ιωάννης ντε Λενκάστρε εστάλη για να παρουσιάσει επίσημα τα συλλυπητήρια στον βασιλιά της Ισπανίας. Το 1552 εστάλη να συνοδεύσει από τα σύνορα την Ιωάννα των Αψβούργων, κόρη τού Καρόλου Α΄, η οποία θα παντρευόταν τον Ιωάννη-Εμμανουήλ, μόνο γιο τού Ιωάννη Γ΄.

Έγραψε αρκετά βιβλία και έκτισε μία καταπληκτική μονή στην Αρράμπιντα, πλησίον τού Σετούμπαλ. Στην εποχή μας γίνεται εκεί ένα φεστιβάλ μουσικής κάθε χρόνο.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε το 1537 τη δόνα Ζουλιάνα ντε Λάρα, κόρη τού 3ου μαρκησίου της Βίλλα Ρεάλ και είχε τέκνα:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • ”Nobreza de Portugal e do Brasil” – Vol. II, pages 342 and 343. Published by Zairol Lda., Lisbon 1989.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα João de Lencastre, 1st Duke of Aveiro της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).