Ιωάννης Γεωργακόπουλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Ιωάννης Γεωργακόπουλος
Γενικές πληροφορίες
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΝέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααξιωματικός Αστυνομικού Σώματος

Ο Ιωάννης Γεωργακόπουλος (1945) είναι απόστρατος αντιστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας που διετέλεσε αρχηγός αυτής από τον Σεπτέμβριο του 1998 έως και τον Αύγουστο του 2001.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1945 στο Σταυροδρόμι Αρκαδίας και το 1964 κατετάγη στην τότε Χωροφυλακή. Είναι απόφοιτος της Σχολής Αξιωματικών Χωροφυλακής και της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στους ανώτατους βαθμούς υπηρέτησε ως επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Αιγαίου, ως Αττικάρχης και ως Υπαρχηγός.

Κατά την εξέταση του φακέλου «Αθήνα 2004» από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), εκπροσώπησε την ΕΛ.ΑΣ. στον τομέα των μέτρων ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων.

Ανέλαβε την Αρχηγία μετά την παραίτηση του Αθανάσιου Βασιλόπουλου λόγω της υπόθεσης Σορίν Ματέι. Ήταν μέσα στο διαμέρισμα κατά τη διάρκεια της επιχείρησης αφόπλισης του Σορίν Ματέι με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στο μάτι. Ο Γεωργακόπουλος είναι ο «πατέρας» πολλών Υπηρεσιών, είχε καλή συνεργασία με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και επί των ημερών του έγινε σημαντική προσπάθεια βελτίωσης και εκσυγχρονισμού της ΕΛΑΣ. Ιδρύθηκε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων (Δ.Ε.Υ.), το σώμα των Ειδικών Φρουρών, το σώμα των Συνοριοφυλάκων (λόγω της αυξανόμενης λαθρομετανάστευσης), οι Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ) και αυξήθηκε η δύναμη των ΜΑΤ. Η θητεία του όμως είχε άδοξο τέλος λόγω μιας αποτυχημένης επιχείρησης για τη σύλληψη του κακοποιού Κώστα Πάσσαρη.

Αυτή η αποτυχία απασχόλησε την τηλεόραση και τον Τύπο για πολλές ημέρες.

Ο Γεωργακόπουλος δεν είχε καμία ανάμειξη στο σχεδιασμό και την εκτέλεση της επιχείρησης αλλά υπέβαλλε την παραίτησή του στον Χρυσοχοΐδη και ζήτησε να γίνει αποδεκτή «κατανοώντας και συμμεριζόμενος τη δυσφορία και την ανησυχία της κοινής γνώμης, η οποία προεκλήθη από την παραπάνω αιτία, δοθέντος ότι, αντικειμενικά για ό,τι ατυχές συμβαίνει στην Αστυνομία, την ευθύνη φέρει ο Αρχηγός της». Πράγματι, ο Χρυσοχοΐδης έκανε δεκτή την παραίτηση τονίζοντας ότι: «Επί των ημερών που ο κ. Γεωργακόπουλος ήταν Αρχηγός της ΕΛΑΣ στο Σώμα έγιναν σημαντικά βήματα αναβάθμισης».

Τον διαδέχθηκε στην Αρχηγία ο Φώτης Νασιάκος.

Μετά την αποστρατεία του διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ελευθεροτυπία: Γεωργακόπουλος: Εργατικός, αποτελεσματικός, αλλά... [1]