Ιωάννης Παλαιολόγος Μαλιασηνός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιωάννης Παλαιολόγος Μαλιασηνός
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση13ος αιώνας
Δημητριάδα
Θάνατος14ος αιώνας
Δημητριάδα
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Δεσποτάτο της Ηπείρου
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΝικόλαος Μαλιασηνός και Άννα Παλαιολογίνα Μαλιασηνή

Ο Ιωάννης Παλαιολόγος Μαλιασηνός, πλήρες όνομα : Ιωάννης Κομνηνός Δούκας Άγγελος Βρυένιος Παλαιολόγος Φιλανθρωπηνός Μαλιασηνός, ήταν βυζαντινός άρχοντας της οικογένειας των Μελισσηνών της Δημητριάδος, ευγενής και κτηματίας στα τέλη του του 13ου αρχές 14ου αιώνα.

Ήταν γιος του Νικόλαου Μαλιασηνού και της Άννας Παλαιολογίνας, ανηψιάς του αυτοκράτορα Μιχαήλ Η΄[1][2]. Ο ίδιος μαζί με την μητέρα του και τον πατέρα του είναι κτήτορες της μονής του Προδρόμου της Νέας Πέτρας, που δεν σώζεται σήμερα, στη σημερινή Πορταριά Μαγνησίας, αυτό έγινε το 1271 ή το 1272[3]. Όταν το 1274 οι γονείς του έγιναν μοναχοί κληρονόμησε[4] πολλές εκτάσεις στην Δημητριάδα Μαγνησίας (σημ. Βόλο), όπου ήταν ο άρχοντας της περιοχής, επίσης ανέλαβε και τις δύο μονές που είχαν ιδρύσει οι γονείς του σαν έφορος και προστάτης τους[3].

Ο Ιωάννης από κάποιους ερευνητές ταυτίζεται με κάποιον μοναχό Νείλο Παλαιολόγο που μόνασε στην μονή της Θεοτόκου Οξείας Επίσκεψης στη Μακρινίτσα και τάφηκε εκεί, είναι γνωστός από επιτύμβια πλάκα[5].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]