Γεώργιος ντε Λενκάστρε του Αβέιρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Γεώργιος ντε Λενκάστρε του Αβέιρο
Duques Aveiro.GIF
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1548
Θάνατος1578
Οικογένεια
ΤέκναΖουλιάνα ντε Λενκάστρε
ΓονείςΙωάννης ντε Λενκάστρε του Αβέιρο

Ο Γεώργιος ντε Λενκάστρε, πορτογαλ. Jorge de Lencastre (1548 - 1578) από τον Οίκο των Αβις ήταν 2ος δούκας τού Αβέιρο (1571-78) και μαρκήσιος τού Τόρρες Νόβας (1548-71).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο πρωτότοκος γιος τού Ιωάννη ντε Λενκάστρε 1ου δούκα τού Αβέιρο και της Ζουλιάνα ντε Λάρα, κόρης τού 3ου μαρκησίου της Βίλλα Ρεάλ.

Χρησιμοποιούσε τον τίτλο τού μαρκκησίου τού Τόρρες Νόβας, ως το 1571 που διαδέχθηκε τον πατέρα του ως 2ος δούκας τού Αβέιρο. Ήταν στενός σύμβουλος τού 4ου εξαδέλφου του Σεβαστιανού της Πορτογαλίας και τον συνόδευσε στο ταξίδι του στον θείο εκείνου Φίλιππο Β΄ των Αψβούργων βασιλιά της Ισπανίας. Επίσης τον συνόδευσε και στην εκστρατεία του στο Μαρόκο: στην καταστρεπτική μάχη τού Αλκάσερ Κουιμπίρ ο Γεώργιος ντε Λενκάστρε σκοτώθηκε μαζί με τον βασιλιά, το 1578.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε τη Μανταλένα Γκιρόν, αδελφή τού 1ου δούκα της Οσσούνα από την Ισπανία και είχε τέκνο:

  • Ζουλιάνα ντε Λενκάστρε 1560-1636, διεκδικήτρια στο δουκάτο τού Αβέιρο, παντρεύτηκε τον εξάδελφο τού πατέρα της Άλβαρο ντε Λενκάστρε επίσης διεκδικητή στο δουκάτο τού Αβέιρο. Έτσι συμβιβάστηκαν οι δύο αντίδικοι.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα George of Lencastre, 2nd Duke of Aveiro της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).