Φώτης Νασιάκος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Φώτης Νασιάκος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1952
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΝέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααξιωματικός Αστυνομικού Σώματος

Ο Φώτης Νασιάκος (1952) είναι Στρατηγός εν αποστρατεία της Ελληνικής Αστυνομίας. Διετέλεσε Αρχηγός της ΕΛΑΣ από τις 3 Αυγούστου 2001 ως τις 5 Οκτωβρίου 2004. Λόγω της προετοιμασίας και της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων η θητεία του ξεπέρασε το κανονικό όριο των τριών ετών, με αποτέλεσμα να είναι ο μακροβιότερος Αρχηγός έως τώρα.

Ο Νασιάκος συμπεριλαμβάνεται στους πιο επιτυχημένους Αρχηγούς του Σώματος: επί των ημερών του εξαρθρώθηκαν η τρομοκρατική «Επαναστατική» Οργάνωση 17 Νοέμβρη και ο Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας (ΕΛΑ), τα μέτρα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων λειτούργησαν αποτελεσματικά χωρίς κανένα δυσάρεστο περιστατικό και έγινε στροφή στην αντιμετώπιση της καθημερινής εγκληματικότητας με το θεσμό του αστυνομικού της γειτονιάς.

Σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στη Ραχούλα Καρδίτσας το 1952 και κατετάγη στην τότε Χωροφυλακή το 1970 για βιοποριστικούς λόγους[εκκρεμεί παραπομπή].

Αποφοίτησε πρώτος από τη Σχολή Αξιωματικών Χωροφυλακής το 1976, καθώς και από διάφορες Σχολές και σεμινάρια. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Αγγλικής της Σχολής Ξένων Γλωσσών της Ελληνικής Αστυνομίας. Μετεκπαιδεύτηκε στο εξωτερικό και έλαβε μέρος σε πολλές διεθνείς συναντήσεις, για θέματα αστυνομικού ενδιαφέροντος ενώ εκπροσώπησε την Ελληνική Αστυνομία σε διάφορες ομάδες, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπηρέτησε κυρίως σε μάχιμες υπηρεσίες του Σώματος.

Στους βαθμούς του Αστυνομικού Διευθυντή και Ταξιάρχου (1996 - 2000) διετέλεσε Διευθυντής της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας. Το 2000 προήχθη στο βαθμό του Υποστρατήγου και υπηρέτησε διαδοχικά ως Διευθυντής της Διεύθυνσης Δημόσιας Ασφάλειας και Προϊστάμενος του Κλάδου Ασφάλειας και Τάξης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Στις 3 Αυγούστου του 2001 τοποθετήθηκε, ύστερα από απόφαση του ΚΥ.ΣΕ.Α., Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας και προήχθη στον βαθμό του Αντιστράτηγου, ως τις 5 Οκτωβρίου του 2004.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι - Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]