Ιωάννης Ταρωνίτης (σεβαστός)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ιωάννης Ταρωνίτης, σεβαστός
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1067[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακυβερνητικός αξιωματούχος
Οικογένεια
ΓονείςΜιχαήλ Ταρωνίτης και Μαρία Κομνηνή
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμακυβερνήτης

Ο Ιωάννης (π. 1067 - ) από τον Οίκο των Ταρωνιτών ήταν αριστοκράτης της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, που υπηρέτησε ως κυβερνήτης επαρχίας στα Βαλκάνια υπό τον θείο του αυτοκράτορα Αλέξιο Α΄ Κομνηνό.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πατέρας του Μιχαήλ Ταρωνίτης πανυπερσέβαστος, ανήκε σε αριστοκρατικό Οίκο με πριγκιπική καταγωγή από το Ταρόν της Αρμενίας, που περί το 1061-63 νυμφεύτηκε τη Μαρία Κομνηνή, μεγαλύτερη κόρη του Ιωάννη Κομνηνού και αδελφή του Αλεξίου Α΄. Ο Ιωάννης ήταν ο πρωτότοκος γιος τους και γεννήθηκε περί το 1067.

Σε άγνωστο έτος, ίσως π. το 1092/93 ο Ιωάννης ήταν δούκας (στρατιωτικός διοικητής) των Σκοπίων, όπως δείχνει η αλληλογραφία του με τον Θεοφύλακτο επίσκοπο Οχρίδος. Το θέρος του 1094 ο πατέρας του απολύθηκε και τιμωρήθηκε για την εμπλοκή του στη συνωμοσία του Νικηφόρου Διογένη εναντίον του Αλεξίου Α΄, αλλά το γεγονός δεν φαίνεται να επηρέασε τη θέση και τη σταδιοδρομία του Ιωάννη. Το φθινόπωρο του ίδιου έτους ο Αλέξιος Α΄ εκστράτευσε κατά των Κυμάνων στη Θράκη και του εμπιστεύθηκε την άμυνα της Βερόης και της γύρω περιοχής μαζί με τον Νικηφόρο Μελισσηνό και τον Γεώργιο Παλαιολόγο. Το 1094/95 συμμετείχε σε Σύνοδο στο ανάκτορο των Βλαχερνών, όπου ο Λέων ο Χαλκηδόνος καταδικάστηκε. Εμφανίζεται στον κατάλογο των συμμετεχόντων με τον τίτλο του σεβαστού (5ου στην ιεραρχία).

Ο Ιωάννης εμφανίζεται σε έγγραφο του 1102 να κατέχει τη θέση του πραίτορος (πολιτικού διοικητή) και του αναγραφέως (οικονομικού επικεφαλής) των ηνωμένων θεμάτων Θράκης, Μακεδονίας, Βολερού, Στρυμώνος και Θεσσαλονίκης.

Αναφορές σε πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Ανακτήθηκε στις 23  Νοεμβρίου 2018.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Kazhdan, Alexander, ed. (1991). The Oxford Dictionary of Byzantium. Oxford and New York: Oxford University Press. ISBN 978-0-19-504652-6.
  • Skoulatos, Basile (1980). Les personnages byzantins de l'Alexiade: Analyse prosopographique et synthèse [The Byzantine Personalities of the Alexiad: Prosopographical Analysis and Synthesis] (in French). Louvain-la-Neuve: Nauwelaerts.
  • Varzos, Konstantinos (1984). Η Γενεαλογία των Κομνηνών [The Genealogy of the Komnenoi] (PDF) (in Greek). A. Thessaloniki: Centre for Byzantine Studies, University of Thessaloniki.