Ιωάννης Ευαγγελίδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιωάννης Ευαγγελίδης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1904
Θάνατος14  Απριλίου 1982
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
δικηγόρος
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΕνιαία Δημοκρατική Αριστερά
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμέλος της Βουλής των Ελλήνων (εκλογική περιφέρεια Α΄ Αθηνών)
μέλος της Βουλής των Ελλήνων (εκλογική περιφέρεια Β΄ Αθηνών)

Ο Ιωάννης Ευαγγελίδης [9(22) Ιουνίου 1904-14 Απριλίου 1982[1]] ήταν Έλληνας ανώτατος δημόσιος υπάλληλος, δικηγόρος και πολιτικός. Χειριζόταν με ευχέρεια τέσσερις ξένες γλώσσες (Γαλλικά, Ιταλικά, Γερμανικά και Αγγλικά).

Το 1920, σε ηλικία 16 ετών, διορίσθηκε στην Τελωνειακή Υπηρεσία, στην οποία είχε λαμπρή σταδιοδρομία. Τοποθετήθηκε στην Επιθεώρηση Τελωνείων και σε ηλικία 39 ετών έφθασε στον βαθμό του Διευθυντού α΄τάξεως, εξαντλώντας την Ιεραρχία. Ενώ υπηρετούσε, απέκτησε το πτυχίο της Νομικής και την άδεια δικηγορίας.

Συνέγραψε βιβλία σχετικά με την Τελωνειακή Υπηρεσία και από το 1934 μέχρι τον 1982 εξέδιδε, μαζί με τον συνάδελφό του Ιωάννη Βλυζιώτη, το περιοδικό "Τελωνειακή Επιθεώρησις".

Στη διάρκεια της Κατοχής εντάχθηκε στο ΕΑΜ και το ΚΚΕ. Για τη δράση του αυτή απολύθηκε από την Υπηρεσία. Από το 1949 άσκησε ενεργό και ευδόκιμη δικηγορία με ειδίκευση στις τελωνειακές υποθέσεις.

Υπήρξε συνεργάτης του Νίκου Μπελογιάννη. Σύμφωνα με τον τότε Νομάρχη Αττικής Θεόδωρο Κατριβάνο, που εκφώνησε λόγο στην κηδεία του, σώθηκε ως εκ θαύματος από τη σύλληψη και ενδεχομένως την εκτέλεση. Συγκεκριμένα, ενώ πήγαινε στο σπίτι τού Μπελογιάννη κρατώντας μια τσάντα με χρήματα από εράνους του Κόμματος, ειδοποιήθηκε από συντρόφους ότι στο σπίτι ενέδρευαν αστυνομικοί και έφυγε.

Διετέλεσε βουλευτής Α΄ και Β΄ Αθηνών με την ΕΔΑ [2] Εξελέγη στις εκλογές του 1958 στην Α΄ Αθηνών και επανεξελέγη στις εκλογές του 1961 στη Β΄ Αθηνών. Είχε διατελέσει πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων το 1956. Επίσης ήταν Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή ΄Υφεση και την Ειρήνη και είχε μετάσχει, με την ιδιότητά του αυτήν, σε πολλά διεθνή συνέδρια. Τέλος, ήταν Πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου.

Από την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας της τον Φεβρουάριο του 1964 μέχρι τις 21.4.1967 ήταν Διευθυντής της απογευματινής εφημερίδας της ΕΔΑ "Δημοκρατική Αλλαγή"

Ήταν γιος του ιστορικού συγγραφέα Τρύφωνος Ευαγγελίδη και της Παρθενόπης Ιωάννου Ζολώτα, αδελφής του Γυμνασιάρχη και Ιστορικού της Χίου Γεωργίου Ζολώτα και του Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Εμμανουήλ Ζολώτα.

Συνελήφθη στις 21.4.1967 από τη Χούντα και εκτοπίστηκε στη Γυάρο και στη Λέρο. Απελευθερώθηκε τον Δεκέμβριο του 1969, ενώ νοσηλευόταν στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο (ήδη "Γεώργιος Γεννηματάς") μετά από χειρουργική επέμβαση.

Παντρεύτηκε το 1956 με την Ελένη Κ. Μαλαματιανού με την οποία απέκτησαν το 1958 μια κόρη, την Παρθενόπη (Πούπα), σύζυγο του ήδη Νομικού Συμβούλου του Κράτους Περικλή Αγγέλου, με τον οποίο απέκτησαν δύο παιδιά και η οποία πέθανε πρόωρα, τον Δεκέμβριο του 2012.

Ο Γιάννης Ευαγγελίδης πέθανε τον Απρίλιο του 1982 και κηδεύτηκε στις 15 Απριλίου 1982 από το Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Καθημερινή, Κοινωνικά , 15-4-1982, σελ. 2.
  2. "EΔΑ 1951-1967 το νέο πρόσωπο της Αριστεράς" τόμοι 2 , εκδόσεις "ΘΕΜΕΛΙΟ".