Ειδικοί φρουροί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ειδικός φρουρός έξω από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα.

Οι Ειδικοί Φρουροί είναι κατηγορία προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας που συστάθηκε το 1999 αρχικά με σκοπό τη φύλαξη και προστασία σημαντικών εγκαταστάσεων, υψηλών προσώπων και ευπαθών στόχων, ενώ αργότερα χρησιμοποιήθηκε και σε καθαρά αστυνομικά καθήκοντα καταστολής του εγκλήματος.[1]

Επίσης, διατίθενται για τη στελέχωση ειδικών αστυνομικών υπηρεσιών, τη συγκρότηση ειδικών μάχιμων μονάδων και αποσπασμάτων για την αντιμετώπιση ιδιαίτερων μορφών εγκληματικότητας, και, τέλος, την αναζήτηση διωκομένων ή εξαφανισθέντων προσώπων.

Η ιδέα για τη δημιουργία τους ανήκει στον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον τότε αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγο Ιωάννη Γεωργακόπουλο. Ειδικότερα, στις 5 Αυγούστου του 1999 (N.2734/1999)[2] συστάθηκαν οι χίλιες (1.000) πρώτες οργανικές θέσεις επί θητεία Ειδικών Φρουρών οι οποίες και συμπληρώθηκαν στις 4 Αυγούστου του 2000 (N.2838/2000) με 1.300 νέες θέσεις και στις 22-02-2007 με 2.000 θέσεις (Π.Δ 39/2007).

Τρόπος πρόσληψης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι υποψήφιοι ειδικοί φρουροί προσλαμβάνονται με το σύστημα των αντικειμενικών κριτηρίων (μόρια). Πρέπει να είναι Έλληνες πολίτες (άνδρες και γυναίκες), απόφοιτοι Λυκείου που δεν έχουν υπερβεί το 28ο έτος της ηλικίας τους και έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. Κριτήρια πρόσληψης αποτελούν ο γενικός βαθμός απολυτηρίου Λυκείου, η γνώση ξένης γλώσσας και η εκπλήρωση, για τους άνδρες, των στρατιωτικών υποχρεώσεων.

Ειδικότερα, προτιμώνται, επιλέγονται κατά βάση και μοριοδοτούνται περαιτέρω όσοι έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ως Έφεδροι Αξιωματικοί (ΔΕΑ), Έφεδροι Αξιωματικοί σε Ειδικές Δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων (Αλεξιπτωτιστές, Καταδρομείς κτλ), Εθελοντές Οπλίτες Πενταετούς Υποχρέωσης, στη Προεδρική Φρουρά, και

ως Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.).

Εξέλιξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Ειδικοί Φρουροί πριν να λήξει η θητεία τους μπορούν μετά από αίτησή τους να παραμείνουν ως μόνιμο προσωπικό στην Ελληνική Αστυνομία. Στη συνέχεια τρία χρόνια μετά από τη μονιμοποίησή τους εντάσσονται στο Αστυνομικό Προσωπικό Γενικών Καθηκόντων με τον βαθμό του αστυφύλακα και εκτελούν καθήκοντα του βαθμού τους πλην των Ανακριτικών Καθηκόντων[3].

Στη συνέχεια εξελίσσονται βαθμολογικά βάσει του π.δ. 82/2021 ως εξής:

Οι Αστυφύλακες που δεν ασκούν καθήκοντα ανακριτικού υπαλλήλου προάγονται στο βαθμό του Υπαρχιφύλακα και του Αρχιφύλακα με τη συμπλήρωση δώδεκα (12) και δεκαέξι (16) ετών πραγματικής υπηρεσίας από την κατάταξή τους, αντιστοίχως και με τη συμπλήρωση τριάντα (30) ετών πραγματικής υπηρεσίας από την κατάταξή τους και κατόπιν αποφάσεως του αρμοδίου Συμβουλίου Κρίσεων, προάγονται στο βαθμό του Ανθυπαστυνόμου, ύστερα από αίτησή τους, που υποβάλλεται μόνο μια (1) φορά, τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους αυτού εντός του οποίου συμπληρώνουν τον απαιτούμενο για προαγωγή χρόνο.

Έπειτα ύστερα από αίτησή τους απονέμεται ενόψει αποστρατείας, ο αμέσως επόμενος βαθμός του Υπαστυνόμου Β' εν αποστρατεία, εφόσον συμπληρώσουν ένα (1) έτος στον κατεχόμενο βαθμό και κρίνονται ως ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους.[4]


Σωματείο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Σ.Ε.Φ.Ε.Α.Α.[1] ιδρύθηκε το 2001, με αποστολή του να προασπίζεται τα συμφέροντα των μελών του - Ε.Φ. Με παρεμβάσεις του στους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες αγωνίζεται να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας τους, ενώ συντονίζει και βοηθά τα Σωματεία άλλων πόλεων. Παρέχει επίσης, στα μέλη του νομική κάλυψη και διαρκή ενημέρωση για τα θέματα ευθύνης του, ενώ προβάλλει προς τα έξω το έργο των Ε.Φ.

Οι προσπάθειές του αυτές, αναγνωρίζονται από το σύνολο των συναδέλφων, καθώς και από την ηγεσία του Υπουργείου. Αποτέλεσμα της αναγνώρισης αυτής και της δικαίωσης των συνδικαλιστικών αγώνων είναι – με νόμο που προωθείται από το Υπουργείο Εσωτερικών στη Βουλή προς ψήφιση- η πλήρης ένταξη των Ειδικών Φρουρών στην Ελληνική Αστυνομία ως Αστυφυλάκων μετά την συμπλήρωση οχτώ ετών προϋπηρεσίας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ειδικοί Φρουροί - Υπ. Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης - Ελληνική Αστυνομία». www.astynomia.gr. 
  2. «Νόμος 2734/1999 - ΦΕΚ Α-161/5-8-1999 (Κωδικοποιημένος)». www.e-nomothesia.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Απριλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 14 Απριλίου 2021. 
  3. «N 3686 /2008 (ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΟ)». 
  4. «Π.Δ. 82/2021 - ΦΕΚ Α 201/30.10.2021». www.kodiko.gr. Ανακτήθηκε στις 2 Μαρτίου 2024.